Tohle ženy vidí rády. Z brutálního doktora Bartáka zhroucený muž

29.08.2011 10:36

AKTUALIZOVÁNO Až do sobotního příletu z dovolené v Turecku si lékař Jaroslav Barták zřejmě nepřipouštěl, že by mohl nést následky za sexuální nátlak, znásilnění, vydírání a další skutky, z nichž je obviněn. Ani po zadržení na ruzyňském letišti neztratil svou suverenitu, zhroutil se až po mnohahodinovém výslechu a poté skončil v nemocnici. Socioložka Tereza Stöckelová si dokáže představit, že nyní mohou nabrat odvahu i další jeho oběti.

Tohle ženy vidí rády. Z brutálního doktora Bartáka zhroucený muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Na nemocničním lůžku pod stálým dohledem policie skončil lékař Jaroslav Barták, který čelí žalobám šesti svých bývalých asistentek. Ještě při sobotním zadržení na ruzyňském letišti působil spolumajitel modřanské polikliniky, jenž se rád chlubil známostmi s vysoce postavenými lidmi, sebejistě. Po mnohahodinovém výslechu se však zhroutil a místo v cele předběžného zadržení skončil v nemocnici.

S lékařem tedy pořádně zacloumalo, že je dohromady obviněn ze sedmi trestních činů. Měl se dopustit sexuálního nátlaku, znásilnění, vydírání, omezování osobní svobody, nebezpečného vyhrožování, ublížení na zdraví a nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Prolomená nedotknutelnost dodá odvahu dalším poškozeným

A to nemusí být zdaleka všechno, pokud seberou odvahu i další jeho bývalé asistentky, které také v minulosti mohly jeho útokům čelit. „Jako socioložka si dokážu představit, že tenhle mechanismus nastane, kdy jedna žena prolomila zdánlivou nedotknutelnost, a ty další dostanou odvahu," říká pro ParlamentníListy.cz Tereza Stöckelová.

SLEDUJEME téma aféry doktora Bartáka

I poté, co se na Bartáka provalilo, že měl na pracovní cestě na Filipínách brutálně napadnout asistentku Lucii, kterou zachránil až velvyslanec Josef Rychtar, vysílal lékař přes média ostré vzkazy svým bývalým asistentkám. V posledním vydání pořadu Tah dámou na ČT24 se právnička Dagmar Raupachová spolu se šéfkou organizace Rosa Zdenou Prokopovou pozastavovala právě nad tím, jaký prostor dávají média Bartákovi k tomu, aby dál zastrašoval a urážel své bývalé asistentky.

Barták byl na fotkách s celou politickou smetánkou

Spolumajitel modřanské polikliniky se často oháněl kontakty na nejvyšších místech ve společnosti. Po vypuknutí aféry prolétly sdělovacími prostředky fotografie, na nichž byl zvěčněn například s prezidentem Václavem Klausem, jeho předchůdcem Václavem Havlem i expremiéry Milošem Zemanem, Jiřím Paroubkem, Mirkem Topolánkem či Janem Fischerem.

K těmto, ale i mnoha dalším známostem s vysoce postavenými lidmi pomohlo Jaroslavu Bartákovi především to, že byl zakládajícím členem lionského hnutí v České republice a dlouhá léta i jeho významným představitelem. V roce 2009 z něj byl sice vyloučen, ale i poté dělal vše pro to, aby byl s touto organizací spojován.

Pro lionské hnutí je spojování s Bartákem dehonestující

„Samozřejmě, že nás poškozuje, že se v souvislosti s jeho zatčením znovu píše a mluví o našem klubu. Ale už jeho vystupování před zatčením bylo pro hnutí dehonestující. Věřím ale, že to překonáme," uvádí pro ParlamentníListy.cz Andor Šándor, prezident Lvího klubu Praha, z něhož byl Barták před dvěma lety sice vyloučen, ale v médiích je s ním stále spojován.

Kauze zadrženého lékaře se obsáhle věnují nejčtenější české deníky. Bulvární Blesk rekapituluje její vývoj na úvodní dvoustraně pod titulkem „Doktor tyran se zhroutil v policejní cele", MF Dnes má článek o Bartákově případu na titulní straně pod titulkem „Lékař tyran se zhroutil, když vyslechl obvinění".

Reprezentuje Nové Čechy, kteří si myslí, že s penězi mohou všechno

Podle mediálního experta Jiřího Mikeše je dokonalá shoda mezi bulvárem a tzv. seriózním tiskem dána ještě končící okurkovou sezonou. „Lidi vše kolem lékaře Bartáka velice zajímá. On pro ně reprezentuje tzv. Nové Čechy, tedy tu vrstvu, která si myslí, když má peníze, že si může všechno dovolit," vysvětluje Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

Bývalého ředitele Asociace komunikačních agentur nepřekvapuje, že média dávala v uplynulých dnech Bartákovi tolik prostoru, který on využíval k urážkám svých bývalých asistentek. „To souvisí s komercionalizací mediální sféry a pokusem zastavit sešup prodeje tištěných médií. Pokračuje tak jen bulvarizace a debilizace společnosti," soudí mediální odborník.

Hlas v mobilu na zhrouceného muže nevypadal 

Barták je umístěn na kardiologickém oddělení nemocnice Na Bulovce a protože je sám kardiolog, není vyloučeno, že své potíže může jen předstírat. Nasvědčuje tomu i zpravodajství TV Nova, jehož redaktor se Bartákovi dovolal do nemocnice na mobil. Lékař se zcela klidným hlasem zeptal, kdo volá. Po odpovědi však hovor okamžitě ukončil.

Poté, co se Bartákův zdravotní stav zlepší, podá policie státnímu zástupci návrh na jeho vzetí do vazby. Mezitím policejní prezident Petr Lessy nařídil, aby policie prověřila všechna oznámení týkající se tohoto lékaře. Minimálně v jednom případě policie chybovala, když po loňském obvinění ze strany jeho asistentky Nikoly, že ji Barták chtěl uspat a zneužít, nepodnikla žádné kroky.

K věci:

Pane Havle, Klausi, Topolánku. Čtěte o muži, se kterým jste se fotili 

Odznáček Lvího klubu pomáhá. Lékař úchyl hnutí poškodil 

Doktor "zvrhlík" Barták poputuje zřejmě do vazby. Byl již obviněn 

Foto: policie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …