To, co nám řekl žalobce Davida Ratha, nepotěší ČSSD

04.07.2012 4:10

Bez komplikací podle státního zástupce Petra Jiráta probíhá vyšetřování kauzy Davida Ratha. Jak žalobce pro ParlamentníListy.cz uvedl, chtěl by do podzimu trestní řízení skončit. Jirát současně potvrdil, že se zajímá i o financování ČSSD v souvislosti s tím, co naznačil David Rath před Poslaneckou sněmovnou, že suma sedm milionů korun, která u něj byla zadržena, není úplatkem, ale mohla by souviset s volbami.

To, co nám řekl žalobce Davida Ratha, nepotěší ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Zatímco Ivana Salačová, která je jednou z osmi stíhaných v kauze obviněného poslance a dnes již exhejtmana Davida Ratha, opustila vazbu, samotný Rath marně podává stížnosti.

Anketa

Ovlivnila kauza Rath vaše rozhodnutí, koho volit?

54%
hlasovalo: 2238 lidí

Vyšetřování na svobodě za odměnu?

Od Salačové měly podle médií pocházet zadržené peníze. V souvislosti s jejím propuštěním pak média spekulují o tom, že šéfka stavební firmy Fisa Ivana Salačová byla „svobodou“ odměněna za spolupráci s vyšetřovateli.

Pokud jde o vyšetřování kauzy Rath, chce středočeský státní zástupce Petr Jirát trestní řízení skončit do podzimu. „Zatím do cesty žádné komplikace nepřišly. Je to samozřejmě hrubý odhad, ale chtěli bychom během podzimu trestní řízení skončit,“ uvedl žalobce pro ParlamentníListy.cz, které se zajímaly, kdy by se Rathův případ mohl dostat před soud. Na podzim jsou shodou okolností i krajské volby, které prezident Václav Klaus vyhlásil na termíny 12. a 13. října.

O financování ČSSD se zajímáme

„Samozřejmě to říkám dnešního dne, co se vyvrbí, je otázka. Zatím ale o ničem, co by komplikovalo vyšetřování, nevím,“ podotkl Jirát. Ten dále redakci potvrdil, že se paralelně s Rathovou sedmimilionovou kauzou zajímá i o financování ČSSD.

„Samozřejmě, že řekněme na tyto okrajové záležitosti, které s kauzou Davida Ratha souvisí, se také zaměřujeme.

Nějaké novinky, o které by se státní zástupce mohl podělit, ale prý nejsou. „Probíhá klasické vyšetřování. Probíhá výslechová část, opatřují se znalecké posudky, listinné důkazy, které je třeba doložit k výpovědím na doložení jejich pravdivosti. Prostě probíhá klasické vyšetřování,“ informoval ParlamentníListy.cz státní zástupce.

Vazba trvá, stížnosti se podávají

Připomeňme, že před nedávnem Ústavní soud sice „zamázl“ stížnost obhajoby Davida Ratha, kterou se Rathův právník snažil napadnout vazební stíhání jeho klienta, ale snaha dostat Davida Ratha z vazby tím nekončí. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil jeden z exhejtmanových právníků Roman Jelínek, další stížnost je na cestě.

David Rath byl zadržen s údajným sedmimilionovým úplatkem v krabici na víno. Pakliže by mu byla prokázána vina, hrozí mu trest až dvanáctiletého pobytu za mřížemi. Od možné výše trestu se pak odvíjí i délka pobytu ve vazbě, kterou Rath označil v projevu před Poslaneckou sněmovnou za torturu.

Vláda způsobuje naštvanost lidí

Naposledy dal o sobě zadržený David Rath z vazby vědět na svém facebookovém profilu v pondělí večer. Píše o tom, že všechny vládní kroky způsobují čím dál tím větší naštvanost lidí a jejich frustrace by mohla vést k tomu, že režim padne ze stejných důvodů, jako ten komunistický.

„Vlády posledních šesti let lidem vzaly naději na lepší život a nahradily ji tezí – šetři, uskromňuj se, ať se mají tvé děti či vnukové lépe. Současně celá politická garnitura tuto tezi na sebe neuplatňuje a žije si celkem blahobytně,“ upozorňuje Rath a tvrdí, že právě kvůli této naštvanosti lidé už ani nerozlišují, kteří politici jsou dobří a kteří ne, prostě odsuzují všechny.

...proto padli i komunisté

Podle Ratha měla stejný přístup k lidem vláda komunistická, a proto padla. „Kampaně, kdy televize hledala v popelnicích chleba a rohlíky a na tom dokazovala, jak lidé hýří, nebo známé heslo – nesvítí se někde zbytečně? Ve školách byl reflektor mladých, co obcházel a zhasínal. Památky se neosvětlovaly – to byla rozmařilost,“ napsal Rath.

Nyní sice zboží v obchodech je, exhejtman si však myslí, že na něj lidé stejně nemají. „Tato vláda vzala lidem naději, že se budou mít lépe. Straší je, že nebude na penze, nebude na zdravotnictví, přijdou o práci, nebudou mít na zaplacení hypotéky. Berou lidem prostě radost ze života,“ prohlásil Rath.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…