TOP 09 se prý knížeti štěpí. Kvůli tomuto muži a možnému průseru

14.06.2013 16:23

V pondělí v odpoledních hodinách, zhruba kolem 17. či 18. hodiny, se má sejít zastupitelský klub TOP 09, který se má shodnout na tom, kdo bude primátorem za TOP 09 na primátora. Podle informací ParlamentníchListů.cz to ale nemá Tomáš Hudeček vůbec jisté.

TOP 09 se prý knížeti štěpí. Kvůli tomuto muži a možnému průseru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Hudeček si na posledním zasedání klubu řekl o post primátora s tím, že prý dobře zvládnul povodňovou krizi.

Podpořilo ho i celorepublikové vedení TOP 09 a na jeho stranu se přidal i předseda strany Karel Schwarzenberg, i když měl původně razit tezi, že by obvinění radní neměli kandidovat na primátora. Schwarzenberg má přijít na pondělní zasedání klubu.

Část klubu se bojí, že Hudeček bude průšvih

Podle informací ParlamentníchListů.cz z několika zdrojů z pražské TOP 09 ale vůbec není jisté, že bude Hudeček zvolen. Prý probíhá poměrně nevybíravý nátlak na zastupitele TOP 09, aby ho zvolili, což může mít opačný efekt.

Záležet bude, zda bude volba tajná, jak je to obvyklé v demokratických systémech v případě personálních otázek, nebo proběhne aklamací. Pokud bude tajná, Hudečkovy šance se zmenšují.

„Hudeček 14 lidí, které by potřeboval ke zvolení v 26členném klubu, nemá. Má tak maximálně fanklub devíti lidí. Do něho se řadí obvinění členové rady v kauze Opencard, kteří drží pospolu. Schwarzenberg byl nejprve rozumný v tom, že nechtěl, aby někdo, komu hrozí obžaloba, se stal primátorem. Nevím, proč pak obrátil. Všichni vědí, jaký by byl průser, kdyby byl primátor za TOP 09 obžalován. O tom, že obžaloba není vůbec nepravděpodobná, se otevřeně hovoří,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Tři skupiny

Podle informací redakce jsou v klubu nyní zhruba tři skupiny. Zavilí odpůrci Hudečka, kteří se obávají kompromitace TOP 09 v souvislosti s obžalobou, dále Hudečkův „fanklub“ a třetí skupina jsou nerozhodnutí.

„Jsou tam i lidé, kteří Hudečka nechtějí, ale podřídí se Schwarzenbergovi ve stylu: Když tam kníže Hudečka chce mít, ať ho tam má, ale jestli padne obžaloba, ať si to Schwarzenberg odsere sám a za vměšování do pražské politiky ať si nese odpovědnost,“ řekl redakci další zdroj.

Bude centrála diktovat Praze?

To první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se do rozhodování v pražské TOP 09 nevměšuje a pražská TOP 09 si má podle něho rozhodnout sama. „Je to také o tom, jestli si necháme diktovat od celorepublikového vedení. Jsme nejsilnější organizace s nejlepšími výsledky jak v celostátních volbách, tak i v kraji a komunálu, tak je otázka, jestli si necháme diktovat a kálet na hlavu od moravských lidovců a spol.,“ řekl redakci další zdroj z TOP 09.

Hudečkovi nemusí prospět, že spolupracuje s exprimátorem a evropským demokratem Janem Kaslem. Někteří členové TOP 09 se obávají, že by evropští demokraté mohli ovládnout pražskou TOP 09 a rovněž se obávají Kaslova údajného napojení na developery. Navíc Hudeček má v kompetenci územní plán. Když Hudeček nebude zvolen, což není vyloučeno, mohou se objevit úplně nová jména možných kandidátů na post primátora.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…