Tohle ještě nevíte. Nová a překvapivá svědectví o Andreji Babišovi

05.12.2011 10:41

Do světa politiky nakročil jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš a v médiích je ho rázem plno. Vedle těch, kteří jeho kroky vítají jako šanci zakročit proti stále se rozrůstající korupci, jsou jiní, kteří na něm nenechají nit suchou. Web týdeníku Euro přišel s fotokopií Babišova estébáckého svazku. Týdeník Respekt o něm píše jako o muži, který většinou nynějších politiků silně opovrhuje.

Tohle ještě nevíte. Nová a překvapivá svědectví o Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš vystupuje razantně proti korupci a také proti politikům. V kuloárech však má pověst obratného lobbisty, který u nich dokáže dojednat, co právě potřebuje. „Když například loni prezident Václav Klaus vetoval zákon o zvýšení povinného podílu biopaliv v pohonných hmotách, což bylo pro Babišův Agrofert nevýhodné, dokázal jeho veto přes poslance ČSSD zvrátit," připomíná týdeník Respekt v obsáhlém materiálu, v němž se pokouší podnikatele představit z různých úhlů.

V něm naznačuje, že jednou z Babišových motivací pro vstup do politiky, je touha pomstít dřívější příkoří. „Faktem však je, že většinou současných politiků Babiš silně opovrhuje. Na veřejných přednáškách ani mezi svými kolegy se netají tím, že ho v minulosti opakovaně ponižovali, a i proto by je nyní chtěl vystřídat. Proč přesně - jestli po něm chtěli úplatky za privatizace, kterých se účastnil a které pak vyhrával - ale není jasné," uvádí týdeník.

Aby dosáhl svého, skoro až brečí

O tom, jakou taktiku volí Babiš coby podnikatel, ví své i bývalý ministr vnitra Martin Pecina, jenž vyvolal velký rozruch, když se ještě jako šéf antimonopolního úřadu sešel s miliardářem na tajné schůzce. „Když chce něčeho dosáhnout, je hodně emotivní. Skoro až brečí, že kvůli špatné práci politiků jeho firmy zkrachují a spoustu lidí přijde o práci. Naléhá tak dlouho, dokud nedosáhne svého," popisuje Pecina vyjednávací metodu.

SLEDUJEME téma ANO 2011
Babiš se umazal na pískovišti. Bulvár se ptá, zda je podnikatel upřímný
Estébák a fízl Andrej Babiš, to už možná nevyslovíte. Jde to k soudu
Okamura o Babišovi: Platí daně, ať kritizuje. Nemocný Babiš: Fandím mu
Zpověď dámy Andreje Babiše: Je jí líto vás, co nejste z Prahy

I když Babiš působí při veřejných vystoupeních dojmem zmateného člověka, je to podle jeho spolupracovníků velký systematik, který rád postupuje v promyšleném plánu s přesně načasovanými kroky, jež na sebe logicky navazují. „Z tohoto pohledu tak například nyní dává větší logiku jeho loňská investice do rozjezdu nového zpravodajského serveru Česká pozice, který teď věnuje hodně energie pravidelným - a pochvalným - informacím o jeho aktivitách," poukazuje Respekt.

Drsné přijetí při domluveném rozhovoru

Když se redakční novinář a fotograf dostavili na domluvenou schůzku, dočkalo se jim poměrně drsného přijetí. „Co po mně chcete? Zase ty vaše srač..?" zahájil Babiš domluvený rozhovor. Vzhledem k tomu, že v minulosti dojednával svůj byznys s nejtěžšími váhami zdejšího mafiánského světa, jako byli Tomáš Pitr nebo František Mrázek, prošel i v komunikaci tou nejtěžší zatěžkávací zkouškou a prokazuje jistou školenost.

Úskalím jeho vstupu do politiky může být, že on sám ani lidé, kteří ho dnes obklopují, v ní kariérně nevyrostli a nemusí mít v sobě tolik zažité standardní mechanismy, jež jsou nezbytné pro dobré administrování státu. Od schopnosti rychle se zorientovat v různých složitých tématech, které souvisejí s každodenním řízením země, až po nutnost uzavírat složité kompromisy. Babiš přitom umění kompromisu nálepkuje jako nemoc dosavadní politiky už teď, ačkoli se bez něj fungování žádné stabilní demokracie prostě neobejde.

Nálepku fašisty způsobila osobní zhrzenost

Představa Babišova angažmá se však mnohým nezamlouvá. Přední ekonomický analytik a komentátor Karel Kříž v Lidových novinách varoval před nebezpečností jeho hnutí ANO 2011 a upozornil, že je nejvyšší čas otevřít otázku, co je fašismus a jak moc se od něj Babiš liší. „U pana Kříže je to osobní zhrzenost, že jsem mu nedal v minulosti kšeft, a taky, že Kraus zveřejnil jeho sms, co mi poslal," vysvětlil Babiš pro ParlamentníListy.cz, jaká mohla být motivace jednoho z prvních útoků na něj.

Bulvární Blesk si ho vzal na paškál o víkendu článkem „Mesiáš, který se umazal" i komentářem šéfredaktora Pavla Šafra. S mediální válkou vedenou vůči své osobě prý ostatně počítá i Babiš. Pro ParlamentníListy.cz v reakci na monotematickou stránku Blesku, nejčtenějšího tuzemského média oznámil i další termín „útoku". Očekával, že v pondělí proti němu začne kampaň týdeníku Euro. Ten dnes opravdu zveřejnil článek, který čerpá především z fotokopie Babišova estébáckého svazku.

Žaloba na ochranu osobnosti za agenta StB

Týdeník uvádí, že v Ústavu paměti národa v Bratislavě je dodnes archivován Babišův svazek pod krycím jménem Bureš. Do kategorie „důvěrníka", tedy spolupracovníka, který nemusel o své spolupráci s StB vědět, a kategorii, jež nepodléhá lustračnímu zákonu, si jej StB zavedla 12. listopadu 1980. Podstatná část materiálů z jeho svazku byla 4. prosince 1989, v době hromadných skartací, kterou procházely zejména svazky představitelů komunistické elity, zničena.

„Můj vztah k StB je podrobně popsaný v mém životopise na www.ano2011.cz. Opakuji, nebyl jsem agentem StB a činím v této věci právní kroky. Právníci podají příslušnou žalobu proti Ústavu paměti národa Slovenské republiky na ochranu osobnosti," zareagoval Babiš na otázku ohledně možné vědomé spolupráce s komunistickou kontrašpionáží.

Velké politické strany mají k antikampani důvod

Podle mediálního odborníka Vlastimila Ježka je prý v Babišově případě dobré položit si otázku, nakolik jsou stále častější texty založeny na svobodné práci novinářů a jejich hodnotící úvaze, a nakolik jde o obyčejnou anti PR kampaň. „Odhadnout to samozřejmě neumím, nicméně jsou velké politické strany, které k takové antikampani mají docela dost důvodů. Zbavili se docela úspěšně VV a nyní hrozí, že na jejich místo přijde Babiš se svým ANO 2011," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Ježek.

K věci:

Zná Babiše a varuje: Mluví jako fašoun. Je nebezpečný 

Babiše čeká další tvrdá rána. Ví kdy, ví od koho 

Miliardář Babiš má ostudu. Chlubil se podporou lidí, kteří o tom nevěděli 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …