Svoboda se inspiroval v USA, chválí americký novinář. Klaus není šťastný

02.12.2011 17:01

Klobouk dolů před primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). Zachoval se profesionálně, rychle a "po americku". I tak hodnotí postup, jakým gynekolog dosáhl nové koaliční dohody v metropoli americký novinář Erik Best. Stejně růžově, jako probíhal vývoj metrpolitních událostí v minulém týdnu, ale nemusí pokračovat. Svobodovi odpůrci totiž prý chystají protiútok.

Svoboda se inspiroval v USA, chválí americký novinář. Klaus není šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Poté, co před rokem ODS a ČSSD vymetly s TOP 09, která metropolitní volby vyhrála, se tato strana konečně dostala do vedení pražského magistrátu. Stalo se tak poté, co minulé pondělí kvůli neshodám skončila koalice mezi prvně zmíněnými partajemi. Primátor Bohuslav Svoboda promptně zareagoval a už po čtyřech dnech uzavřel koaliční dohodu s TOPkou.

Obešel tak dosavadního šéfa pražské ODS Borise Šťastného, jenž právě pátek na funkci rezignoval (podrobněji ZDE) a kterého o uzavření dohody dopředu neinformoval. V souvislosti s nečekaně rychlým vyřešením situace se vyrojily informace, že část pražské ODS s TOPkou vyjednávala už zhruba měsíc zpět.

Čtěte více:
Pražská radnice: Na koalici se bude dohadovat TOP 09, ODS i ČSSD
Radní z ODS zůstanou, ale s omezenými kompetencemi
Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

Podle amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v České republice, se Svoboda zachoval překvapivě a více než profesionálně.

Šťastný není šťastný, Klaus pryč od Nečase

"Byl to víc americký než český postup, šlo to rychle, profesionálně, všichni to víceméně profesionálně přijali. Až na pana Klause, a pana Šťastného. Ten příliš šťastný z toho amerického způsobu nebyl," řekl redakci Best, který v Česku vede internetový deník Fleet Sheet.

Právě metropolitní vývoj podle Besta může znamenat významný mezník mezi vztahy prezidenta a premiéra petra Nečase. "Může to být začátek rozkolu, Klaus situaci využije k tomu, aby se více oddálil od ODS," řekl redakci novinář.

Více o Bohuslavu Svobodovi ZDE

A právě občanská demokratická strana je podle něho nyní velmi rozpolcená. "Není jasné, jak se to bude dále projevovat a řešit, jestli odchodem regionálních členů, nebo i na celostátní úrovni," zaspekuloval novinář. Právě část ODS, ale i prezident Klaus ale nastalé situace v metropoli podle něho využije ve svůj prospěch.

Šťastný vyčkává. Přijde protiútok?

"Klaus tohle využije, stejně jako křídlo pana Šťastného, všichni očekáváme protiútok, jen není jasné, o co půjde," dodal pro redakci.

Kmotr za kmotra

Zda však bude nově vzniklá koalice schopná zatočit s takzvanými kmotry, čímž se ohání, není podle Besta tak jané. "Je otázka, zda se jen jedna parta kmotrů nevymění za jinou," řekl ParlamentnímListům.cz.

Boj proti kmotrům a korupci, který je v současnosti skloňován na všechny strany, považuje už za dostí "vymletý" pojem.

Bojujeme proti korupci. Ale proti komu?

"Každý bojuje proti korupci, každý to dělá, ale není vůbec jasné, proti čemu se vlastně bojuje, to poselství je už velmi zředěné," řekl na adresu nejen pražské koalice, ale i nových sdružení typu Ano 2011 nebo Národního fondu proti korupci novinář.

Dále čtěte: Rozpad magistrátu v Praze

V rámci koaliční smlouvy ODS obsadila v Radě hlavního města vedlě postu primátora dva náměstky a dva radní. TOP 09 získala v radě posty dvou náměstků a čtyři radní.

Šťastný vs. Svoboda

Kolem rozpadu koalice ODS a ČSSD se šířila řada spekulací. Příčin je několik, mezi významné mají patřit vnitřní spory uvnitř pražské ODS.

Podle některých zdrojů Šťastný s návrhem vypovědět koalici s ČSSD pouze předběhl primátora Bohuslava Svobodu, který již vedl zhruba tři týdny jednání s TOP 09 bez vědomí vedení pražské ODS. Šťastný tak prý převzal strategickou iniciativu, ale nakonec prohrál a musel i na nátlak Petra Nečase rezignovat.

Čtěte:
TOP 09 si v Praze s ODS plácne. A nechá jí místo primátora
Primátor Svoboda: Koalice ODS a TOP 09 hotova. Nečas: Souhlasím
BL: V politice nejsou osobnosti. Jinak by bylo mnoho Svobodů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…