Tluchoř si hlídá vliv v ODS. Víme, co chystá

04.05.2011 9:21

Ve středočeské ODS se pomalu rozbíhá boj o podobu kandidátky do krajského zastupitelstva. Podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz ze středočeské ODS by chtěl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prosadit na jedničku kandidátky a jako kandidáta na hejtmana svého spojence, poslance z Nymburka Miroslava Jeníka.

Tluchoř si hlídá vliv v ODS. Víme, co chystá

Bývalý hejtman a nynější poslanec Petr Bendl by chtěl v krajských volbách opět kandidovat na hejtmana, avšak Tluchoř by zde podle informací ParlamentníchListů.cz chtěl raději vidět poslance Jeníka.

Zájmy ve zdravotnictví

„Nejprve Petr Tluchoř uvažoval, že by kandidoval sám, ale nyní to vypadá, že by měl jako svého člověka prosazovat Miroslava Jeníka. Kraj nehospodaří s malými částkami, kontroluje krajské nemocnice. To je pro ně určitě zajímavé," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen středočeské ODS.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Kraj totiž hraje důležitou roli ve zdravotnictví a Tluchořova skupina s lidmi jako europoslanec Milan Cabrnoch či poslanec Marek Šnajdr má v této sféře své zájmy.

Tluchořovou manželkou je Kateřina Rubášová, dcera exministra zdravotnictví Luďka Rubáše. Například Rubáš je členem Odborné komise pro zdravotnictví ODS, jíž předsedá jako garant jeho zeť Tluchoř. Šnajdr i Tluchoř jsou členy správní rady VZP. Cabrnoch zakládal projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.

Psali jsme:
Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti

Po Cabrnochovi nasazen Jeník

Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz ze středočeské ODS se dokonce hovořilo i o tom, že by na prvním místě kandidátky byl sám Tluchoř, ale dle současných informací by měl nasadit právě Jeníka. Ze strany Tluchoře jde o dobrý taktický tah, protože oblastní sdružení Nymburk je díky svému předsedovi Hynku Fajmonovi považováno za spíše probendlovské a tímto krokem by mohl Tluchoř na svou stranu získat některé delegáty této oblasti.

Před posledním kongresem se snažil Tluchoř prosadit na post místopředsedy europoslance Milana Cabrnocha, který získal nominaci středočeského regionu v souboji právě s Petrem Bendlem, ale na kongresu místopředsedou zvolen nebyl.

Více:
Topolánkův pohrobek Tluchoř tlačí svého koně proti Bendlovi

Tluchořovci vs. bendlovci

Zjednodušeně tedy lze středočeskou organizaci ODS rozdělit na tluchořovce a bendlovce. Mezi spojence Tluchoře patří již zmínění Šnajdr, Cabrnoch a Jeník, dále například ministr zemědělství a bývalý náměstek ministra financí s dobrými vazbami na Miroslava Kalouska Ivan Fuksa, člen výkonné rady Roman Boček či senátorka Veronika Vrecionová.

V bendlovském či protitluchořovském táboře jsou poslanci Aleš Rádl, primátor Kladna Dan Jiránek, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati či europoslanec Hynek Fajmon. Ten nemá dobré vzpomínky na Tluchořova spojence Milana Cabrnocha. Ačkoli ten získal od regionálního sněmu méně hlasů, byl na kandidátce do Evropského parlamentu na čtvrtém místě, zatímco Fajmon na až osmém. Víceméně mimo tyto proudy jsou poslanec Jan Vidím a senátor Karel Šebek.

Příznivci obou táborů jsou i napříč jednotlivými oblastmi. Například oblastní sdružení Praha západ přijalo před časem k Tluchořovi kritické usnesení kvůli jeho aféře s Kristýnou Kočí, avšak předsedou sdružení je Ladislav Kašpar, který podle všeho stojí na Tluchořově straně. Jeník je členem bendlovského sdružení Nymburk.

Více:

Bendl získal velký počet preferenčních hlasů

Pro Bendla by v případném boji o nominaci mohlo být výhodou, že středočeská ODS v posledních krajských volbách prohrála s ČSSD jen těsně a Bendl získal velký počet preferenčních hlasů.

V udržení postu předsedy středočeské organizace a návratu do vedení ODS by mu mohlo naopak uškodit, že v minulosti několikrát obrátil. Například opustil Pavla Béma, když ten kandidoval po prohraných krajských volbách proti Mirku Topolánkovi na předsedu ODS. Pak se stal na čas ministrem dopravy Topolánkovy vlády. Řada středočechů je pro strategické spojenectví s Prahou, ale právě dost lidí z Prahy nemůže toto Bendlovi odpustit.

Ve čtvrtek se má sejít středočeská regionální rada, která by měla řešit harmonogram sestavování kandidátky do krajského zastupitelstva a primární volby. K primárkám by mohlo dojít na podzim či na začátku dalšího roku.

K tématu:

  •  V ODS se na Nečase chystá "atentát"
  • Zaplaťbůh nejsem na seznamu Kočí k vopíchání, zděsil se poslanec ODS
  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
  • Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
  • Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …