Tábor asi přijde o 60 milionů z EU. Kvůli laxnosti úředníků

25.11.2011 15:18

Vedení Tábora nechce řešit minulost a hledí jen do budoucnosti. Tak nějak nazval starosta jihočeského Tábora Jiří Fišer (T2020) závažnou kauzu, která hýbe radnicí. Kvůli nepochopitelné laxnosti úředníků či městských právníků, může město přijít o 60 milionů z EU a třeba i o svůj odpočinkový areál Komora.

Tábor asi přijde o 60 milionů z EU. Kvůli laxnosti úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Město postavilo sportovně-relaxační areál Komora za 90 milionů korun. Celkem 60 milionů poskytla EU. Teď hrozí, že když se radnice s majitelkou Jindřiškou Jahnovou nedohodne na podmínkách pronájmu pozemků, hrozí, že město o dotaci přijde.

"Radnice nyní platí za metr čtvereční a rok 10 korun. Paní majitelka by chtěla 25 korun s tím, že by nájem byl 900 tisíc korun za rok, na dobu 30 let. To je pro město zcela nevýhodné, proto vedeme jednání dále," řekl pro ParlamentniListy.cz starosta Jiří Fišer.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Jenže problém je v tom, že město by preferovalo odkup čtyřhektarového pozemku. O tom ale Jahnová nechce ani slyšet. Usiluje o to, aby si město plochu pronajalo a po uplynutí nájmu odkoupilo. To by však pro Tábor znamenalo zbytečně vynaložené desítky milionů korun.

Ve smlouvě, která existuje na pronájem pozemků, totiž není zahrnuto, že majitelka pozemky městu prodá.

Kdo za to může?

"Ano, je to jistě chyba, ale proč tomu tak bylo, netuším. Bylo to za předchozího vedení města a upřímně, nemá cenu se dívat do minulosti, ale spíš do budoucnosti. Musíme hledat cestu, jak tento stav napravit," uvedl Fišer.

To se ale nelíbí opozici. Hlavně KSČM je proti tomu, protože má za to, že vznikla městu škoda a někdo město poškodil.

"Zajímáme se a budeme se zajímat, proč to ve smlouvě není a kdo za to nese odpovědnost. Je to skutečně na trestní oznámení, ale jak je vidět, vedení radnice si s tím hlavu nedělá. Ostatně, jako s ničím tady," komentoval kauzu předseda klubu zastupitelů za KSČM Ladislav Šedivý.

Připomněl nedávnou kauzu s podivným financováním mládežnického hokeje, kde radnice opět pomohl zadluženému klubu, a poskytla peníze a nezajímala se, kam šly předchozí peníze. Dokonce ani přesně neví, kolik dělá roční rozpočet klubu a co jsou skutečné náklady za provoz mládežnického hokeje.

Viník město nezajímá

"Opět se město nezajímá, kdo za to může. Musí přeci za tyto věci někdo nést odpovědnost," dodal Šedivý.

V případě nápravy majetkoprávních vztahů za pozemky na Komoře, by to měli být úředníci, kteří tehdy dávali dohromady smlouvy mezi městem a majitelkou, či spíše právníci.

Město poškozeno nebylo. Tvrdí to starosta

"Jsem přesvědčen, že k poškození města nedošlo. Pokud by se ukázal opak, budu ten, který se bude pídit po viníkovi a podám trestní oznámení," dodal starosta Jiří Fišer.

Podle opozice i občanů města dochází ale i každému průměrně vzdělanému člověku, že už tím, že by město teď mělo platit nájem a pak pozemky odkoupit, připraví Tábor zbytečně o peníze, když by pozemky mohl za 20 - 30 milionů koupit okamžitě.

Stav je nyní takový, že kdyby si majitelka řekla o 100 korun za metr, Tábor jí je bude nejspíš muset dát. I když vedení radnice tvrdí, že pokud se s Jindřiškou Jahnovou nedohodne, půjde věc k soudu, který určí cenu za pronájem v místě obvyklou.

Co na to soud?

"Nejsem si jist, jestli toto soud uzná, protože je to vztah mezi pronajímatelem a nájemcem, který, pokud není určeno jinak, si může určit cenu téměř, jakou chce," dodal jeden z právníků, který kdysi pro město také pracoval. Nad současným stavem jen kroutí hlavou a obává se, zda vynechání statě ve smlouvě o odkupu parcely, nebylo třeba účelové.

"Není to přeci běžný postup. Když si pronajmu pozemek, na němž budu chtít stavět s tím, že mi bude majitel pozemku slibovat, že po dostavbě mi parcelu prodá, samozřejmě to budu chtít do smlouvy. Natož pak, když jde o prostředky města, tedy veřejné," dodal právník.

Dále čtěte:
Nechal jste se oklamat. A my tím trpíme, říkají Jihočeši ministrovi
Paroubek: Zbláznil se snad hejtman Zimola?

Ilustrační foto: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…