Tak si žije česká domácnost: Má našetřeno a dva měsíce vydrží bez peněz

02.04.2012 4:42

Češi patří k národům s nižší mírou spokojenosti se svými osobními financemi. Tvrdí to výzkum ING Bank, do kterého bylo zařazeno 19 zemí, z toho 13 evropských. Z výzkumu pak vychází, že průměrná výše úspor české domácnosti je 67 315 Kč a průměrné pravidelné výdaje domácnosti 24 839 Kč. Sociolog Jan Keller ale na takovéto průměrování nevěří. Je to jako když jeden sní kuře, druhý nemá nic, ale oba si pochutnali na půlce kuřete.

Tak si žije česká domácnost: Má našetřeno a dva měsíce vydrží bez peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Ze zmíněného průzkumu ING Bank se ještě můžeme dozvědět, že při absolutním výpadku příjmů by průměrná česká domácnost měla svými úsporami zajistit nezměněný provoz domácnosti po dobu dvou měsíců a devíti dnů. K tomu dodejme, že z výše uvedených čísel vyplývá, že potenciál spoření, tedy to, co by mohly domácnosti ušetřit, je až pětina svých příjmů.

Průměrování je nesmysl

„Především, průměrná výše je naprostý nesmysl,“ odmítá podobné výsledky pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. „Tady se počítá průměr z domácností, které mají jenom dluhy a žádné úspory, a z domácností, které mají miliony. Průměr má smysl v silně homogenní společnosti, což ta česká rozhodně není,“ konstatoval sociolog.

„Zhruba před týdnem vyšel průzkum, kdy podle společnosti Home Credit je medián měsíčních úspor domácností pět set korun. Přitom medián je ta suma, kdy polovina domácností ukládá více a druhá méně. To je samozřejmě daleko více vypovídající, než onen takzvaný průměr,“ připomněl Keller.

Polovina domácností si uloží maximálně petistovku

„No a pakliže je informace Home Creditu pravdivá, tak to znamená, že polovina českých domácností může ukládat měsíčně maximálně do pěti set korun. A může-li zhruba jedno procento domácností ukládat řádově desetitisíce, tak zprůměrováno z toho vyjdou naprosto nereálná čísla,“ míní Keller.

Poukázal tak na statistické kouzlo, kdy jeden člověk sní celé kuře, druhý je o hladu, ale v průměru oba snědli polovinu kuřete.

Řekněte učiteli, že bere 12 tisíc nad průměrem maturantů

„Český vysokoškolák má v průměru plat o dvanáct tisíc vyšší, než je průměrný příjem lidí s nižším vzděláním – tedy se základním vzděláním a s maturitou. A přitom to řekněte nějakému učiteli na základní škole, že bere o dvanáct tisíc více než je průměr lidí s maturitou,“ uvedl sociolog pro ParlamentníListy.cz další příklad, kdy je průměrování zavádějící.

„V České republice je asi sedm tisíc zaměstnanců vysokoškoláků, kteří jsou v pásmu, kde berou 150 tisíc korun měsíčně až dva tři miliony. A tato skupina, která je hodně nad sto tisíci tím, že vysokoškoláků je málo, celý průměrný příjem vysokoškoláků zvedne o dvanáct tisíc nad zbytek populace,“ popsal sociolog.

„No a kdyby se počítal medián, tak se zjistí, že to vůbec pro vysokoškoláky taková sláva není. A to samé je to u průměrných vkladů či jako v případě, o kterém se bavíme, tedy s průměrováním úspor domácností a podobně,“ dodal Keller. „Prostě nelze průměrovat předlužené domácnosti s hrstkou domácností, které ale mají obrovské finanční rezervy,“ myslí si Keller.

Tři čtvrtiny domácností v Ostravě nemá nic až do 50 tisíc

„My jsme měli jako vzorek 900 ostravských domácností, což je velký vzorek a průzkum byl reprezentativní pro celou Ostravu. A nám vyšlo, že zhruba tři čtvrtiny domácností mají úspory nula nebo maximálně do padesáti tisíc korun,“ vrátil se Keller ke zmíněnému průzkumu ING Bank.

„Jestliže ING vyšlo, že úspory jsou asi šedesát sedm tisíc korun na domácnost, pak to tam zřejmě hodně zvedá Praha a možná Brno, ale opakuji - průměr je nesmysl. To je úplně stejný údaj, jako když si zprůměrujete, kolik berou penzisté,“ řekl sociolog redakci.

Důchodce bere v průměru šestnáct tisíc...

„Nám to v průmětu vyšlo na šestnáct tisíc korun měsíčně, což je naprostý nesmysl, protože znovu, průměr v tomto případě nemá žádnou vypovídací hodnotu. Za ním se skrývají domácnosti dvou penzistů, které mají příjem dvacet dva tisíc a pak jsou za ním domácnosti vdovců a vdov, které berou osm deset tisíc korun,“ informoval Keller.

Proto je podle Kellera pro podobné výpočty ideální již zmíněný medián a nebo pak modus. „A modus by byl asi nejlepší, to by byla ta kategorie, jejíž úspory jsou nejčetnější. Tedy počítalo by se na té hladině domácností, jejichž úspory jsou nejčetnější,“ uzavřel o ošidných statistikách Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…