Technická sůl v potravinách je šokující, říká Klanica z potravinářské inspekce

07.03.2012 19:46

Prodej potravinářských výrobků s technickou solí je alarmující a šokující, tak se vyjádřil v pořadu Interview ČT24 vrchní ředitel kontrolní a právní sekce Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica. Šmahem odsoudit všechny potraviny dovezené z Polska nechce, nicméně připouští, že možná nebudeme mít na vybranou.

Technická sůl v potravinách je šokující, říká Klanica z potravinářské inspekce
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

V jakém množství se dostaly polské potraviny s technickou solí na český trh je momentálně předmětem analýzy potravinářské inspekce, stejně jako míra případného zdravotního rizika, které by konzumace těchto výrobků představovala.

Martin Klanica považuje za šokující a alarmující skutečnost, že se vůbec něco takového může stát. Podezřívavý postoj ke všem polským potravinám částečně odmítl, věří, že se polská strana v nejbližších dnech k řešení problému uspokojivým způsobem vyjádří.

„Pokud polské orgány nějakým korektním a věrohodným způsobem nevysvětlí tuto záležitost, máme důvod na ně tímto způsobem nahlížet,“ uvedl Klanica v ČT.

Kontrolují se jen problémové oblasti

Stále častější jsou v poslední době zjištění potravinářské inspekce o podvodech s potravinami, které gigantické obchodní řetězce pro své zákazníky běžně páchají. Jedná se především o přebalování prošlých potravin či špatné označení výrobků.

Podle Klanici se tyto případy vyrojily v jeden čas v podstatě shodou okolností.

„Nemáme stovky, ale jen desítky inspektorů, kteří mají za úkol řetězce kontrolovat a nelze zajistit, aby ve stejný čas ve všech prodejnách byl inspektor,“ popsal problém šéf potravinářské inspekce. Kontroly tedy reagují pouze na to, co se v danou chvíli děje na trhu.

Hazard s důvěrou i se zdravím

„Pokud byl nalezen problém při přebalování prošlých potravin, je jasné, že se naše síly zaměřily právě tímto směrem,“ doplnil Klanica, podle něhož řetězce hazardují především s důvěrou lidí, která je pro ně ve skutečnosti zásadní. Vedle toho ale do jisté míry i nepřímo poškozují zdraví svých zákazníků.

„Pokud je na potravinách plíseň, prvky kažení či bakteriologická kontaminace, lze už hovořit o nepřímém poškozování zdraví,“ popsal Klanica, který je přesvědčen, že více než jakékoliv pokuty nápravě napomáhá právě zveřejnění problému.

„Jsme přesvědčeni o tom, že medializace a konkrétní označení viníků těch nedostatků má často větší efekt, než udílení pokut,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …