Teror a vydírání, tak to prý vypadá v TOPce. Poslanci: Nesmysl!

14.06.2012 13:21

Vládní TOP 09 má nyní dost práce s žehlením kauzy rozpoutané kolem své poslankyně Vlasty Parkanové. Čelí ale i dalšímu vážnému obvinění. Z totalitních praktik a vydírání.

Teror a vydírání, tak to prý vypadá v TOPce. Poslanci: Nesmysl!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Poslanec Otto Chaloupka (VV), který byl sněmovnou v úterý vydán k trestnímu stíhání, si rozhodně nebere servítky. I přesto, že mu hrozí obvinění z korupce, ze své sebevědomé rétoriky neubírá. A opírá se do svých koaličních partnerů.

Trnem v oku je mu zejména TOP 09, respektive její snahy o prosazení vyrovnání s církvemi, zjednodušeně nazývané církevní restituce (ač o restituce jako takové přímo nejde, pozn. red.).

TOPka? Teror

Právě proti těm se Chaloupka jako jediný otevřeně postavil. A to mu prý přišlo draho. TOPkaři mu měli začít vyhrožovat, že pokud se postaví proti restitucím, bude mít problémy.

Poslanec se ale nevzdává a jal se píchnout právě do praktik, které panují v samotné TOPce. A to proto, že ve straně panuje drsný a nedemokratický režim a pod drobnohledem je hlasování všech jejích členů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dokonce uvedl, že v TOPce vládne "teror". 

Sami TOPkaři jsou odvážnými poslancovými obviněními šokováni. "Z takového obvinění jsem v šoku," řekla redakci zděšená poslankyně TOP 09, Jana Kaslová. "Tak, jak znám členy našeho klubu, těžko lze věřit, že by k něčemu podobnému došlo," dodala na adresu údajných diktátorských praktik v TOPce a eventuálnímu vyhrožování členovi Véček.

Chaloupkova obvinění považuje za výmysl. Proč by jinak poslanec při vyřčení vážných pošpinění TOPky nebyl sdílnější a konkrétnější? "Pan Chaloupka by měl v tomto případě být konkrétnější (...), nikoliv takto očerňovat náš poslanecký klub nebo stranu," dodala zklamaná poslankyně.

TOPkař: Škoda slov

Další topkařský poslanec, Jaroslav Eček, považuje Chaloupkova obvinění za natolik absurdní, že nestojí ani za minutový komentář. "To je taková blbost, že je škoda času na odpověď," sdělil ParlamentnímListům.cz lapidárně.

Poslankyně Helena Langšádlová, která rovněž kope za TOP 09, byla ještě stručnější. "Obvinění pana poslance považuji za nesmysl," řekla redakci.

Chaloupka si přitom stojí za svým. Tvrdí, že v TOPce panuje tuhá diktatura, a to například právě v případě církevních restitucí.

TOPKa: Vydejte ho!

"Podívejte se například na úterní hlasování TOPky. Našlo se sice pár odvážných, kterých si za to vážím. Sice neměli odvahu hlasovat proti vydání, ale našli odvahu odejít ze sálu a nepodpořit mé vydání. Pak jsem se dozvěděl, že z toho měli problémy. Vážím si toho o to víc, protože vím, jaké jsou v TOPce podmínky a jaký tam panuje teror, jaká tam je vláda tvrdé ruky. Ale jak TOPka urputně trvala na tom, aby byl Chaloupka vydaný, je, když to řeknu mírně, poněkud podivné a mohlo by to mít něco společného s těmi církevními restitucemi," uvedl Chaloupka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Chaloupku obvinil v dubnu jeho poslanecký asistent Vratislav Vařejka, že ho nutí odevzdávat dvě třetiny výplaty. Z asistentova platu 30 tisíc korun mělo Vařejkovi zůstat jenom 10 tisíc korun, zbývajících 20 tisíc korun měl Chaloupka použít ve prospěch strany Věci veřejné, nebo na charitativní akce strany.

Charita, nebo osobní prospěch?

Jako důkaz zveřejnil Vratislav Vařejka, podezřívající jej ze zneužití prostředků pro jeho vlastní potřebu, záznam jejich telefonického rozhovoru. Podle Chaloupky, který popírá osobní obohacení těmito prostředky, se ale na takovém rozdělení výplaty domluvili oba dobrovolně a Vařejka se ho nahrávkou pouze pokouší vydírat. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…