Tajné dodatky zveřejněny. Drábek: Aspoň uvidíme, kdo lhal

22.03.2012 22:31

Nadační fond proti korupci ve čtvrtek zveřejnil utajované dodatky smluv k informačnímu systému Ministerstva práce a sociálních věcí. Ty podle ministerstva neměly kvůli citlivosti obsažených informací nikdy spatřit světlo světa.

Tajné dodatky zveřejněny. Drábek: Aspoň uvidíme, kdo lhal
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

MPSV, jmenovitě ředitel odboru centrálních nákupů, právní podpory a správy majetku David Novák před časem dopisem žádal ministerstvo vnitra, aby nezveřejňovalo dodatky týkající se rámcové smlouvy s firmou Fujistu na systém pro výplatu sociálních dávek. "Jednotlivé přílohy a dodatky se MPSV po konzultaci s dodavatelem řešení rozhodlo nezveřejnit s ohledem na možné ohrožení kritické infrastruktury státu při zneužití takových dat či informací," psal ředitel. 

Nadační fond proti korupci Karla Janečka dnes na svých stránkách tajné dodatky zveřejnil. Aby nedošlo k porušení obchodních tajemství, jsou razítka a jména v textu začerněna. 

Dodatky k Prováděcí smlouvě č 85/2011 mezi ČR-Ministerstvem vnitra a FujitsuTechnology Solutions s r.o.:

NFPK podal už minulý týden trestní oznámení nejen na ministra Drábka, ale také na prvního náměstka Vladimíra Šišku a další neznámé pachatele. Drábek je podle fondu podezřen ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a dalších. Dodatky ke smlouvě mají dokázat, že se projekt několikanásobně prodraží. Vedení fondu popírá, že by dodatky získalo nelegální cestou. 

Hyn sa ukáže

"Budeme mít za 10 dní podrobnou konferenci, kde na základě analýzy dodatků dokážeme, že pan Drábek tímto systémem nic neušetřil, ba naopak, náklady budou několikanásobně vyšší," uvedl pro ParlamentníListy.cz investigativec v NFPK Karel Randák. Vedení fondu usiluje o zrušení smlouvy, kterou nyní navíc prověřuje ÚOHS.

Jaromír Drábek, který v minulosti nechtěl dodatky zveřejnit, jejich odkrytí nyní vítá. "Aspoň to prokáže, jaká je realita. Ukáže se, kdo lhal a kdo mluvil pravdu ohledně smluvních stran nebo cen," reagoval pro ParlamentníListy.cz Drábek.

Langer se ohradil

Opozicí, ale i jinými subjekty je Drábek kritizován za to, že napasoval smlouvu pro systém vyplácení sociálních dávek na rámcovou smlouvu ministerstva vnitra, a obešel tak výběrové řízení. Drábek ovšem obvinění odmítá a tvrdí, že pokud je někde chyba, tak už ve smlouvě ministerstva vnitra, pod níž je podepsán exministr Ivan Langer.

Ten ale žádná pochybení nepřipouští. „To si pan Drábek dělá legraci! To, co s ní provedlo jeho ministerstvo, je stejné jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu," uvedl v souvislosti Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…