Svoboda je ohrožena, do akce. Fízlovací systém prý pokračuje, Piráti na nohou

18.04.2013 9:43

JINÝMA OČIMA Proti systému INDECT, který je plánovaným Velkým bratrem, byly avizovány protesty a demonstrace. S masovou odezvou se však zatím nesetkaly, i přesto, že "šmírovací" systém může znamenat tvrdý zásah do soukromí všech a dokončen a zřejmě i spuštěn má být již letos. První náznaky, které by o tom mohly vypovídat, se již objevily, dle očekávání ale neoficiálně.

Svoboda je ohrožena, do akce. Fízlovací systém prý pokračuje, Piráti na nohou
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Tématem happeningu byl protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

A tak se ve světě plánuje protest, který se má uskutečnit v červnu. Upozorňují na to "hactivisté" ze společenství Anonymous. Ostatně byli to právě oni, kteří před systémem, který je projektem Evropské unie, varovali a detailně ho také popsali. Zda se však proti němu zvedne vlna odporu podobně jako proti smlouvě ACTA, která významně chtěla omezit svobodu internetu, zatím vůbec není jisté. Potíž je totiž v tom, že ACTA byla vnímána politicky, zatímco INDECT je představován jako vědecký projekt. A veřejnost, která proti politikům a jejich rozhodnutím protestuje poměrně v hojné míře, se proti vědcům zatím stavět (možná?) nechce.

Může se tak stát, že rok 2013 bude tedy pro Evropany přelomový. Je totiž rokem, kdy má být spuštěný projekt INDECT, který po vzoru Velkého bratra bude sledovat detailně chování všech lidí pohybujících se na veřejných prostranstvích. Možná to někomu zní jako nepodařená sci-fi, protože se o něm nahlas či ve významných sdělovacích prostředcích příliš neinformuje...

„I ta ostravská univerzita, která se na tom podílí, stáhla před časem ze svých stránek informace o projektu, které tam původně byly. Mnozí lidé stále možná ani netuší, co systém obnáší, proto chceme zorganizovat jak protesty, tak především informační kampaň,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Pirátské unie Ivan Bartoš. Jak dodal, první koncert, který by měl být i zároveň protestem proti INDECTU, se má konat 27. dubna v Brně, následovat by ho měly další koncerty v jiných městech.

Přehodit problém z politických vod do akademických jako možný únik?

Šéf pirátů Bartoš vidí kámen úrazu celého problému také v tom, že INDECT byl zařazen mezi vědecké projekty. „Obávám se, že to je velká blamáž se snahami co nejvíce projekt utajit. Na rozdíl od protestů proti smlouvě ACTA, která byla vnímána jako politická záležitost, INDECT je představován jako projekt probíhající na akademické půdě a tudíž jako vědecký projekt není politicky vnímán. Bohužel se obáváme, že to je velká chyba, poněvadž Evropská unie je politické uskupení a na projekt jdou peníze daňových poplatníků,“ varuje Ivan Bartoš. A dodává, že systém INDECT považuje nejen on za nebezpečný. „Proto proti němu chystáme velkou informační kampaň. Celosvětově se také plánují protesty, podobně jako proti smlouvě ACTA,“ doplnil ještě.

Světový protest, který již avizovala anglicky namluveným videem mezinárodní skupina Anonymous, se má uskutečnit 1. června.

Technická univerzita Ostrava je jedním z pracovišť, kde INDECT vzniká…

Jak už v minulosti ParlamentníListy.cz informovaly, INDECT je inteligentní informační systém Evropské unie, který podporuje vyhledávání a detekci lidí a předmětů. Jeho cílem je dle dostupných informací bezpečnost obyvatel v městském prostředí. Pracovat se na něm začalo v roce 2009, dokončený bude v roce 2013.  Celkem na něj byla vyčleněná částka ve výši 15 133 040 euro, z toho přímo Evropská unie ji dotuje částkou 10 906 984 euro. Na programu se podílí 17 evropských institucí a univerzit, za Českou republiku i Technická univerzita Ostrava. Ta se však obklopila hradbou mlčení, na dotaz ParlamentníchListů.cz nereagovala.

Nutno dodat, že důsledkem INDECTu bude tedy globální sledování veškerých komunikačních zařízení a platforem. „Bude-li tento projekt uveden opravdu do praxe, dojde k omezení osobní svobody všech občanů EU. Může též dojít k jeho zneužití, což může mít nedozírné následky,“ zní varování z videa, které natočili mimo jiné i čeští Anonymous a není to konečné varování.

Shromáždí veškeré údaje

„Nebude se omezovat jen na pole internetu, ale na vše, co budeme dělat. Shromažďovat bude o všech lidech veškeré údaje a komunikační data z telefonů, internetu. Tedy to, kde momentálně jsou, proč tam jsou a jaké budou další kroky každého jednotlivce. Sám bude vyhodnocovat, zda se chováme normálně či nenormálně. Sám sleduje pomocí vyhledávačů na sociálních sítích, chatech, diskusních forech, blozích vše, co děláme, monitoruje všechny fotografie a videa, která se na nich objevují.  Disponuje velmi rozvinutým počítačovým algoritmem, který rozpozná vztahy jednotlivých lidí mezi s sebou,“ upozorňují dále hactivisté v jednom ze svých zveřejněných videí. Jde o technologii, která, vymkne-li se kontrole a dostala-li by se do nepovolaných rukou, by mohla být vážnou hrozbou.

