Takhle se "rejžuje" na chudých. Platíme to my všichni

18.10.2011 4:31

Bydlíte na Sídlišti Šluknov? Za teplo a teplou vodu platíte jako mourovatí. Náklady na bydlení vám šplhají do částek nad cenovou regulaci. Pokud pobíráte například sociální dávky, jsou na navýšení použity, přitom mají pomáhat výhradně vám, ne soukromníkovi. Místo je navíc daleko od pracovních příležitostí. Kdo za to může?

Takhle se "rejžuje" na chudých. Platíme to my všichni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na Sídlišti Šluknov v severních Čechách jsou předražovány ceny tepla a teplé vody.  U některých domácností je rozdíl mezi rozúčtovatelným nákladem povoleným pro rozúčtování tepla a teplé užitkové vody Státní energetickou inspekcí a skutečně účtovaným nákladem třeba i kolem patnácti tisíc korun ročně na bytovou jednotku.

Za rok 2009 činilo neoprávněné navýšení v průměru 6000 korun na jeden byt. Necelá stovka rodin, přibližně kolem dvaceti procent z celkového počtu, přitom pobírá dávky v hmotné nouzi, zahrnující také příspěvek na bydlení. Ten je vyplácen ve výši nákladů na bydlení, zahrnuje tedy i navýšenou cenu za teplo a teplou vodu.

Sledujeme téma Šluknovsko


Odbor sociálních dávek neřeší, zda příspěvek skutečně pomáhá potřebným a zda si soukromník neúčtuje nepřiměřeně. Dávky tak končí u soukromé společnosti, přičemž jen za rok 2009 to mohlo být i více než půl milionu korun vyplacených na sociálních dávkách a další tři milióny korun jdoucí z kapes nájemníků. Ve Šluknově to vyvolává sociální napětí: lidé platící předražené teplo a ohřev vody z vydělaných peněz jsou naštvaní na ty, kteří to hradí z příspěvku na bydlení. Oběťmi jsou přitom všichni. Soukromý subjekt vydělává na chudobě. Řešením není osekání pomoci v nouzi, po kterém je nezřídka voláno, ale důsledná kontrola, kde dávky končí a zda je to tak nezbytné.

Psali jsme:


Kdo je viník?

Policie ČR z důvodu neoprávněného navyšování plateb tepla a teplé užitkové vody již vyšetřuje společnost s ručením omezeným Šluknov Appartements, která byty na sídlišti vlastní nebo spravuje. Zahájeny byly úkony trestního řízení proti této společnosti.

Společnost se brání, že účtuje jen to, co je protopeno, a že společnost SoLo Sport a TUV, která vlastní šluknovskou teplárnu, má vysoké ceny. Oproti tomu teplárna říká, že její náklady jsou schvalovány Státní energetickou inspekcí a víc si účtovat nemůže. „O této skutečnosti také hovoří protokol o provedené kontrole Státní energetické inspekce za rok 2009, kde je konstatováno, že náklady na výrobu tepla a teplé užitkové vody společnosti s ručením omezeným SoLo sport a TUV za daný rok jsou v pořádku. Když jsou naše ceny vysoké, proč jsou tedy ještě navyšovány?" ptá se pro ParlamentníListy.cz jednatel společnosti SoLo Sport a TUV Karel Sommer.

„Naše náklady na teplo jsou průměrně 350 korun za metr čtvereční vytápěné plochy bytu a jsou přísně kontrolovány Státní energetickou inspekcí. Naše ceny prošly i dalšími kontrolami," upřesňuje. Vytopení padesátimetrového bytu tak vychází asi na 17 500 korun za rok. „Někde je to ale následně navýšeno o třicet procent, jinde o sedmdesát. Nepřišli jsme na klíč, navýšeno je to ale u všech bytů," dodává Sommer.

K sociálním dávkám:


Od Šluknov Appartements teplárna podle jeho slov inkasuje částku, kterou skutečně za teplo účtuje a nikoli částku vyšší - celkem okolo deseti milionů korun ročně. „Mohli bychom se tedy o věc nezajímat. Vadí nám ale, že lidé ze sídliště společnosti zaplatí celkem asi o tři miliony víc a vina se pak hledá u nás s odkazem, že máme vysoké ceny. Spolu s desítkami nájemníků proto požadujeme po majiteli bytů řádné vyúčtování a vrácení neoprávněně vyinkasovaných peněz za roky 2009 a 2008," uvádí dále redakci Sommer.

