Tejc k možnému šéfování Peake na obraně: Může to způsobit vojenský převrat

01.12.2012 5:00

Pokud resort obrany skutečně ovládne šéfka LIDEM, Karolína Peake, máme se prý na co těšit. Varují před tím někteří politici i politologové.

Tejc k možnému šéfování Peake na obraně: Může to způsobit vojenský převrat
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Vládní rošády nemají konce. Poté, co z vlády odešel šéf dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), se množí diskuze o tom, kdo je nahradí. Jasné není ani to, zda tyto změny na ministerských postech byly poslední. Spekuluje se totiž například o výměně šéfa zdravotnictví, Leoše Hegera (TOP 09).

Žhavá diskuze ale v současnosti panuje zejména ohledně obsazení dvou právě se vyprázdnivších křesel, tedy šéfa obrany a dopravy. Prvně jmenovaný resort by měla dostat strana LIDEM. Nejpravděpodobněji tak vypadá varianta, že by do křesla ministryně obrany usedla přímo její šéfka, Karolína Peake. 

Peake a superministr

Ta se přitom stále potýká s kauzou kolem nepřiznaných 18 milionů získaných prodejem domu. Ministerstvo dopravy by se pro změnu mělo spojit s resortem průmyslu. Obrresortu by pak měl předsedat superministr, Martin Kuba (ODS). 

Zbavit se nepohodlných

Podle politologa Rudolfa Kučery nejde o žádné koncepční, ani věcné změny. "Jde o osobní vazby, už dlouho probíhají zákulisní hry. Vláda je v turbulencích, někoho se potřebuje zbavit, někdo je jí nepohodlný," uvedl pro redakci Rudolf Kučera. Co se týče přímo osoby Karolíny Peake, tu si na postu šéfky obrany nedovede představit. "To si opravdu neumím představit, o tom se nedá ani mluvit. Byla by to druhá Parkanová, o resortu nic neví," dodal politolog.

Přijde vojenský převrat?

Redakce se obrátila v souvislosti s vládními rošádami také na opoziční poslance. Jeroným Tejc z ČSSD soudí, že pokud Peake obsadí obranu, může to znamenat pro armádu zásadní zlom. Negativní. "Bude to pokračování mise Vlasty Parkanové. Může to zapříčinit vojenskou vzpouru, vojenský převrat. Tohle nemůže nikdo myslet ani z legrace," sdělil s trochou nadsázky ParlamentnímListům.cz 

Jeho opoziční kolega Stanislav Grospič (KSČM) má pro Karolínu Peake radu. Měla by prý odejít z vlády úplně. "Vzhledem k tomu, co Věci veřejné, její platforma LIDEM a ona vnesly do české politiky, je bezpředmětné takové vládní změny komentovat. Stojí za nimi lobbistické, mocenské, skupinové i osobní ambice," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

Poslanec se směje. A nevěří vlastním očím

Stanislav Huml (exVV) má z možnosti, že by Peake šéfovala armádě a bezpečnostním sborům legraci. "Paní Peake a ministr obrany, to bude velká švanda. Nechce se mi věřit," sdělil redakci poslanec.

Stejně tak, jako prozatím ale není jasno ohledně obsazení postu šéfa obrany, neví se ani, jak to dopadne s ministerstvem dopravy. To by měla dostat ODS. Plánuje se však také to, že se resort spojí s ministerstvem průmyslu. Oficiálně to naznačil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Superman Kuba

Superministerstvu hospodářství by pak šéfoval mocný první místopředseda ODS Martin Kuba, který má na dopravě velký vliv již nyní.  Politolog Rudolf Kučera ale podobné sloučení považuje za hloupost. "Ministerstvo dopravy má svou specifickou problematiku. S jiným resortem by se slučovat rozhodně nemělo," řekl redakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …