Světový den srdce zaměřen na ženy a děti

27.09.2013 0:00

Každá třetí žena na světě zemře podle Světové federace srdce (WHF) na onemocnění srdce, ženy ale toto riziko značně podceňují.

Světový den srdce zaměřen na ženy a děti
Foto:
Popisek:

Symptomy rozvíjející se aterosklerózy, která je příčinou KVO, se objevují čím dál častěji už i u malých dětí.  Letošní Světový den srdce, který se koná 29. září, WHF zaměřuje právě na kardiovaskulární zdraví žen a dětí i z důvodu, že minimalizací rizikových faktorů můžeme pravděpodobnost onemocnění na KVO velmi výrazně snížit. Podle Světové federace srdce je nutné zaměřit se především na ovlivnitelné rizikové faktory, kterými jsou kouření, vysoký krevní tlak, vysoká hladina krevního cukru, obezita, nedostatečná pohybová aktivita, diabetes a špatný jídelníček s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a soli, a naopak nedostatkem ovoce a zeleniny. Eliminací těchto faktorů můžeme velmi významně zmírnit i případný negativní dopad genetické zátěže a věku, které pochopitelně ovlivnit nemůžeme. Kardiologové proto apelují i na české ženy: nepodceňujte rizika a pečujte o srdce své a svých dětí včas. Podle mezinárodního průzkumu WHF se totiž většina lidí mylně domnívá, že pokud chce zabránit infarktu nebo mrtvici, je třeba začít se o své zdraví starat od 30 let. Partnerem WHF je v České republice Česká kardiologická společnost.

Infarkt, nejtypičtější forma kardiovaskulárního onemocnění, je v očích veřejnosti spojen především s mužem středních let, který je v permanentním pracovním stresu, nezdravě se stravuje a na sport mu nezbývá čas. Ženy zdraví svého srdce příliš neřeší, protože jsou před aterosklerotickými změnami do menopauzy chráněny ženskými pohlavními hormony. Po menopauze však tato ochrana postupně mizí a příroda ženám rychle vystavuje účet za rizikové chování. „V období kolem menopauzy dochází k poklesu pohlavních hormonů, což u většiny žen vede zejména k výraznému zhoršení krevních tuků. Dochází k vzestupu nebezpečného LDL cholesterolu a k poklesu ochranného HDL cholesterolu. To následně podporuje rychlý rozvoj aterosklerózy. Zcela katastrofický scénář přitom hrozí, pokud ženy ještě navíc kouří“ vysvětluje preventivní kardiolog MUDr. Jan Piťha CSc., z pražského IKEMu a předseda Fóra zdravé výživy. Právě v tomto období přitom výskyt KVO u žen prudce narůstá a stává se nejčastější příčinou úmrtí u žen.

Kardiovaskulární riziko lze snížit i o několik desítek procent dodržováním základních pravidel:
  1. Nekuřte. Pokud už kouříte, snižujte postupně množství vykouřených cigaret, až se dostanete na minimum nebo v ideálním případě kouření zcela ukončíte.
  2. Udržujte svoji hmotnost v normálu (BMI do 25-26). Nadváha a obezita nejsou jen estetickým problémem.
  3. Snižte spotřebu nasycených mastných kyselin. Těchto kyselin, které jsou obsaženy především v tucích živočišného původu (máslo, sádlo, uzeniny, tučné mléčné výrobky) má současná populace ve své stravě výrazný nadbytek. Nahraďte je proto výrobky s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, tzn. tuky rostlinného původu (oleje, margaríny).  
  4. Snižte spotřebu soli. Na slanou chuť se velmi snadno navyká a požadavky na slanost se tak postupně zvyšují. Naštěstí lze opačným postupem, tedy pozvolným snižováním solení, chuťové pohárky opět dostat do formy a znovu začít vnímat rozličné chutě jídel. Vaše srdce to ocení.
  5. Zvyšte konzumaci ovoce a zeleniny.
  6. Zvyšte pohybovou aktivitu, každý učiněný krok je krokem ke zdravému srdci.

„K dodržování těchto zásad veďte i své děti. Srdečně-cévní systém mnoha dětí už bohužel nese známky počínající aterosklerózy, která pak v dospělosti vede ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění“, uvádí doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., dětská kardioložka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, členka Občanského sdružení Výživa dětí a České kardiologické společnosti. Děti, u nichž se negativní trend nepodaří včas zastavit, se bohužel stávají často velmi brzy pacienty dětských kardiologických ordinací.

Doporučení a rady pro kardiovaskulární prevenci u žen lze nalézt na webových stránkách www.kardio-cz.cz, www.fzv.cz, www.athero.cz, www.tlukotsrdce.cz, www.stob.cz nebo na www.vyzivaspol.cz. Rady včetně praktických doporučení na jejich aplikaci do každodenního života u dětí najdete navíc na www.vyzivadeti.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …