Táboru hrozí mezinárodní ostuda. 60 milionů od EU asi vrátí

20.09.2011 8:13

Jeden problém za druhým sužuje druhé největší jihočeské město Tábor. Jak se ukazuje, teď radnici hrozí, že bude muset kvůli nedodržení podmínek na čerpání dotace z EU vracet až 60 milionů korun.

Táboru hrozí mezinárodní ostuda. 60 milionů od EU asi vrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Důvodem je údajné nedodržení podmínek smlouvy na 60milionovou dotaci na výstavbu odpočinkového zóny Komora. Městu totiž většina pozemků nepatří, a protože se nedohodlo s majitelkou, vypověděla Táboru smlouvu. Další měsíce trvalo, než se obě strany shodly na nových podmínkách.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

Vyjádření Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad v Českých Budějovicích obdržel starosta Jiří Fišer (T2020) před několika dny s tím, že úřad žádá nejpozději do konce měsíce, což je už jen pár dní, jasné vysvětlení.

Radnice je bezradná

Pokud město nepřijde s jasnými a oprávněnými argumenty, hrozí mu, že může vracet 60 milionů. Kde by na to radnice vzala, neví.

"My jsme dopis obdrželi a starosta Jiří Fišer na něj samozřejmě odpoví. Nyní budeme mít schůzku, na které se poradíme, jak dál. A samozřejmě jde o vysvětlení, proč došlo k přerušení nájmu a co za tím bylo. Rozhodně si nemyslíme, že by nám hrozilo nějaké vracení peněz z unie," uvedl pro server ParlamentniListy.cz tajemník radnice Lubomír Šrámek.

Vedoucí oddělení kontroly realizace Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad Milena Smržová starostovi napsala:

„Tím, že byla nájemní smlouva vypovězena majitelkou pozemků Jahnovou v roce 2010 bez následné jiné úpravy vypořádání vlastnických vztahů po dobu udržitelnosti projektu, jste porušili smlouvu o podmínkách poskytnutí dotace. Kromě porušení smlouvy dále došlo k porušení pravidel Regionálního operačního programu tím, že jste danou situaci neoznámili poskytovateli dotace před tím, než vznikla, respektive ihned jakmile vznikla. K uvedené situaci došlo již před proplacením požadované dotace."

Právě na tyto skutečnosti bude muset radnice hledat odpovídající argumenty, aby obstálo. V opačném případě hrozí Táboru velké problémy.

Neuvěřitelný chaos

"Je to tristní a celá kauza je skutečně důkazem neuvěřitelného chaosu na radnici. V případě odebrání dotace spolu s penále a nutností legalizovat stavby na areálu Komora odkupem pozemků od majitelky, by to totiž znamenalo pro Tábor zhruba dalších 100 milionů, které by musel zaplatit z peněz daňových poplatníků. Proto věřím, že pokud by to nastalo, bude vyvozena politická i trestněprávní odpovědnost těch, kdož celý problém zavinili," podotkl opoziční zastupitel za KSČM a velký kritik táborské koalice Tábor 2020, ČSSD a TOP 09 Ladislav Šedivý.

Ostatní zastupitelé z jiných stran se ke kauze zatím vyjadřovat příliš nechtějí, počkají si až na výstupy z jednání zástupců radnice.

Více čtěte:

Táborští komunisté se zlobí kvůli hokeji

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…