TV Nova: Čekání na nového vládce. Bude jím žena?

26.07.2010 16:51

Podle informací ParlamentníchListů.cz má na postu generálního ředitele TV Nova nahradit současného šéfa televize Petra Dvořáka současná ředitelka marketingu Miloslava Nováková.

TV Nova: Čekání na nového vládce. Bude jím žena?

Redakce mohla nahlédnout do vnitrofiremní komunikace, která nasvědčuje, že k této změně s největší pravděpodobností dojde. ParlamentníListy.cz požádaly televizi o vyjádření. Mluvčí televize Michaela Dvořáková si dotaz redakce vyžádala písemně s tím, že se vedení o odpovědi poradí a dá vědět. Do této doby ParlamentníListy.cz její vyjádření neobdržely.

Nova vyklízí politiku

TV Nova v posledních letech podle mnoha názorů vyklízela postupně pozice v politických diskusních pořadech, publicistice a zčásti i ve zpravodajství. V současné době již nevysílá žádný diskusní pořad. Nejprve byl ukončem populární diskusní pořad Kotel, Sedmička skončila v roce 2006, investigativní pořad Na vlastní oči, který odhaloval i politické kauzy, přestala televize vysílat v roce 2009. Střepiny se po odchodu Stanislava Brunclíka rovněž přestaly zabývat politikou. Brunclík nyní působí jako mluvčí ministra kultury z TOP 09 Jiřího Bessera.

Tomáš Böhm, bývalý generální ředitel české pobočky vydavatelství Ringier, zmíněný trend na Nově pozoruje. „Myslím si, že je velká škoda, že na Nově ubývá politiky i publicistických pořadů, které se politikou zabývaly. Může to být způsobeno tím, že vedení televize se chce ještě více soustředit na toho v uvozovkách většinového diváka a vedení má asi pocit, že politika většinového diváka tolik nezajímá," řekl redakci Böhm.

Televize ztrácí sílu ovlivňovat veřejné mínění

Podle Böhma jde o dlouhodobý trend a pokud nedojde k významným změnám, bude tento trend pokračovat. „Je škoda, že TV Nova v podstatě rezignovala na pozici, kterou měla," dodal Böhm. Takto podle Böhma Nova ztrácí i sílu ovlivňovat politiku a veřejné mínění. Politika je už prakticky pouze v hlavních zprávách a internetové stránky tn.cz nemají ve srovnání s tím zdaleka takovou sledovanost. Přesto politické zpravodajství v hlavním zpravodajském pořadu TV Nova Televizní noviny dosahuje nejvyšší sledovanosti a má závažný dopad.

Je tedy otázkou, zdali bude televize i pod vedením nové generální ředitelky v daném trendu pokračovat. Miloslava Nováková pracuje v televizi Nova jako ředitelka PR a komunikace od roku 1999.

Dvořák přešel do CME z PPF

Generální ředitel Petr Dvořák je od května viceprezidentem CME (Central European Media Enterprises) zodpovědný za televizní vysílání všech stanic CME.

Do Novy přišel spolu se vstupem PPF v roce 2002, kdy se stal jednatelem firmy. Generálním ředitelem se stal v květnu 2003 po odvolání Vladimíra Železného a zůstal jím i poté, co Novu koncem roku 2004 koupila od PPF americká mediální společnost CME, jejíž hlavní osobností je Ronald Lauder.

Mediální skupiny CME působí kromě České republiky také v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku, kde provozuje televizi Markízu. Pod hlavičkou CETV jsou akcie skupiny obchodovány i na Burze cenných papírů Praha.

Čtěte také:
Televize Nova produkuje "nové" politiky: Železný, Bobošíková, John
Zvítězil byznys a křikloun z televize Nova, utrhl se na Johna Havlík
 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…