Ten senátor je rasista, zakažte jeho stranu. Uražení Romové to nevzdávají

30.12.2011 7:32

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), který dlouhodobě upozorňuje na problémy s romskou menšinou, hlavně v severních Čechách, čelil nedávno stížnosti romského sdružení Forum CZ za to, že prý útočí na Romy a porušuje tím Ústavu ČR. Stížnost, adresovanou předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, Doubrava důrazně odmítl. Šéf romského sdružení Miroslav Kováč si však trvá na svém a Severočeši.cz by podle něho měli být rozpuštěni. Doubravy se zastal senátor z ODS Petr Pakosta.

Ten senátor je rasista, zakažte jeho stranu. Uražení Romové to nevzdávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Pomyslná slovní přestřelka mezi šéfem romského sdružení Forum CZ Miroslavem Kováčem a senátorem Severočechů.cz Jaroslavem Doubravou začala stížností, kterou vedení Senátu adresoval právě Kováč. V ní senátora osočil z opakovaného porušení Ústavy, kterého se měl dopustit svými výroky v ParlamentníchListech.cz.

Kováč: Hnutí Severočeši.cz hanobí Romy a musí být rozpuštěno!

A přestože Doubrava k obviněním podal výčet konkrétních argumentů, které prokazovaly, že svými výroky a politickou činností naopak bojuje za to, aby práva i povinnosti platily pro všechny stejně, Kováče tím nepřesvědčil a ten je navíc přesvědčen, že by politické hnutí Severočeši.cz mělo být rozpuštěno, protože podněcuje nenávist k romskému etniku.

Na úvod stížnosti Kováč považuje na špatné, že snaha o vyřešení romského problému byla hlavním volebním tématem Doubravova hnutí, na což senátor tuto středu opáčil, že si může volební témata vybírat, jaká chce a jaká považuje za důležitá a palčivá pro svůj kraj. Nyní ovšem Kováč tvrdí, že mu o program nijak nevyčítal.

„Tam nešlo vůbec o jejich volební program, v tom vyjádření senátora Doubravy je hlavně jedna věta, a tu jsem z kontextu určitě nevytrhl, která hází Romy do jednoho pytle a vypadá to, jako by byli všichni špatní. Tam dochází k paušalizaci a hanobení rasy a národa. Tu stranu by prostě měli rozpustit, když tohle vytváří,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Kováč na adresu Severočechů.cz, kteří kromě dvou senátorských mandátů drží i zastoupení v krajském zastupitelstvu Ústeckého kraje a zastupitelské mandáty na místních radnicích.

Poukazovat se prý smí jen na případy, které byly vyřešeny

„On to sice může popírat, ale z jeho textu to nevyplývá. To je jako kdybych já řekl, že nějaký politik něco ukradl a všichni politici proto jsou špatní nebo zloději, to je to samé. Kdyby to řekl přímo, že ta věta s tímhle souvisí, tak to je něco jiného. Ale on řekl tím způsobem, že dává najevo, že se to týká celé komunity a to je problém,“ myslí si dále předseda romského sdružení.

Ten dále souhlasí se senátorem, že zákony by samozřejmě měly platit pro všechny občany České republiky, to ale podle Kováče z kontextu Doubravova vyjádření nevyplývá. „Některé občany nebo jednotlivce, kteří něco udělají, tak to je potřeba nahlásit a na ty se může adresně poukazovat, protože když máme nějaký případ, který je došetřen, tak ho můžeme jasně definovat a říci, ano, tenhle člověk udělal něco špatného nebo tady ten bude postihován za tohle a tohle. Ale nemůžeme říkat, že všichni Romové budou postihováni a že se na ně budou vytvářet zvláštní zákony, to už silně zavání,“ pokračuje romský aktivista.

„Když se podíváte do toho textu, co psal, tak z toho vyplývá, že vyloženě všichni Romové jsou špatní. On tam nijak nevyjímá lepší Romy, ale to hází na celou komunitu. Jako kdybych řekl, že všichni senátoři jsou stejní, je to stejný. Takže buď se nemá vyjadřovat, anebo to říká úmyslně, aby šířil nenávist vůči Romům. Na ty jeho výzvy, jako že by se proti Romům měla postavit armáda, se pak můžou chytat extrémistické skupiny. Dávat výzvu do veřejnosti, že chce povolat armádu, tak to je špatně, on na to nemá pravomoci. Těmi výroky se dotkl mé osoby i dalších slušných Romů, kteří v této zemi žijí,“ ohrazoval se ve vyjádření pro náš server Miroslav Kováč.

Jsou to bláboly, Kováč nic nepochopil

Redakce ParlamentníchListů.cz se proto znovu obrátila na senátora Jaroslava Doubravu, aby uvedl na pravou míru údajné nejasnosti, které měl s jeho komentářem romský aktivista Kováč. Ten podle senátora vůbec nic nepochopil a měl by si jeho texty znovu a pořádně prostudovat.

„Na tento kopec blábolů nemá cenu odpovědět jinak, než že bych doporučil M. Kováčovi, aby si mé vyjádření přečetl znova. Aby si přečetl i má dřívější vyjádření. Nikdy jsem Romy neházel do jednoho pytle. Vždy jsem vystupoval a ujišťuji, že vystupovat budu, proti těm, kteří porušují zákony, přepadávají lidi a je zajímavé, že především takové, kteří se nemohou bránit, okrádají je a bijí, proti těm, kteří kradou i takové věci, že tím ohrožují bezpečnost a životy lidí,“ vyvrátil všechna Kováčova tvrzení senátor.

„Je mi opravdu líto, že toto Kováč nechce vidět. Nebo snad žije někde, kde se o takových případech nedozví? Ať přijde a já ho s takovými případy seznámím. Takže nevystupuji proti všem, ale proti těmto,“ zdůraznil Doubrava.

Dále doplňuje, že ač se bude poněkolikáté opakovat, musí to úmyslně říci a zdůraznit znovu a zároveň doufá, že to Kováč podle jeho slov konečně pochopí. „Opět se nabízím jemu, i všem těm, kteří stáli o schůzku a možnost věc prodiskutovat. Žádám ho o poskytnutí informace, co on a jeho sdružení udělali pro zlepšení postavení Romů, co udělali pro zastavení přepadávání a olupování lidí skupinkami Romů, ne všemi Romy, co udělali pro vzdělávání romských dětí a tak bych mohl pokračovat dále,“ vyzývá šéfa romského sdružení senátor.

Jsem pravičák, ale v tomhle s Doubravou souhlasím

V reakci na zveřejněnou stížnost předsedovi senátu Milanu Štěchovi se Jaroslava Doubravy zastal jeho kolega z horní komory Parlamentu, Petr Pakosta z ODS. Ten Doubravu hájil na svém facebookovém profilu, kde veřejně sdílel článek ParlamentníchListů.cz na toto téma.

„S kolegou Doubravou máme sice odlišné názory, co se levice a pravice týká, ale v našich názorech na onu nepřizpůsobivou, velmi přizpůsobivou menšinu, jsme zcela zajedno. Pokud by snad předseda Senátu Milan Štěch pozval kolegu 'na kobereček' tak se rychle dopustím nějakých podobných výroků a půjdu s ním,“ uvedl občansko-demokratický senátor Pakosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…