Švejnar, Klaus, Dienstbier: Těmto politikům Češi prý věří nejvíc

30.07.2011 7:30

EXKLUZIVNĚ Červencový výzkum popularity politiků společnosti MÉDEA RESEARCH víceméně koresponduje s květnovými závěry agentury STEM. V obou případech se na čelních místech umístil prezident republiky Václav Klaus a senátor ČSSD Jiří Dientsbier.

Švejnar, Klaus, Dienstbier: Těmto politikům Češi prý věří nejvíc

Z vybraných osobností veřejného života je podle MÉDEA RESEARCH jasně nejpopulárnější ekonom a neúspěšný kandidát prezidentské volby z roku 2008 Jan Švejnar. Z politiků současné vládní koalice jsou nejoblíbenější Miroslava Němcová a Karel Schwarzenberg.

Švejnara kladně ocenilo 51 procent dotázaných, šéfka Poslanecké sněmovny se těší důvěře 39 procent dotázaných, předseda TOP 09 má o procento méně. Oproti Němcové má ovšem Schwarzenberg 36 procent negativních hodnocení, první dáma občanských demokratů pouhých 18. V hodnocení negativních postojů se daří zejména předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. Negativně jej hodnotí pouze 11 procent respondentů. Jana Švejnara 12 procent a stínového ministra místního rozvoje za ČSSD Petr Hulinského 14 procent.

Co se opoziční ČSSD týká, nejlíp je na tom u respondentů Jiří Dienstbier (39 procent), Bohuslav Sobotka (32 procent) a Michal Hašek (24 procent). Líp než předseda a 1. místopředseda ČSSD je na tom překvapivě expremiér a letitý šéf partaje Miloš Zeman, kterého ve výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH podpořilo kladně 34 procent dotázaných, negativně pak 31 procent dotázaných.

Většinu negativních ohlasů vzbudila ve výzkumu jména exministra dopravy Víta Bárty a strážce státní poklady Miroslava Kalouska. Oba si shodně připsali 64 negativních procent. Na paty jim v tomto porovnání šlape ministr obrany Alexandr Vondra (53 procent), expremiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek (61 procent), předseda Věcí veřejných Radek John (61 procent) a premiér Petr Nečas (45 procent).



Kalouskovi s Bártou padá popularita také u agentury STEM. Podle jejího květnového šetření se 1. místopředseda TOP 09 dostal na nejhorší výsledek od jara 2009, když pozitivně oslovil pouhých 24 procent respondentů. Totožně vypadala situace u Víta Bárty, který ještě na začátku roku pozitivně oslovil 40 procent dotázaných, v květnu pak pouhých 18, čímž si připsal doposud nejhorší výsledek.

Jak uvedl Jan Matějka, šéf MÉDEA RESEARCH pro ParlamentníListy.cz: "Jan Švejnar se příliš nevyjadřuje k nepopulárním záležitostem a konkrétním problémům, není spojen s žádným skandálem, problémem, představuje stále relativně novou tvář české politiky, nebyl v žádné exekutivní ani zákonodárné funkci a nesoustředila se na něj kritická pozornost médii," konstatuje Matějka k prvenství v popularitě Jana Švejnara. Na dotaz, čím si vysvětluje velmi negativní pohled na Víta Bártu, dodává: "Na oblíbenosti mu ubrala medializovaná aféra kolem Kristýny Kočí, aféry kolem firmy ABL i jeho absence ve vládě, zejména absence jeho prezentování šetření na Ministerstvu dopravy a prezentování se jako schopného, byť kontroverzního manažera." 

MÉDEA RESEARCH zkoumala také preference jednotlivých politiků v rámci ostatních politických subjektů. Zajímavostí je ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jehož víc než vlastní strana (46 procent) oceňují voliči TOP 09 (51 procent). Obdobně u ČSSD, kdy je Petr Hulinský více respektován Zelenými (13 procent) než sociálními demokraty (9 procent).

Z dat znalosti politických osobností vyplynulo, že 98 procent dotázaných zná prezidenta Václava Klause, 97 procent Jiřího Paroubka, Miloše Zemana, Miroslava Kalouska a Radka Johna. Karla Schwarzenberga a Petra Nečase rozpoznalo 96 procent dotázaných. Naopak jen 38 procent znalo jméno předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a 39 procent pak pražského zastupitele za ČSSD Petra Hulinského.

Výzkum populace ČR byl proveden na vzorku 1010 obyvatel za užití kombinace náhodného a kvótního výběru. Výzkum je reprezentativní z hlediska pohlaví, věku, regionu, vzdělání a velikosti místa bydliště. Dotazování probíhalo prostřednictvím telefonického rozhovoru se záznamem odpovědí do PC. Výzkum probíhal v období od 30. června do 18. července 2011.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…