To je ale blamáž! Tábor prodal kulturák, na názor se lidí ptá až nyní

30.03.2013 16:19

Neuvěřitelná blamáž, říkají si obyvatelé jihočeského Tábora. Zdejší radnice prodala podnikateli Karlu Dvořákovi za pět milionů korun „malý Žofín“, kulturní dům Střelnice, který se podobá pražskému Žofínu. Město nejprve podepsalo smlouvy, až teď se ptá na názor občanů a chce vypsat referendum.

To je ale blamáž! Tábor prodal kulturák, na názor se lidí ptá až nyní
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zastupitelé dostanou v květnu možnost vyhlásit referendum a zeptat se tak obyvatel, co si o prodeji Střelnice myslí. Jenže to už bude v katastru zapsán nový majitel, tedy Karel Dvořák.

Ten sice před lety nechal za více než 70 milionů korun objekt zrekonstruovat, ale podle mnohých rozhodně neměl nárok na to, aby Střelnici získal doslova za hubičku.

Petice proti prodeji

V Táboře vznikla petice, která odmítá, aby město prodalo secesní dům za pět milionů korun. Podle iniciátorů je cena nízká a pro město by bylo výhodnější si kulturní stánek ponechat a podnikatele vyplatit.

Tak ale zněla dohoda, když si Karel Dvořák dům pronajal a opravil jej. Provoz kulturního domu by stál statisíce korun ročně a akustika sálů není nejlepší.

Ačkoliv podnikatel Dvořák před týdnem zaplatil za Střelnici druhou polovinu splátky a podle právníků je tak jeho a nic už na situaci nejde změnit, radní posílají do zastupitelstva návrh k vyhlášení referenda. "Tato petice splňuje všechny náležitosti stanovené petičním zákonem. Na 97 podpisových arších je podepsáno 3 447 občanů," uvedl pro ParlamentniListy.cz tajemník táborské radnice Lubomír Šrámek. Nyní musí rozhodnout zastupitelé, zda a kdy referendum vyhlásí.

Bezvýznamné referendum?

Radní i zastupitelé jsou různého názoru, zda lze něco změnit nebo ne. „Celé je to blamáž a my na to upozorňujeme několik let. To, jak to dopadlo nyní, snad ani nepotřebuje komentář,“ uvedl předseda táborských komunistů Ladislav Šedivý.

Ani zastupitelka za sdružení JINAK! Michaela Petrová neví, jak se k situaci postavit.

„Nejsem si jistá, zda referendum může něco zvrátit a zda jeho výsledek bude právně vymahatelný. To budu chtít před hlasováním samozřejmě vědět," uvedla.

„Je to opičárna. Nejprve mu to prodají, pak se ptají na názor lidí? Přijde mi to směšné, ale už se v Táboře nedivím ničemu. Přijde mi divné, že nikdo neřeší, co bude se Střelnicí dál. Firmy pana Dvořáka, až na výjimky, ukončily provoz. On z toho klidně může udělat kasino nebo tržnici. Teď mu v podstatě nic nebrání,“ míní obyvatel Tábora Petr Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…