To bude frmol. Tělesně postižení chystají naschvál úřadům práce

30.12.2011 8:23

Od pondělí už bude platit reforma ministerstva práce a sociálních věcí, podle níž si budou lidé chodit pro sociální dávky nově na úřady práce. Panují obavy, že na tak zásadní změnu nejsou úředníci připraveni a nápor uchazečů nezvládnou. K očekávanému kolapsu poboček přispěje podle MF Dnes i protest stovek tělesně postižených lidí.

To bude frmol. Tělesně postižení chystají naschvál úřadům práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Se začátkem nového roku začíná platit reforma ministerstva práce a sociálních věcí, podle níž se pro sociální dávky bude od pondělí chodit na úřady práce. Změna se týká dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro zdravotně postižené a příspěvku na péči. Už nyní se na úřadech práce vyřizuje například rodičovská.

Panují proto obavy, že úředníci nejsou na tak zásadní změny připraveni a nápor uchazečů nezvládnou. K očekávanému kolapsu poboček přispěje podle MF Dnes i protest stovek tělesně postižených lidí. V otevřeném dopise je k němu vyzval předseda Národní rady osob se zdravotním pojištěním Václav Krása, který doporučil, aby ve středu 4. ledna společně navštívili úřady práce a podali žádost o příspěvek na mobilitu.

Rozjede se i posílání na veřejné práce

Půjde o protest proti byrokracii, která se navzdory slovům ministra práce Jaromíra Drábka rozrůstá. Krása žádal odložení účinnosti zákona o půl roku, což by ocenili i úředníci, kteří měli na změnu systému a zaškolení pouhý měsíc. Ministr Drábek je však přesvědčen, že školení bylo dostatečné a systém bude fungovat.

Sociální reforma však nekončí změnou místa, kde lidé dostanou dávky. Nově schválený zákon také uvádí, že po dvou měsících v evidenci na úřadě práce může úředník poslat nezaměstnaného člověka vykonávat veřejnou službu, která je neplacená a je možné ji vykonávat až dvacet hodin týdně. Pokud to někdo odmítne, bude vyškrtnut z evidence úřadu práce – a tedy ze systému dávek – na půl roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…