To byla trefa. Dohra Okamurova květnatého vystoupení u Daniely Drtinové v ČT

03.10.2013 15:53

POLITOLOGOVÉ Velké sousto si vzal lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura, když se v čase přiděleném Českou televizí pustil do ČSSD. Politolog Jiří Bystřický míní, že útokem na Bohuslava Sobotku kvůli OKD netrefil špatně, Jakub Charvát ale poukázal na to, že senátor sbírá témata, která jsou mediálně atraktivní a na něž veřejnost slyší i reaguje.

To byla trefa. Dohra Okamurova květnatého vystoupení u Daniely Drtinové v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Především od nových politických subjektů se očekává, že se budou vymezovat proti předchozí vládnoucí garnituře. Zcela jiný postup zvolil Tomio Okamura, lídr hnutí Úsvit přímé demokracie. Svou půlhodinu v Interview Daniely Drtinové využil nejen k představení a chvále vlastního volebního programu, ale také k útokům na ČSSD, která je už více než sedm let v opozici. Využil k tomu situaci kolem Dolu Paskov a roli, kterou kolem privatizace OKD sehrál nynější šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

„Viděl jsem billboardy ČSSD, tedy billboardy s Bohuslavem Sobotkou, kde říká: ´Chceme spravedlivý stát´. Ale vždyť ten, kdo za mnohonásobně podhodnocenou cenu prodal OKD panu Bakalovi, byl právě ministr financí Bohuslav Sobotka se Stanislavem Grossem, které si vybral Miloš Zeman. Takže tehdy to neměli podhodnoceně prodávat, rozkrást český stát a měli postupovat jako skutečně řádní hospodáři a teď by to nemuseli řešit,“ pustil se Tomio Okamura ostře do největšího favorita voleb a jeho předsedy.

Okamurovo vystoupení k vidění ZDE

Se Sobotkou a OKD nešlo o špatnou trefu

Několikrát opakoval, že zákony i privatizaci OKD zpackala ČSSD a Bohuslav Sobotka, a proto teď nezbývá nic jiného, než aby se o horníky pokusil nějakým způsobem postarat stát, zatímco mocní a boháči se napakovali miliardami. „Tomio Okamura útočí na velmi slabá místa ostatních politických stran. Ať už je to správné, nebo ne, tak netrefil úplně špatně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog a mediální odborník Jiří Bystřický.

Naopak politolog z Metropolitní univerzity Jakub Charvát nepovažuje Okamurův útok na ČSSD za strategický z hlediska možné povolební situace, pokud by se Úsvit dostal do sněmovny. „Ale když se podíváte na Tomia Okamuru, jak funguje a jak to také bylo i v rámci senátní kampaně, tak on pochopil, že může zaujmout veřejnost tím, že bude otevírat kontroverzní témata a že bude útočit na ostatní politické strany. A doufá, že tím přitáhne voliče,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jakub Charvát.

Od zákonodárců ČSSD ví, proč je zpětné prokazování neprůchodné

Když už se ale senátor k útoku na ČSSD odhodlal, tak si téma zvolil dobře. „Faktem je, že to je téma, které nějakým způsobem minimálně v Moravskoslezském regionu rezonuje. Zřejmě spoléhá na to, když to téma otevře, bude o něm diskutovat a najde si díky němu nějakého potenciálního soupeře, tak mu to přitáhne voliče navíc. Nezapomínejme, že v Moravskoslezském kraji bude asi právě sociální demokracie nejsilnějším hráčem. Tak to může být snaha přetáhnout tam část voličů, dostat se nad pětiprocentní klauzuli, a tím i do sněmovny,“ poznamenává Jakub Charvát.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Senátor Okamura zaútočil na ČSSD i kvůli postoji k zákonu o prokazování původu majetku, který by se podle Úsvitu týkal lidí s majetkem nad 20 milionů. Ale i zpětně, což sociální demokraté odmítají. „Víte, co mi řekli poslanci a senátoři ČSSD, když jsem se jich na to zeptal? ´My totiž máme v ČSSD tolik členů, kteří nechtějí zpátky prokazovat majetek, že je to neprůchodné´. Jejich návrh legalizuje doteď nakradené majetky, majetková přiznání by se vztahovala až odteď. To je pro Úsvit přímé demokracie naprosto neakceptovatelné,“ zdůraznil Tomio Okamura.

Lídr Úsvitu zvedl téma, v němž ČSSD pokulhává

I poukazování na licoměrnost ČSSD v souvislosti s majetkovým přiznáním je opodstatněné. „Tomio Okamura sbírá témata, která jsou mediálně atraktivní a na něž veřejnost slyší a reaguje. Víme, že o OKD i o majetkových přiznáních probíhala nějaká diskuse, sociální demokracii bylo vyčítáno, že nechce jít do minulosti, tak Tomio Okamura tohle téma vzal, zvedl ho a snaží se ukázat, že má lepší řešení. Snaha vymezit se vůči ČSSD je tam zjevná,“ konstatuje politolog Jakub Charvát.

Lídr Úsvitu přímé demokracie čelil na závěr Interview DD dotazu, jak by řešil problémy sociálně vyloučených a jak to bylo s jeho návrhy na vystěhování Romů do Indie. Nálepku rasisty senátor jednoznačně odmítl s tím, že Romský stát je nápad samotných Romů. „Byl jsem to já, kdo přišel s novelou zákona o hmotné nouzi, který zastropovává příspěvek na bydlení na cenu obvyklou, aby nemohli ti pseudopodnikatelé kupovat polorozpadlé ubytovny a hotely a potom dostávat 15 tisíc za garsonku a sestěhovávat tam sociálně vyloučené občany,“ hájil se Tomio Okamura.

Nejde o rasismus, ale vybírání líbivých témat

Kromě toho, že by šly peníze z příspěvků na bydlení místo lichvářům městům a obcím, které by se tak mohly postarat o sociální bydlení, uvedl i další konkrétní návrh řešení problematiky sociálně vyloučených. „Požadujeme, aby sociální dávky byly podmíněny docházkou do škol a pravidelnými lékařskými prohlídkami,“ vysvětloval senátor. „On je primárně ten typ, který mi jako rasista nepřipadá. Je od každého něco a podle toho, jak se to hodí, tak to použije jako téma,“ hodnotí lídra Úsvitu politolog Jiří Bystřický.

„Když se podíváme na řadu jeho vyjádření na tuto problematiku, tak ta vyjádření jsou nějakým způsobem rasistická. A to, že Tomio Okamura sám sebe uvádí jako nějakou menšinu, ale současně zase Čecha, který se narodil na Moravě, tak tím to asi nepřebije a tahle nálepka mu zůstane. Ale není to nálepka, kterou by mu přidělil někdo jiný, třeba média. To je nálepka, kterou si získal sám v rámci svých vyjádření a může si za to sám,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Jakub Charvát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …