Světový den osteoporózy

05.10.2015 0:00

Světový den osteoporózy připadá každoročně na 20. října, aby upozornil na problematiku onemocnění osteoporózou a seznámil veřejnost s možnostmi prevence a léčby nemoci.

Světový den osteoporózy
Foto: dodavatel TZ
Popisek: hory

Naservírujte si do života pevné kosti

Tato nemoc celosvětově postihuje každou 3. ženu a každého 5. muže nad 50 let. Zlomeniny vzniklé v důsledku osteoporózy mohou v některých případech vést až k předčasnému úmrtí. Prevence nemoci spočívá zejména ve správné životosprávě.

Osteoporóza označuje chorobu způsobující řídnutí kostí. Odhaduje se, že jí trpí cca 8 % populace všech civilizovaných zemí. V přepočtu na Českou republiku to představuje 1 milion nemocných. Kost postupem času ztrácí svou pevnost a pružnost, což může vést ke vzniku vážných zlomenin a k dalším komplikacím. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30-50 % žen a 15-30 % mužů.

S věkem se mění nutriční potřeby vašich kostí

Kosti tvoří živé tkáně, které potřebují správné živiny, aby zůstaly pevné a zdravé. Správná životospráva postavená na vyvážené stravě v kombinaci s pravidelným cvičením a dodržovaná po celý život pomůže riziko vzniku osteoporózy snížit.

„Maximum kostní hmoty se tvoří od dětství do 25. až 30. roku života, a tělo tedy klade největší nároky na přísun vápníku, vitamínu D a minerálů. V dospělosti vápník v kostech pomalu ubývá, i proto je mnohdy potřeba doplňovat jej pomocí léčiv,“ vysvětluje MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská.

Zajistěte svým kostem zdravou výživu

Nejvýznamnějším stavebním kamenem pro tvorbu kosti je vápník. Průměrně se nachází v kostech dospělého člověka asi 1 kg vápníku. Kosti představují rezervoár vápníku pro udržování správné hladiny vápníku v krvi, ta je nezbytná pro zdraví nervové soustavy a správnou funkci svalů. Vápník představuje klíčovou živinu pro kosti v každém věku, obzvláště pak v období rychlého růstu během dospívání.

Bohatým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky jako mléko, jogurty, sýry, dále například brokolice, ořechy, sardinky s měkkými kostmi nebo některé druhy tofu. „Minimální denní příjem vápníku představuje 1200–1500 mg. To odpovídá minimálně 1 litru mléka, téměř kilogramu bílého jogurtu nebo asi 1,5 kilogramu syrové brokolice denně,“ vypočítává MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská.

Nezapomeňte na vitamín D a kostní minerály

Další klíčovou roli v udržení zdravých kostí hraje vitamín D. Napomáhá vstřebávání vápníku z potravy a zajišťuje správnou obnovu a mineralizaci kostí. Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Za ideální pro získání dostatečného množství se považuje každodenní 10-20minutový pobyt na sluníčku, bez použití opalovacího krému. Kvůli riziku spálení se slunění doporučuje před 10. hodinou dopolední nebo po 2. hodině odpolední. Potravin bohatých na vitamín D není mnoho, nachází se například v rybách (losos, tuňák), houbách Shitake nebo ve vaječných žloutcích.

Mezi další složky potřebné pro zdravé kosti se řadí hořčík, který se nachází v zelenině, luštěninách, ořeších, rybách a sušeném ovoci. Další důležitou složkou je zinek, ten lze přijmout v libovém červeném mase, drůbeži, celozrnných obilovinách, luštěninách a v sušeném ovoci.

Dále je pro udržení zdravých kostí důležitý dostatečný příjem mědi, manganuboru.

Tančete proti osteoporóze

Světový den proti osteoporóze se koná každý rok 20. října už od roku 1996. V současnosti jej vyhlašuje více než 90 zemí světa. To svědčí o důležitosti osvěty veřejnosti o možnostech prevence a léčby této nemoci. V České republice se za podpory Městské části Praha 3 bude 18. října od 13 do 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad konat v rámci Týdne zdraví na Praze 3 akce TANČÍRNA – Tančíme proti osteoporóze. Akce se koná pod patronátem herce, tanečníka, choreografa a pedagoga Vlastimila Harapese. Pro návštěvníky bude připraven nejen taneční program, zájemci si mohou vyzkoušet swing a zkonzultovat otázky o osteoporóze. Akci bude moderovat tanečník, choreograf a moderátor Jiří Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…