To byl zase týden. Kuberu naštval toaletní papír, Jandáka Kalousek

23.07.2011 21:56

TÝDEN S KUBEROU A JANDÁKEM Ani další prázdninový týden nepředstavoval pro vývoj v české politice vakuum. Zatímco senátor Kubera musel řešit své výroky na téma toaletní papír, úvahy o Anežce české, ale i zpoplatnění silnic první třídy či zvyšování DPH, jeho opoziční poslanecký kolega Jandák se vyjadřoval "pouze" k plánovanému zpoplatňování silnic a vyvoji ekonomiky v Česku.

To byl zase týden. Kuberu naštval toaletní papír, Jandáka Kalousek

Ačkoliv je léto a dovolené v plném proudu, senátor Jaroslav Kubera (ODS) má za sebou poměrně perný týden. Hned v úterý totiž zvedl svoji popularitu výrokem o toaletním papíru v Senátu, čímž zaujal všechna česká média a jejich interperetací následně naštval řadu Čechů.

"Víte, co je na tom nejhorší? Že jsem to tak, jak se psalo, vůbec nemyslel. Lidé u nás vůbec nemají smysl pro humor, nedokážou pochopit legraci," posteskl si ParlamentnímListům.cz Kubera. A dodal vysvětlení, co ho inspirovalo k výroku jímž nechtěně vyvolal pozornost.

"Chtěl jsem vysvětlil a názorně přiblížit na toaletním papíru to, jakými zbytečnostmi či stupiditami se musíme v Senátu kolikrát zabývat. Neustálé předpisy, zprávy Evropské unie, pro naši zemi naprosto mnohdy nepodstatné a my se jimi musíme prokousávat, věnovat jim čas a úsilí. Proto jsem chtěl říct, že by se tak mohlo k řešení do Senátu dostat i používání veřejných záchodů u nás. Ty velmi často nesplachují, člověk pak musí štětkou plnou bacilů toaletu čistit, přitom by stačilo, kdybychom si vzali příklad třeba z Turecka. Tam mají vlastně u záchodů trysku s vodou, takže je každý z nich bidetem a lidem to prokazuje dobrou službu. Když už se zabýváme jinými zbytečnostmi, proč ne tímto?" vysvětlil senátor Kubera.

Čtěte také:

Média přitom ale vesměs informovala v duchu, že Kubera by byl rád, kdyby jeho kolegové projednali kvalitu toaletního papíru v budově horní komory parlamentu. Prý je totiž doslova smirkový. "A to není milé pro nikoho, zejména pro ženy a senátory trpící hemoroidy," citovala média Kuberův výrok. 

Týden s Kuberou a Jandákem:
Zacpěte si uši. Jandák hodnotí týden, který spasil Nečase
Jandák přiznává: Poprvé mám opravdu strach. Situace není příznivá

Ještě jsem chtěl přihlásit do diskuse Anežku českou, přiznal Kubera

A protože je Kubera známý i svými mnoha dalšími kontroverzními výroky z minulosti, asi málokoho překvapí, že se senátor ParlamentnímListům.cz přiznal, že vedle extempore s toaletním papírem měl udělat i jinou, pro senátora opět nepříliš obvyklou věc.

"No když jsem tak poslouchal ty nekonečné projevy senátorů při schvalování zdravotnické reformy, upozorňoval jsem je na to, že je zbytečné takto se předvádět, když u toho chybí televizní kamery. Jelikož to bylo marné, chtěl jsem podat písemnou přihlášku do diskuse pro Anežku českou, jejíž socha je na chodbě Senátu, myslím, že právě Anežka česká by měla co k zdravotnické reformě říci - žila v klášteře, léčila heřmánkem...Nakonec jsem si to ale rozmyslel - v jednom týdnu se stát slavným kvůli toaleťáku a ještě kvůli Anežce, by bylo i na mě moc," shrnul Kubera své vlastní pocity z uplynulého týdne, kdy v Senátu vystupovala dlouhá řada především jeho levicových členů, kteří kritizovali návrh reformy zdravotnictví.

Ze senátní rozpravy:
Heger trpěl v levicovém Senátu: Léčíte lidi pijavicemi, ministře

Snížení daní přináší větší efekt, než jejich zvyšování

Pak se však již zcela vážně soustředil na dva okruhy "novinek" jež zajímaly ParlamentníListy.cz. Na zvýšování DPH a také na plánované zpoplatnění i silnic prvních tříd.

