Systém péče o ohrožené děti se má brzy změnit, projedná to vláda

13.12.2011 17:53

Systém péče o ohrožené děti v Česku by se mohl od července změnit. Neměly by už končit v ústavech, ale v případě potřeby by se jich měli ujmout profesionální pěstouni. Ti by měli dostávat vyšší odměnu.

Systém péče o ohrožené děti se má brzy změnit, projedná to vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních organizací za vysoký počet dětí, které vyrůstají v ústavech. Je v nich kolem 11.000 chlapců a děvčat. Jen v roce 2010 se do ústavních zařízení dostalo téměř 2100 dětí do tří let. Zhruba ve 46 procentech případů děti navíc skončily v domovech kvůli sociální situaci.

Profesionální pěstounská péče

Podle novely, kterou připravilo ministerstvo práce, chudoba a špatné bydlení nejsou důvod pro umístění dětí do ústavu. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Vytvořit by měli pro každého chlapce či děvče jejich plán, podle něhož by se při řešení postupovalo. Pokud děti ve vlastní rodině nebudou moci zůstat, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin. Jich by podle šéfa ministerského odboru rodiny Miloslava Macely v prvním období mohlo v Česku působit 300 až 500. 

Profesionální pěstouni by se registrovali na příslušném úřadě. Měli by nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Částka by se měsíčně měla podle Macely pohybovat kolem průměrné mzdy. Novela uvádí 24 000 korun. 

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…