Tito významní politici ODS a TOP 09 prý stanou před soudem, špitá se

03.05.2013 11:11

ParlamentníListy.cz před časem psaly, že se hovoří o tom, že Rada hlavního města Prahy bude obviněna kvůli kauze Opencard. To se nakonec stalo. Nyní na magistrátě a zastupitelstvu kolují zvěsti, že by měla být rada dokonce i obžalována.

Tito významní politici ODS a TOP 09 prý stanou před soudem, špitá se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

To znamená, že by proběhl klasický soudní proces a radní by museli své kroky obhájit před soudem. Především by to ale nejspíš znamenalo, že by to rada neustála a radní včetně primátora i jeho náměstků by museli rezignovat.

„V kuloárech mezi zastupiteli se mluví, že rada hlavního města bude obžalována. Nikdo to nebere na lehkou váhu a panuje kvůli tomu dost velká nervozita a způsobuje to do značné míry ochromení fungování města a chaos. K tomu se přidávají hádky mezi primátorovou skupinou a TOP 09. Do toho ještě boj svobodovců s jeho opozicí uvnitř ODS a i v samotné TOP 09 nejsou vztahy optimální,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Doklepou to spolu?

Část TOP 09 kvůli tomu uvažuje o možné koalici s ČSSD. Pro ČSSD by prý taková změna musela proběhnout rychle, protože do komunálních voleb zbývá již poměrně málo času a účast v koalici řídící město by ji přinesla již jen problémy, protože existuje řada nepříjemných "kauz" a kostlivců.

TOP 09 již také vyvolala dohodovací řízení, které je prvním formálním krokem k ukončení koalice. Má jít například o spory ohledně financování dopravního podniku, tunel Blanka, právní služby související s několikamiliardovou emisí dluhopisů a odkup podílu v Pražské plynárenské.

„Svoboda kalkuluje s tím, že TOP 09 to s ním už musí doklepat a že jí už nic nezbývá. Část TOP 09 by tak chtěla spolupráci s ČSSD. Sociální demokraté prý ale vzkázali, že by se to muselo vyřešit rychle, ještě tak během května, protože pak už se jim to nevyplatí, protože se blíží komunální volby a na vedení Prahy se hrne řada problémů. Je ale možné, že se prostě otázka koaliční smlouvy nedořeší a dovládne se bez ní, podobně, jako nedošlo k revizi koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a LIDEM na úrovni celostátní vlády. Pokud bude ale ta obžaloba, počítá se, že by primátor i rada museli rezignovat. Z toho všem vstávají vlasy na hlavě, protože nikdo neví, kdo by to pak šel dělat a co by bylo dál,“ dodal zdroj.

Zákulisní hra

Podle informací redakce již také radní Aleksandra Udženija není na straně primátora Bohuslava Svobody. Ambiciózní předsedkyně ODS Praha 2 si prý začíná hrát vlastní hru a jde i proti poslankyni Janě Černochové ze stejného oblastního sdružení. Černochová prý zůstává loajální Svobodovi.

„Tak trošku se špitá, že není úplná náhoda, že když se rozhodovalo o té Opencard, že zrovna Udženija na tomto zasedání rady chyběla. Co to znamená, si přeberte sám a soustřeďte se na její rodinné zázemí,“ řekl redakci zdroj ze Svobodova tábora.

Aleksandra Udženija se ale ve vyjádření ParlamentnímListům.cz ohradila s tím, že informace uvedené ohledně její osoby jsou naprosto lživé. "Pan primátor a paní Černochová mají moji maximální podporu. A ke své neúčasti na radě jsem vydala vysvětlující prohlášení. Čili zatahovat do toho mou rodinu je také naprosto mylné," uvedla.

Ekonomické škody

Členové rady kromě Udženiji jsou od března obviněni z podezření ze spáchání trestného činu kvůli zadání zakázky bez soutěže na prodloužení kartového centra Opencard. Obviněným hrozí až osm let vězení. Materiál předložila loni v březnu radní pro informatiku Eva Vorlíčková včetně doporučení hodnotící komise - a to nabídku společnosti Haguess ve výši téměř 74 milionů korun

Policie v případě rozhodnutí rady napadá také formu výběrového řízení, které se konalo v uzavřeném jednání. „Svým jednáním bezdůvodně neumožnili účast dalších možných dodavatelů, narušili tak soutěžní prostředí, společnosti Haguess opatřili neoprávněné výhody a zadavateli, hlavnímu městu Praze, způsobili ekonomicky nevýhodnou smlouvou škodu ve výši nejméně 24 873 384 korun,“ píše se v textu obvinění.

Pozornost policie láme politikům vaz

ČSSD vyzvala radu k rezignaci hned po obvinění. Je fakt, že v minulosti rezignovali na své funkce i někteří politici, kteří obviněni ani nebyli. Například ministr životního prostředí Pavel Drobil rezignoval na svou funkci kvůli kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Nebyl v té chvíli však ani obviněn a ani v budoucnu se neprokázalo, že by cokoli spáchal. Starosta Prahy 2 za ODS Jiří Paluska, který je ze stejného oblastního sdružení jako primátor Svoboda, rezignoval na svou funkci poté, co byl obviněn.

Zastupitel hlavního města Prahy Jan Kalousek rezignoval na předsednictví výboru v zastupitelstvu potom, co byl obviněn. I v minulosti primátor Kladna za ODS Milan Volf rezignoval po svém obvinění. Později byl zproštěn obžaloby.

Jsou zde příklady i z jiných stran. Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09 rezignovala na tuto funkci po svém obvinění. Ministr práce z TOP 09 Jaromír Drábek rezignoval a nebyl ani obviněn – obviněn byl jeho náměstek. Ministr dopravy Vít Bárta z VV také rezignoval na svou funkci ještě v době, než byl obviněn a později byl osvobozen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…