Svobodní ze severu: Náklady exekucí mají nést věřitelé. Pošta situaci komplikuje

02.06.2013 12:01

Strana svobodných občanů, která má své krajské sdružení rovněž v Ústeckém kraji, se opakovaně ostře vymezila proti exekucím. Místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji Jindřich Pilc z Čížkovic na Litoměřicku potvrdil ParlamentnímListům.cz, že by chtěli prosadit, aby výdaje na exekuční proces nesli věřitelé a aby se zrušila nehorázná fikce doručování. Na severu Čech budou moci lidé se Svobodnými diskutovat dvakrát během června, a to i o daních a vystoupení z Evropské unie.

Svobodní ze severu: Náklady exekucí mají nést věřitelé. Pošta situaci komplikuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Náklady exekuce by to totiž podle něj měly být tržní. „Měli by je nést věřitelé. Tím by byli motivováni půjčovat jen dostatečně bonitním dlužníkům. Jednoznačně by to vedlo k zásadnímu propadu výše exekučních výloh, protože běžné exekuční výkony, zejména ty hromadné jako u dopravních podniků, operátorů a bank jsou jeden jako druhý,“ zní jeho názor, který sdílí celá strana, jak vyplývá z  prohlášení  místopředsedy strany Radima Smetky, na nějž redakci upozornil.

Lidé se do dluhů často dostávájí tak, že o nich neví

Jako příklad připomíná případ exekuce domu Anny Sivákové, která neuhradila nějaké faktury za telefon. Nikdy se jí však do ruky nedostala výzva k úhradě dluhu ze strany soudu, dostala se proto do exekuce a exekutor uvalil exekuci na její dům. Kdyby o něj skutečně přišla, něco by jí sice zůstalo, ale po úhradě exekučních poplatků by přišla o bydlení a musela by se čtyřmi dětmi shánět podnájem. Musela by požádat o příspěvek na bydlení, takže by na neúměrnost řešení dluhu vlastně doplatili daňoví poplatníci. Podobných případů, kdy by se lidé snažili menší dluhy platit, když by to ještě šlo a pokud by se o nich dozvěděli, jsou statisíce. Takto se dostávají do dluhové pasti.

Svobodní také odmítají, aby bylo možné pod jakoukoliv záminkou zabavit či obstavit majetek bez rozhodnutí soudu. „Soudy by neřešily tolik exekucí, kdyby se dlužník o svém dluhu včas dozvěděl z platebního rozkazu.," zní názor Radima Smetky.

Za muka dlužníka někdy může pošta!

Co členové strany právě považují za ještě závažnější, je existence takzvané doručovací fikce. Ta z malého dlužníka mnohdy učiní dlužníka částek, které jsou pro něj už nereálné splatit, byť v prvotní části by to zvládl.  Doručovací fikce znamená, že písemnost je považována za doručenou, i když se adresát s písemností fakticky neseznámil, jen například uplynula lhůta pro její vyzvednutí, o čemž se předpokládá, že byl nějak informován. Jenže když se ztratí vyrozumění o písemnosti nebo jej pošťačka hodí do nesprávné schránky, to nikoho nezajímá.

„Není možné někomu napálit exekuční výlohy jen proto, že mu pošta ztratila dopis od soudu. Kdo nemá žádný majetek a nepracuje, proti tomu nic nezmůže ani exekutor. Kdo pracuje, někde bydlí a má nějaký majetek, je dohledatelný a tak by ho měl soud či žalující s obsílkou vyhledat. ´Doručit´ znamená ´do ruky´,“ kroutí nad imaginárním doručováním hlavou Jindřich Pilc. „Je potřeba zrušit doručovací fikci a začít znovu doručovat obsílky od soudu do vlastních rukou,“ shrnuje jednoznačně Radim Smetka.

Své postoje k exekucím uvádí strana i na svých regionálních facebookovských profilech. Chtěla je implementovat i do svých oficiálních dokumentů. „Chtěli jsme to sepsat i do nějakého programového dokumentu, ale nedošlo na to,“ podotkl místopředseda strany Radim Smetka.

Veřejnosti alespoň zveřejnila jako připomínku seznam jmen poslanců, kteří před jedenácti lety návrh zákona o soudních exekutorech předložili a kteří jej schválili. V září 2010 s ním do sněmovny přišla skupinka Cyril Svoboda, Pavel Němec, Pavel Svoboda, Zdeněk Koudelka, Eva Dundáčková, Jaroslav Plachý, Ladislav Korbel. Návrh byl schválen téměř jednohlasně, proti byli občanští demokraté Marek Benda, Jiří Patočka a Josef Ježek. Ministr Kalousek nebyl přítomen stejně jako několik dalších zákonodárců, včetně jednoho z navrhovatelů Cyrila Svobody. Většina poslanců KSČM se tehdy zdržela hlasování.

Svobodní na turné

Na sever Čech se v červnu chystá předseda strany Petr Mach. 12. června dorazí do Liberce na besedu o svobodě, daní a Evropské unii, která začne v šest hodin večer v restauraci Neptun. 26. června se bude pro změnu v Litoměřicích hovořit o tom, proč a jak vystoupit z Evropské unie. Obyvatelé mohou dorazit do hotelu Salva Guarda na Mírové náměstí v 18 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…