Svobodovi prý nejde o Prahu. Pozor, Nečasi, půjde ti po místě

30.01.2012 10:06

POLITOLOGOVÉ Pražský primátor Bohuslav Svoboda se rozjel jako parní válec. Za svoji magistrátní nekrvavou, ale pro mnohé jistě bolestivou revoluci si vysloužil obdiv „nekmotrovské“ části ODS a většiny TOP 09, která díky němu usedla v koalici. Zdálo by se, že do jeho cesty na vrchol pražské ODS se mu při dnešní volbě šéfa pražských občanských demokratů postaví jen kandidát smyslů zbavený, pasující se dobrovolně do role dobytka jdoucího na porážku.

Svobodovi prý nejde o Prahu. Pozor, Nečasi, půjde ti po místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Rukavici trochu překvapivě zvedl zastupitel Prahy 11 Jiří Janeček, který se do mediálního povědomí dostal především plánem na vystěhování bezdomovců za město. Jak hodnotí politologové jeho osobnost? Jaké je zákulisí souboje a co z něj nakonec vzejde?

Infobox

Jiří Janeček

Kdo je Jiří Janeček

Byl členem organizace Mladých sociálních demokratů. V roce 2002 vstoupil do ODS a od roku 2004 je jejím předsedou na Praze 11. V letech 2008 až 2010 vykonával mandát poslance Parlamentu ČR. Ve Sněmovně působil ve výborech pro bezpečnost a pro obranu

Politolog Miroslav Mareš jako jeden z mála neláme nad Janečkem hůl: „Je jasné, že z hlediska mediálního mainstreamu jde o interpretaci coby souboje "nové pražské Svobodovy ODS" proti "staré kmotrovské" ODS, ale v tom by paradoxně mohla být malá Janečkova šance, totiž že by oslovil všechny nespokojence s novým směřováním strany a připravil ji na možný budoucí posun doprava (v případě přechodu do opozice po dalších celostátních volbách),“ nastiňuje dlouhodobý výhled Mareš. Jeho tvrzení o "oslovení nespokojenců" v podstatě dokládá úryvek z Janečkova nominačního projevu.

„ODS nikdy nebyla ustrašená a podbízivá. ODS se nikdy nebála přicházet s nepopulistickými návrhy a řešeními navzdory křiku levicové opozice. Až nyní nám dochází dech. Začínáme se bát a tak ustupujeme ze svých zásad,“ píše Janeček.

Úkol je jiný

Expert na komunální politiku Petr Jüptner považuje Janečka za slabého kandidáta: „Přestože pozice primátora Svobody v pražské ODS není příliš silná, šanci podle mého názoru Janeček nemá,“ hodnotí politolog. Podle odborníka je však úkol Janečka zcela jiný než případná snaha o porážku Svobody.  „Výsledkem střetu obou kandidátů tak bude spíše oslabení Svobody ve vzájemném souboji,“ předvídá Jüptner. Právě toto oslabení může mít dlouhodobý přesah. Přestože Svoboda má v podstatě ve všech krocích podporu premiéra Petra Nečase, nejsou oba pánové ze stejného křídla ODS. Nečase čeká po krajských volbách, v nichž politologové predikují ODS drtivou porážku, souboj o šéfa partaje, respektive o post předsedy vlády. 

A Svoboda se velmi pravděpodobně v návaznosti na výsledek voleb zapojí i do tohoto klání, alespoň podle názoru politologoa Pavla Kopeckého.

"Možnost, že by se pokusil zaujmout roli "porodnického primáře" při obrozování ODS, samozřejmě existuje. Ale vážněji: od začátku je jasné, že Svoboda směřuje výš. Hodně lidí jej podcenilo, vidělo v něm bezmála loutku, ale on svou obratnou zákulisní politikou ukázal, že ač téměř sedmdesátiletý nováček vysoké politiky, není dobré ho nebrat vážně," konstatuje Kopecký.



Někdo další?

Zdeněk Zbořil podobně jako ostatní nepředpokládá, že pan Janeček nemůže Svobodu nijak ohrozit: „Ale možné je, že neprůhledné zákulisí ODS, které je v poslední době trochu nejisté, by se mohlo během jednání nějak "rozkmotřit", a pak by se mohl objevit nový, neočekávaný konkurent. Jinak ODS bude veřejnosti pochopitelně prezentována jako pevná jednotná, atp., jak je u stran v krizi zvykem,“ soudí politolog.



Chce čistý stůl

Svou kandidaturu Svoboda oficiálně ohlásil tento týden. V dopise, který rozeslal všem 15 oblastem pražské ODS, zároveň vyzval k obměně dosavadních místopředsedů. Prvním místopředsedou je nyní Svoboda, další místopředsednické posty zastávají bývalí primátorští náměstci Rudolf Blažek a Pavel Klega, dále ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a současný náměstek primátora Josef Nosek. O předsedovi definitivně rozhodne až regionální sněm strany, který je naplánován na 30. ledna v 18.00 v hotelu Top.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …