To se Vám vymstí, pane prezidente. Dopady amnestie na Klause

02.01.2013 11:05

POLITOLOGOVÉ Pokud prezident Václav Klaus zamýšlel vyhlášenou amnestii jako krok, který bude veřejností pozitivně přijat, tak se podle oslovených odborníků minul úsudkem. Jednak proto, že je v rozporu s jeho dosavadními názory. A také proto, že se lidé obávají toho, že se v rámci široké amnestie dostanou na svobodu i ti, kteří by si ve vězení zasloužili ještě nějakou dobu pobýt.

To se Vám vymstí, pane prezidente. Dopady amnestie na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Málokdo očekával, že Václav Klaus ve svém posledním prezidentském novoročním projevu vyhlásí amnestii, a to navíc tak velice rozsáhlou. Vždyť až dosud patřil spíše k jejím kritikům. Když před deseti lety nastupoval do úřadu, tak tvrdil, že není úkolem prezidenta opravovat soudní systém a že on sám si takovou pravomoc neosobuje. Přesto se v příštích dnech díky jeho rozhodnutí dostane na svobodu až třetina vězňů.

Jde o druhou nejrozsáhlejší amnestii po roce 1989. O tu nejmohutnější se postaral Václav Havel krátce po svém prvním zvolení československým prezidentem, díky ní opustilo začátkem roku 1990 brány věznic přes 23 tisíc lidí z tehdejších 31 tisíc vězňů. Nynější Klausova amnestie se má podle předběžných informací týkat až 7 tisíc z celkového počtu zhruba 23 tisíc vězňů. A stejně jako před 23 lety Havel, nebude tentokrát za ni chválen ani Klaus.

Možná to Klaus zamýšlel tak, aby se na něj dobře vzpomínalo

„Rozhodně mu amnestie v očích veřejnosti nepomůže. Sice to možná tak zamýšlel, když chystal tento akt, aby se na něj hodně dobře myslelo, ale výsledek takový nebude. Má to jediný pozitivní aspekt v tom, že věznice jsou patrně přeplněné, a tak tady byl i požadavek trochu je uvolnit od lidí, kteří neměli příliš vysoké tresty,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

„Když se bude bilancovat jeho desetileté působení na Hradě, tak si myslím, že mu to při hodnocení nijak nepřidá, spíš naopak. Už jen proto, že se lidé budou obávat toho, že se v rámci této dost široké amnestie dostanou na svobodu ti, kteří by v tom vězení měli ještě nějakou chvíli být. Navíc tento akt milosti, který Václav Klaus v minulosti často kritizoval, teď najednou v tak velkém rozsahu udělal, což je v rozporu s jeho dosavadními názory,“ upozorňuje Rudolf Kučera.

Pardon lidem, kteří se snažili zbohatnout na jeho politice

Podle politologa Lukáše Jelínka nebude nynější amnestie vnímána tak přísně jako v případě Václava Havla. „Na to, co udělal Václav Havel, nebyla společnost připravena, od té doby několik amnestií, i když podstatně menších, tady bylo. Ale spousta lidí bude mít tendenci tuto Klausovu amnestii interpretovat jako dělání tlusté čáry za tou érou, kterou on symbolizoval,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Má tím na mysli éru, kdy došlo k ekonomické transformaci i za cenu bující ekonomické kriminality nebo korupce a klientelismu. „Mnozí to budou interpretovat tak, že dal vlastně pardon spoustě svých přátel, tedy lidem, kteří se snažili zbohatnout na jeho politice. To bude nejspíš v hodnocení Václava Klause coby prezidenta zaznívat, ale nemyslím si, že by to bylo to rozhodující, podle čeho by se lidé za jeho érou ohlíželi,“ podotýká Lukáš Jelínek.

Bude záležet na tom, koho se amnestie nakonec bude týkat

Politický komentátor Karel Hvížďala je při vynášení nějakých závěrů a soudů opatrný. „To je těžké říci do doby, než to právníci důkladně rozeberou. Teď ještě nevíme, koho všeho se to bude týkat. Jestli v tom budou i velcí korupčníci, tak to samozřejmě může panu prezidentovi uškodit. Ale u těch marginálních trestných činů vzhledem k tomu, jak jsou přeplněné věznice, tak to bylo správné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Velice diskutována je ta část amnestie, v níž prezident nařizuje, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než osm let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let. Týkat se bude tedy i kauz z 90. let. Evropský soud již dříve prohlásil, že pokud trestní řízení trvá dokonce déle než šest let, je to v rozporu s lidskými právy.

Projednávání se často vleklo kvůli důmyslnosti trestné činnosti

„Délka případů, jejichž projednávání se vleče, není symbolem porušování lidských či občanských práv jako spíš důmyslné trestné činnosti nebo kroků těch, kteří se snažili různými způsoby obohatit na úkor státu nebo spoluobčanů. Ale ta kritika, která přichází z Evropy, může Václavu Klausovi posloužit jako velice slušné alibi, proč tento krok udělal,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že se jedná o případy, které pobouřily veřejné mínění.

I když v řadě těchto případů nebyl rozsudek vynesen, tak nikdo nemá pochyby o tom, že se někdo obohatil na cizí účet. „Na jedné straně se dá hovořit o hájení nějakých vyšších principů, které vycházejí z ochrany lidských práv a svobod, ovšem na druhé straně tady máme často co do činění s rozsáhlou trestnou činností. Česká justice byla dlouhá léta laxní a tato amnestie spoustě těch, kteří se snaží vyšetřit tyto případy, hází klacky pod nohy,“ připomíná Lukáš Jelínek.

Chybou je množství propuštěných i odpustek za miliardové kauzy

„To je aspekt, který bych také viděl spíš pozitivně, protože soudy u nás pracují zpravidla velmi pomalu. A tohle je něco, co nám spíš pomůže v očích Evropy,“ myslí si Rudolf Kučera, jemuž ale Klausův krok stejně vrtá v hlavě. „Jde o to pojetí. Václav Klaus nebyl přítelem amnestií a teď najednou pustí víc než šest tisíc vězňů, to je příliš velká skupina lidí. V takovém množství, si myslím, že to je chyba,“ připouští politolog, že prezident tímto krokem jako by popřel sám sebe.

Také v této věci si chce politický komentátor Karel Hvížďala počkat, až bude konkrétně známo, koho se má toto nařízení týkat. „V okamžiku, kdy budou amnestovány nějaké miliardové kauzy, jak o tom včera mluvila advokátka Hana Marvanová v České televizi, například H-systém, tak je to špatně. Tam byli stavebníci okradeni snad o miliardu. Takové kauzy by neměly být amnestovány,“ míní Karel Hvížďala.

Klaus se od nástupu do úřadu v mnohém proměnil

„To, že popřel sám sebe, není v jeho případě žádná novinka. To je stejné jako se slibem, že nebude aktivistickým prezidentem, nakonec proháněl vládu, opozici, soudce a celý systém. Václav Klaus se výrazně proměnil od okamžiku nástupu do prezidentského úřadu. V řadě bodů porušil či překročil své sliby a závazky. Vyhlášení amnestie je jen jedna z věcí, v níž postupuje zcela jinak, než jak dlouhé roky prohlašoval,“ uzavírá Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…