Odhalí ještě před demonstrací, kdy a kde se bude konat

Projekt INDECT je komplexní monitorovací a vyhodnocovací systém, který v rozsahu doposud nebývalém umožní sledovat veškeré občany a na základě implementovaných scénářů lidského chování předvídat chování jednotlivce, skupin osob nebo i celé společnosti. Svoji roli bude možná již brzy hrát i při různých protestních shromážděních.

„INDECT bude umět díky informacím rozpoznat čas a místo protestů dříve, než samotní demonstranti. Může být zneužitelný, protože bude vědět mnohdy dříve, co budeme dělat i my samotní. Změní to definitivně chování celé společnosti. Protože tento projekt bude rozhodovat o tom, co je normální a co ne,“ upozorňuje dále skupina Anonymous ve svém videu.

České politiky projekt neděsí, prý bude sloužit k dobrým účelům

Čeští poslanci  a politici, které v minulosti v této souvislosti ParlamentníListy.cz oslovily, však znepokojení necítí.

„Projekt INDECT je výzkumný projekt, který probíhá od roku 2009 a měl by být dokončen v letošním roce. Podílí se na něm řada významných evropských univerzit. Jedná se o vytvoření komplexního monitorovacího a vyhodnocovacího systému,“ reagoval například europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Připustil však i to, že je pravdou to, že spolu s INDECTEM přepadávají veřejnost obavy.

„Vzhledem k tomu, že vyvolával od počátku řadu otázek a pochybností, byl podroben tzv. mezinárodnímu etickému auditu. Výsledkem se stalo ujištění, že projekt je v souladu s Chartou základních lidských práv a svobod Evropské unie. Žádné údaje nedokazují, že by mělo docházet k porušování etických a právních pravidel. Většinu informací o projektu lze najít na internetových stránkách www.indect-project.eu,“ reagoval ve své odpovědi Rouček.

Nová technologie by, podle něj, prý měla být určena výhradně policii k vyšetřování závažných trestných činů a předcházení teroristickým útokům. „Veškeré využití ale vždy bude striktně vyžadovat dodržování základních práv a svobod a zákonů na ochranu osobních údajů,“ ubezpečil čtenářku europoslanec.

Nejen v Evropě je Velký bratr…

Server AC24 například již v loňském roce poukázal na to, že nedávno v New Yorku začali také zavádět vševidoucí systém domácího uvědomění. Tak se mnozí Američané, kteří nežijí v policejním státě starosty Bloomberga, začali chlácholit, že jsou kvůli tomu bezpeční před bedlivým okem Velkého bratra.

Ukázalo se, že bývalí vedoucí zpravodajští činitelé tak vytvořili podrobný dohledový systém daleko přesnější než moderní technologie rozpoznávání tváří – a instalovali jej po celých USA, aniž by si toho většina Američanů povšimla. Odhalily to prý e-maily hacknuté skupinou Anonymous.

Dále z nich vyplynulo, že každých několik sekund jsou data posbíraná z dozorčích míst v důležitých městech a význačných bodech po celých Spojených státech, digitálně na místě zaznamenána, pak zašifrována a okamžitě odeslána do opevněného databázového střediska na neznámém místě, aby se zde agregovala s dalšími zpravodajskými poznatky. Tohle je část tohoto programu zvaná TrapWire, která je duchovním dítětem severovirginské firmy Abraxas naplněné elitou americké zpravodajské komunity.

Kdo by chtěl ale získat detaily o Abraxas a o širším dosahu TrapWire, zřejmě narazí. I v tomto případě jsou informace vzácné. Zřejmě proto, že se programy podstrkují jako nástroj k překažení terorismu. Monitorování aktivit by totiž znamenalo přivolat šťouraly, a tak je pochopitelné, že i Abraxas by chtěl, aby veřejná prezentace tohoto programu byla relativně omezená.

Automatické rozpoznávání tváří po vstupu do obchodu? Nic není nemožné

Za mořem si však pohrávají i s další myšlenkou, velmi blízkou evropskému plánovanému monitorovacímu systému INDECT. A to v ještě propracovanější podobě. Nakupující by prý už brzy mohli být automaticky rozpoznáváni, jakmile vstoupí do obchodu, pomocí nové, zato kontroverzní kamery.

Kamera dostala jméno Facedeals. A využívá fotek stažených z Facebooku, aby rozpoznala vstupující lidi. Nakupujícím, kteří souhlasí s použitím tohoto systému, který nebyl vyvinut s účastí Facebooku, nabídnou obchodníci speciální obchodní podmínky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…