Takto dopadli na severu, když chtěli s Drábkem probírat nezaměstnanost

09.04.2013 19:10

Starostové, poslanci, zástupci odborů, hospodářské komory, zaměstnavatelé a novináři v pondělí dorazili do zasedací místnosti Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí v Mostě. Tam měl kolem poledne dorazit Jaromír Drábek (TOP 09) na jednání předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka. Zklamal. O nic lepší není ani současná ministryně práce. Severočeši přitom mají návrhy pro vládu a parlament na zcela konkrétní opatření například v řešení nezaměstnanosti.

Takto dopadli na severu, když chtěli s Drábkem probírat nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Poslanec účast na pondělní akci potvrdil. „Bohužel před hodinou volal, že kvůli problému s autem nedorazí,“ informovala v úvodu jednání předsedkyně Hospodářské a sociální rady Mostecka Helena Veverková a zrušila hlavní bod programu, který byl zaměřen na Akční plán v oblasti trhu práce a zaměstnanosti. „To jako poslanec nemá žádné náhradní vozidlo nebo tak nějak,“ zaznělo z davu, že člověk jako on by přeci neměl mít problém si narychlo půjčit vůz nebo se nechat odvézt, i kdyby měl na programu akce vystoupit se zpožděním.

Na Drábka už radši zapomeňme

Marně tak čekali zástupci místních firem, šéf havířských odborů Jaromír Franta, předseda hornojiřetínského sdružení Dialog Petr Leichner, poslanec a exhejtman Jiří Šulc i starostové měst a obcí. „Exministr už je prostě myšlenkami někde jinde. Na to, co pan Drábek v této republice způsobil, už bychom měli zapomenout. Možná by bylo lepší pozvat někoho přímo z Ministerstva práce a sociálních věcí, kdo tam působí dnes – ředitele, náměstka, protože systém se změnil,“ komentoval situaci exposlanec a nyní starosta města Meziboří Petr Červenka. 

Ministryně? Totéž v bledě modrém

Zvát ministryni Ludmilu Müllerovou je prý ale totéž v bledě modrém. „Já jsem původně oslovila právě ministryni Müllerovou. Ta ale odvětila, že nemá časový prostor s námi mluvit. Protože je členkou TOP 09 a pan Drábek také – a navíc pochází ze severočeského regionu, předpokládala jsem, že sem má co přinést,“ upřesnila ParlamentnímListům.cz proces oslovování předsedkyně Helena Veverková, mimochodem zpracovatelka Globálního plánu revitalizace Severozápadních Čech a aktivní lobbistka v prosazování znovuobnovení systému takzvaných „patnácti ekomiliard“ na zahlazování škod po důlní činnosti, která má na ministerstvech už léta jako odbornice dveře otevřená. A to není vše. „Také jsem původně oslovila krajského ředitele úřadu práce, který nejdříve účast potvrdil a pak se omluvil,“ poznamenala ještě Helena Veverková, že lidé v celé sféře zaměstnanosti a trhu práce jako by byli poslední dobou zakletí.

Za zavřenými dveřmi. Bojí se nás?

Někteří hosté kroutili hlavou nad tím, že ministryně práce a sociálních věcí nemá čas na lidi a řešení problémů, které jsou přitom hlavní náplní jejího rezortu a ještě navíc v nejzasaženějším regionu! „Každopádně nemá cenu, abychom si tady opět Akční plán probírali sami. Kdo bude mít zájem, tak je pan Drábek ochoten se sejít v jiném termínu.  Mluvil o separé jednání se starosty a starostkami. Chtěl trochu menší kruh, asi se nás trochu bojí,“ podotkla Helena Veverková ještě po telefonátu s Jaromírem Drábkem. Dodala, že variantou je ale i to, že by tripartita HSRM mohla trvat na tom, že chce, aby přijel na otevřené jednání hospodářské a sociální rady, ale v jiném termínu pravidelných jednoměsíčních jednáních. Jenže v dalším termínu má Drábek sněmovnu, pak to nejde a jsou prázdniny.

Jak známo, Severní Čechy, konkrétně Mostecko, je dlouhá léta oblastí s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Akční plán pro tripartitu HSRM zpracoval někdejší ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý z odborné komise Rozvoj lidských zdrojů, která při mostecké tripartitě působí. Jeho součástí je kromě popisu stavu a jeho analýzy zejména řada opatření směrem k ministerstvu práce a sociálních věcí a také návrhy pro vládu i parlament.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…