Praxe podle něj pokračuje dál a do obsazených bytů jsou rozpočítávány i byty neobsazené. Společnost Šluknov Appartements, která čelí trestnímu i insolvenčnímu řízení, se všem nařčením brání. Prostřednictvím advokáta poukazuje na stávající stav, že má „nyní pouze 76 volných bytů, ze kterých se nyní nachází 36 volných bytů v budově, která je kompletně vyklizena a odpojena od vytápění, takže nepředstavuje z hlediska vytápění pro dlužníka žádnou finanční zátěž."

Vyúčtování se liší

Policie ČR v Děčíně v současné době porovnává vyúčtování, která od společnosti Šluknov Appartements dostali nájemníci, s vyúčtováními, která majitel sídliště dodal policii, a s vyúčtováními, která si opatřila policie jako vyúčtování oprávněná, tedy taková, která si společnost Šluknov Appartements mohla účtovat. Jednotlivá vyúčtování se výrazně liší, přičemž nejvyšší je to, které dostali nájemníci od společnosti Šluknov Appartements. Nájemníci z něj například nemohou vyčíst, kolik vlastně platí za kubík vody nebo vytápěný metr čtvereční, vidí jen souhrnné částky.

Ceny jsou navíc na jednotlivých vyúčtováních přesouvány od položky k položce (třeba od tepla ke studené vodě). Když se ukázalo, že vyúčtování, které společnost Šluknov Appartements dala policii, nesouhlasí s vyúčtováním, jež od ní dostali nájemníci, tak následně společnost prostřednictvím svého advokáta uvedla, že „nájemníci byli kontaktováni zaměstnanci dodavatele tepla, tedy SoLo Sport a TUV, s tím, že po nich bylo požadováno vydání originálu vyúčtování služeb za rok 2009 a následně jim bylo předáváno nové vyúčtování, kde náklad na teplo byl přesunut na náklad na studenou vodu".  Společnost Šluknov Appartements proto nařkla zaměstnance SoLo Sport a TUV z manipulace s položkami na novém vyúčtování a na společnost, vlastnící teplárnu, podala trestní oznámení.

Je to nesmysl

„Je to nesmysl, nic jsme nefalšovali. Sami nájemníci navíc již na Policii ČR shodně vypověděli, komu účtovaný náklad na teplo platí a kdo jim vyúčtování dává," ohrazuje se Sommer. Podle něj nové - ve studené vodě stále navýšené - vyúčtování nájemníkům rozdala sama společnost Šluknov Appartements, o čemž podle něj svědčí především to, že tyto účtované náklady na teplo a teplou užitkovou vodu končí zaplacením na účtech společnosti Šluknov Appartements, nikoli na účtech teplárny, která nemá oprávnění cokoli nájemníkům účtovat. „Společnost Šluknov Appartements by měla rozdíly mezi vyúčtováními vysvětlit," dodává pro ParlamentníListy.cz Sommer.

Kde je tedy pravda a kdo je vinen? To by měla zjistit policie, následně soud. Zároveň by bylo záhodno zabránit pokračování v navyšování cen tepla a teplé vody, které tvoří až polovinu celkových nákladů za bydlení na šluknovském sídlišti. Obyvatelé skromných bytů daleko od hlavního města tak měsíc co měsíc platí v součtu za bydlení a služby obdobně vysoké částky jako někteří Pražané v bytech mnohem lepších.

Vedlejším efektem předražovaného tepla a vydělávání na nouzi druhých je pak sociální napětí, které na severu Čech graduje a proměňuje se i v nebezpečnou rasovou zášť. Místo efektivnějších kontrolních mechanismů - třeba aby Státní energetická inspekce mohla kontrolovat nejen majitele tepláren, ale také ty, co od nich teplo nakupují a vyúčtovávají je nájemníkům -  vláda přistupuje k nejjednoduššímu, ale zároveň nejméně spravedlivému řešení: zpřísnění podmínek pro výplatu dávek. Zakopaný pes je v tom, kde a v jaké výši dávky nakonec končí a jestli opravdu pomáhají potřebným.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Cerqueirová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…