Tábor jásá: Stamiliony se konečně našly. Revitalizace Jordánu může začít

23.09.2011 15:51

Město Tábor konečně začne s revitalizací nejstarší uměle vytvořené vodní nádrže Jordán za 370 milionů korun. Nyní se čeká už jen na potvrzení uvolnění evropské dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Tábor jásá: Stamiliony se konečně našly. Revitalizace Jordánu může začít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

"Očekáváme, že bychom staveniště konsorciu firem Daich, Metrostav a Zvánovec předali někdy po 20. září. Zatím čekáme na definitivní zprávu z fondu, který musí uvolnit čerpání finančních prostředků," uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta Jiří Fišer (T2020).

Radnice měla do konce srpna zaslat na SFŽP potřebnou dokumentaci, což byl nejzazší termín pro to, aby Tábor o rekordně vysokou dotaci z unie nepřišel.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

Zahájení je jisté 

"Vše potřebné jsme doložili, výběrové řízení v druhém kole určilo vítěze tendru, takže zahájení prací už nic nestojí v cestě," podotkl starosta Fišer.

Původně hrozilo, že kdyby se neúspěšní účastníci tendru odvolali, nestihla by radnice dodat na SFŽP všechny dokumenty a reálně by pak hrozilo vracení dotace. Pak by město udělalo jen část prací.

S bahnem pryč

"Součástí revitalizace nádrže Jordán je odtěžení 250 tisíc kubíků bahna, rekonstrukce prosakující hráze a vybudování spodní výpusti, kterou Jordán nemá. Předání staveniště se uskuteční v příštích týdnech," dodal Jiří Fišer.

Revitalizace nádrže Jordán bude mít docela zásadní technické oříšky. Jak pyrotechnický průzkum dna, tak jemu předcházející výlov rybníka, a pak rovněž vybudování spodní výpusti. Ta bude dělána ve velké hloubce. Také odtěžení bahna z Jordánu bude nesmírně důležitým a dlouhým procesem. Nyní zatím není jasné, zda veškerý sediment skončí na zamýšlené skládce v nedaleké Plané či částečně v Mydlovarech. Obsahuje zvýšenou míru arsenu, proto se bude muset část vozit jinam. To bude znamenat pro město i okolní obce zásadní dopravní zátěž těžkých nákladních aut.

Celkově práce potrvají do roku 2014. "Pokud by to konsorcium firem nestihlo, vystavuje se obrovské pokutě, která je smluvně dána ve výši 230 tisíc korun za každý den z prodlení.

Plány na revitalizaci Jordánu jsou staré přes 50 let. Už v minulosti tehdejší garnitura zvažovala vyčištění nejstarší uměle vytvořenou vodní nádrž ve střední Evropě. Nikdy k tomu ale nedošlo. Až nyní, kdy Tábor získal jednu z nejvyšších dotací k tomuto účelu.

Více čtěte:

Táborští komunisté se zlobí kvůli hokeji

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …