To jsou věci. Vondra se rázně vypořádal s Karolínou Peake

09.01.2013 10:24

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra je přesvědčen, že v čele resortu vybudoval pevné základy a vrátit stav do starých kolejí nebude už jednoduché. V rozhovoru pro MF Dnes uvádí, že se o tom rychle přesvědčila jeho nástupkyně Karolína Peake. Její kratičké působení ve funkci považuje za selhání jí samotné, nikoli premiéra Petra Nečase, který si ji vybral.

To jsou věci. Vondra se rázně vypořádal s Karolínou Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

Anketa

Kdo je důvěryhodnější?

94%
6%
hlasovalo: 1581 lidí

Konec Alexandra Vondry ve funkci ministra obrany v Nečasově vládě zapříčinilo jeho působení v Topolánkově vládě, kdy mu jako vicepremiérovi pro evropské záležitosti utekly předražené zakázky v kauze ProMoPro. Tuto kauzu umně spustilo Ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem, od něhož mělo jít o odvetu za neustálé obviňování z čachrů na Ministerstvu obrany.

„Miroslav Kalousek samozřejmě byl soupeř. Teď už ne. Politiku můžete pojmout jako divadelní nebo boxerské představení – a já nejsem dobrý herec a v boxu bych asi taky neměl moc šancí. Čili pro mne je důležitá ta věcná stránka – abych se mohl s dobrým pocitem ohlédnout, že jsem něco dobrého udělal. Když něco prosazujete, tak se vždy dostanete do konfliktů, to je normální. A buď v těch konfliktech uspějete, nebo neuspějete. A já se nemám za co stydět,“ říká Alexandr Vondra v rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF Dnes.

Peake ukázala, že na tu práci nestačí

Svůj úspěch vidí v tom, že se mu toho podařilo na Ministerstvu obrany hodně změnit. „Postavili jsme nové koleje, ten vlak už po nich teď musí řídit někdo jiný. Pak přišla má nástupkyně a já jsem si dal zámek na pusu, že nic nebudu komentovat. Ale zřejmě to chtěla všechno vrátit do starých kolejí. A narazila. Zdá se, že základy jsou vybudovány docela pevně,“ myslí si Alexandr Vondra, pro něhož bylo chování Karolíny Peake ve funkci ministryně obrany velkým šokem.

„Musím se přiznat, že jsem věřil tomu, co říkala, že žádné zemětřesení nebude. Asi umí hodně kontrolovat emoce. Nechci hodnotit její politickou budoucnost. Samozřejmě lidé, kteří si prošli nějakým těžkým životním příběhem a neměli to jako hladkou sjezdovku, tak jsou víc ostřílení z politických zápasů než ti, co to měli šusem po modrý. Tady to šlo až do okamžiku, než se ukázalo, že na tu práci paní Peake nestačí. Je to její selhání, nikoli premiéra Nečase,“ hájí exministr bývalého nadřízeného, který si ale šéfku LIDEM pro funkci vybral.

Schwarzenberg to s Kalouskem nemá jednoduché

Předsedu další z koaličních stran Karla Schwarzenberga chápal, že jinak mluvil jako jeho dlouholetý kamarád a kmotr jeho nejstaršího syna a jinak jako šéf TOP 09. Dokonce spolu dávali dohromady koncept parlamentního vystoupení pro schůzi svolanou ke kauze ProMoPro, v němž si Alexandr Vondra posypal hlavu popelem za nedůslednost při kontrole zakázek během českého předsednictví Evropské unii.

„Já jsem pak přednesl přesně to, na čem jsme se domluvili. Miroslavu Kalouskovi to nestačilo a Karel Schwarzenberg byl schovaný v Bruselu. Plnil si jako ministr zahraničí své povinnosti. Ale jako zklamání to necítím. Já ho chápu. Nemá to jednoduché, když jeho placku dnes nosí na klopě Miroslav Kalousek,“ připomíná exministr se smíchem, jak se místopředseda TOP 09 předvádí s podobiznou svého šéfa a heslem „Schwarzenberg for president“.

Byla volovina tvrdit, že měl všechno pod kontrolou

Když Alexandr Vondra ve vládě skončil, byl ale Karel Schwarzenberg jedním z těch, co jeho odchodu litovali. „V nešťastné aféře ProMoPro bych Sašu bránil. Jeho jediná chyba byla, že tvrdil, bohužel, že měl všechno pod kontrolou,“ uvedl tehdy Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny. Všechno kontrolovat prý nestíhal nikdo, natož Vondra, který ani neměl vlastní ministerstvo, jen pár úředníků ve Strakově akademii.

K tomu přidal i vzpomínku, jak vysilující jednání tehdy český tým, jehož byl s Vondrou členem, musel zvládat. „Byli jsme na jednání v Bruselu, nastoupili jsme v noci do letadla a byli jsme tak vyčerpaní, že jsme pětadvacet minut jen seděli, než jsme byli schopní spolu mluvit,“ líčil ministr zahraničí. V takové situaci prý nikdo nemohl mít pod kontrolou každou objednávku, kterou jeho úřad podepsal. „Tvrdit, že každou objednávku měl pod kontrolou, byla volovina. Hovno měl pod kontrolou – a taky mít nemohl,“ komentoval to svérázně Karel Schwarzenberg.

Zaplatil daň za otevřený střet s „medúzou“

Vondrovo působení na Ministerstvu obrany ocenilo víc politiků. „Jeho misi na Ministerstvu obrany vnímám pozitivně. Myslím, že měl naprosto jasno v tom, jak velkou daň zaplatí za otevřený střet s ‚medúzou‘. V tomto ohledu byl jediným ministrem za ODS na svém místě,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz nezařazený poslanec Michal Doktor.

Přidal se i první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka. „Stabilizoval armádu České republiky jako součást NATO, výrazně oceňoval vojáky z Afghánistánu, velmi se angažoval při povodních v roce 2010 na severu. Uvedl v život oceňování účastníků třetího odboje,“ vyjmenoval pro ParlamentníListy.cz Přemysl Sobotka důvody, proč byl podle něj Vondra dobrým ministrem obrany.

Koncepci rozvoje armády mu zničil Kalousek

„Začal konečně zavádět pořádek do armádních zakázek a nebál se jít do konfliktu s Kalouskem a Omnipolem. Výrazně vylepšil naše postavení u USA a v NATO. Na mezinárodní úrovni a ve vztahu k EU velmi dobře hájil české zájmy a ve vojenských otázkách byl důvěryhodným partnerem. Nechal vypracovat moderní koncepci dlouhodobého rozvoje armády, kterou mu zničil ministr financí Kalousek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz také senátor Vladimír Dryml z SPOZ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…