Tluchoř si posiluje pozici. Volba šéfa klubu bude před kongresem

11.06.2010 11:22

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř si chce podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z ODS před kongresem posílit pozici. Poslanecký klub ODS bude totiž nového předsedu volit tři dny před kongresem. Je téměř jisté, že bude znovuzvolen šéfem poslanců strany.

Tluchoř si posiluje pozici. Volba šéfa klubu bude před kongresem

Kongres ODS se bude konat příští víkend 19. a 20. června. Poslanecký klub občanských demokratů bude ale volit nového předsedu volit ještě před kongresem 15. června.

„Tluchoř sice nyní posiluje, ale není si svým postavením jistý, proto chce být zvolen ještě před kongresem a posílit si své postavení. Podle mě by ale vedení klubu mělo reflektovat vůli členské základny ODS, která se projeví na kongresu. Tluchoř určitě nepůjde proti Nečasovi, každopádně si buduje svou mocenskou základnu," řekl redakci člen výkonné rady ODS.

Tluchoř bude patrně zvolen

„Je otázka, jak budou fungovat dohody bossů. V členské základně je neklid. Členové strany vědí, že je potřeba stranu očistit, protože časem by ji mohla porazit TOP 09, a tak třeba budou volit jinak, než jim řeknou šéfové z jejich regionů," dodal.

„Předpokládám, že Petr Tluchoř bude téměř jistě zvolen předsedou klubu. Jeho podpora Petra Nečase je podle mě spolehlivá," řekl vlivný poslanec ODS. Sám Petr Tluchoř na dotaz, proč má klub zvolit svého předsedu ještě před kongresem, neragoval.

Delegáti budou klíčoví

Bude také otázkou, kolik delegátů ze Středočeského kraje se Tluchořovi pro kongres podaří získat na svou stranu pro podporu europoslance Milana Cabrnocha na místopředsedu.

Kdyby prosadil svého člověka na místopředsedu, měl by dva hlasy v grémiu - jeden místopředsedy a jeden za sebe jako šéfa poslaneckého klubu.

Na druhou stranu by se mohlo nakonec stát, že středočeský region nebude jednotný a nepodaří se mu prosadit svého člověka na místopředsednické křeslo, ani Petra Bendla, ani Cabrnocha. Bendl totiž zatím dostal nominaci od celkem osmi oblastních sněmů ve středních Čechách, zatímco Cabrnoch pouze od tří.

Související:
Nečas je nejlepší a Vodrážka má talent, tvrdí Vondra
V budoucnu můžu stát v čele ODS, doufá Drobil

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…