"Já nejsem zastáncem jakéhokoli zvyšování daní či poplatků. Z praxe primátora Teplic vím, že jsme neustále řešili problém, že lidé neplatili poplatky za své psy. Sankce příliš účinné nebyly, ale když jsem poplatky snížili o pětinu z tisíce korun na dvě stě, lidé své čtyřnohé miláčky začali houfně přihlašovat a poplatky platí. Proto si myslím, že úspěch tkví spíše v tom, kdyby se podařilo zavést nižší daně, než o kerých se mluví. Zaručilo by to větší výběr a všichni by pak měli důvod ke spokojenosti. Zvýšení DPH je poměrně nešťasný krok, navíc jako velký problém vnímám to, že nikdo zatím není skutečně napevno schopný říci, v jaké výši bude. Mění se to dost často, a to na věrohodnosti moc nepřidává," řekl pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

Čtěte také:
Zacpěte si uši. Jandák hodnotí týden, který spasil Nečase
Jandák přiznává: Poprvé mám opravdu strach. Situace není příznivá
Kubera pálí do Véček: Vyšší pojistné pro kuřáky? A co pro blbce a pijany

Nechce stát pro lidi soukromé silnice? Bylo by to nepraktické, varuje senátor

K návrhům na to, aby se začaly platit poplatky i za používání silnic první třídy, pak senátor připomněl, že on sám je známý tím, že je odpůrcem různých elektronických systémů, které se na české dálnice zavedly. "Nevím, do jaké míry to může mít pro všechny občany země užitek, každopádně pokud se bude chtít vydělávat na silniční síti, nevnímám to pozitivně. Pokud někdo nebude chtít, tak si tedy asi bdue muset vytvořit svojí vlastní cestu? Vždyť kvůli tomu si kdysi lidé založili stát, aby to udělal za ně, vlastní silnice by byly přece jen poněkud nepraktické... Od toho by tu přece stát měl být, ale jak se zdá, trochu pokulhává, zatímco se mu ale báječně daří v lezení lidem do jejich soukromí. Mám tím na mysli celou řadu různých registrů, kterými stát lidi šmíruje," dodal ještě Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Jandák: Experimenty této vlády nás budou všechny hodně dlouho bolet


"Tato vláda je vládou zoufalců, kteří jen shání peníze," uvedl svůj komentář uplynulého týdne pro ParlamentníListy.cz poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). Dodal, že její experimenty na Češích nás budou dlouho bolet. "Myslím, že by bylo celkem zajímavé požádat Kalouska, aby vypočetl od počátku svého nástupu do funkce, kolik v současnosti představuje dluh každého občana země. Je to již zcela jistě zásadně více, než když se ucházel o přízeň voličů rozesíláním složenek. Teď by možná nebylo špatné po zjištění výše dluhu na každého z nás, ty složenky poslat jemu," uvedl Jandák pro ParlamentníListy.cz.

Vzhledem k tomu, že podle Jandáka současná vláda hází všechny své předvolební sliby za hlavu a snaží se jen a jen o to, aby dostala do státní kasy nějaké peníze, nevěří poslanec ani na zářnou blízkou budoucnost. "Dochází možná až k vymývání mozků, když se neustále jen hovoří o tom, na co se daně zvýší a na co ne - byť ve finále to postihne stejně všechny. Budoucnost nevidím proto dobře. A myslím, že pokud se u nás stále poukazuje na strašidlo Řecka, je na místě připomenout, že do tohoto stavu se Řecko dostalo po osmi letech vládnutí pravice. Obávám se, že to i u nás může dopadnout obdobně," vyslovil nahlas své pochybnosti Jandák.

Už by bylo na čase zjistit, komu patří Kapsch. Nikdo to totiž prý neví

Jak Jandák ParlamentnímListům.cz přiznal, intenzivně se zajímá o to, komu vlastně patří firma Kapsch. "Vlastně vůbec nevíme, kam ty peníze z mýtného a dalších plánovaných poplatků jdou a půjdou. Zaráží mě, že to nějak zůstává jako nepodstatné někde v pozadí, přitom jde o obrovské částky," upozorňuje Jandák.

Čtěte také:

Dodal, že se navíc začíná hovořit nejen o zpoplatnění silnic prvních tříd, ale i nižších tříd, také například o zvýšení daně za auta. "Pokud se opravdu i silnice prvních tříd zpoplatní, považuji to za likvidační pro české autodopravce. Ti musejí bojovat s pomalu nejvyššími cenami pohonných hmot, se špatnou kvalitou silnic, na si kterých auta ničí. Zahraniční dopravci už nás dost často objíždějí, pro ty české by přišly těžké chvíle. Ovšem zdá se, že je to zatím nijak netíží, nikde jsem nezaznamenal nějaké jejich připomínky či protesty," shrnul pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …