Tomio Okamura setřel Araba za řeči o svém rasismu

27.11.2011 7:31

Je skandální, že někteří blogeři se silně rasistickými názory či názory balancujícími na hraně fašismu dostávají prostor k jejich veřejnému šíření v seriózních médiích, tvrdí v rozhovoru pro server Europzpravy.cz bloger česko-súdánsko-egyptského původu Vít Hassan. Na mušku si bere Tomia Okamuru, jehož názory považuje za mnohdy pohybující se na hraně fašismu. Já a rasista? Vůči jaké rase bych se asi vyhraňoval, směje se Okamura. Pracovat, vzdělávat se, nebrečet nad sebou a nestát s nataženou dlaní, to je lék na rasismus,vzkazuje Hassanovi.

Tomio Okamura setřel Araba za řeči o svém rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Server Eurozpravy.cz přinesl na svých stránkách rozhovor s česko-arabským blogerem Vítem Hassanem, který zde popisuje své zážitky s rasismem v české společnosti. Ten je vedle toho rozhořčen, že v médiích dostávají prosto kolegové blogeři, které považuje dokonce za podněcovatele rasismu. Jedním takovým je podle něj i podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura.

Skandál - kdekdo může šířit rasismus 

„Za skandální považuji to, že někteří blogeři se silně rasistickými názory či názory balancujícími na hraně fašismu dostávají prostor k jejich veřejnému šíření v seriózních médiích a někteří z nich jsou zařazeni dokonce mezi tzv. V.I.P. blogery," pohoršuje se v rozhovoru pro server Hassan.

„Namátkou bych chtěl vybrat česko-japonského podnikatele a blogera Tomia Okamuru, který má podle mě politické ambice, je nepokrytým populistou a v některých svých blozích se jeho názory pohybují na hraně fašismu," dodává Hassan na vysvětlenou.

Okamura je znám svým striktním postojem vůči Romům, v minulosti též sdělil, že nechápe, co je špatného na sousloví "Čechy Čechům". Za to se mu dostalo bouřlivých reakcí. Společně s šéfem poslaneckého klubu TOP 09 zároveň připravil návrh zpřísnění cizineckého zákona.

TÉMA Tomio Okamura
Okamura se omluvil: Promiňte, nejste zloděj. Jste král tunelářů
Okamura kritizuje občany: Pořád si stěžují a pak nejdou volit. A diví se
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Česko je extrémně xenofobní

Arabský bloger je přesvědčen, že obecně v České republice je extrémní xenofobie, která se týká různých skupin lidí. „Stačí to, aby byl někdo poloviční cizinec, měl po svém otci muslimské jméno nebo vypadal jako Arab a je neznalými faktů automaticky brán za „nepřizpůsobivého" či muslima a je odsuzován. Může se přitom jednat i o arabského křesťana či ateistu. Často je uplatňováno absurdní a nespravedlivé hledisko Arab rovná se muslim a muslim rovná se terorista," myslí si Hassan.

Já se svým původem a rasista???

„Jak já můžu být rasista a xenofob? Vůči jaké rase bych se já měl vyhranit?" diví se Okamura, jenž sám je Japonsko-českého původu, když navíc po tatínkovi má i korejské předky. „Já byl celé dětství obětí xenofobie a rasismu. V Čechách mi nadávali do Vietnamců a Číňanů, byl jsem šikanován v dětském domově, kde jsem část svého dětství vyrůstal," řekl Okamura ParlamentnímListům.cz.

Koncesionář Okamura dnes vyhrál spor s ČT. Chtěla po něm přes 10 tisíc
Poslední hrdí Češi zemřeli u Lipan... Bouře po slovech Okamury
Okamura znovu tvrdě o exekutorech: Ať mě zažalují, už se těším
Okamura: Jsme sexuální země. Jezdí se k nám za sexem

A lepší prý to nebylo ani v Japonsku. „Tam mi neustále nadávali tím ošklivým slovem gajdžin, což japonsky znamená míšenec, kdy tohle někdo vykřikl na ulici a ta se celá ohlédla. Nechtěl si vedle mě nikdo sednout prostě proto, že jsem byl jiný než ostatní," popisuje Okamura.

„Zkrátka já jsem byl většinu svého života obětí rasismu a xenofobie a právě z toho důvodu moje zkušenost říká: Základním lékem na jakýkoliv rasismus a xenofobii je, aby menšina, jejíž i já jsem součástí, si uvědomila, že musíme majoritě ukázat, že jí víc dáváme, než od ní bereme," vzkazuje Hassanovi.

Nebrečet, pracovat a vzdělávat se

„Každému kdo si tady stěžuje na to, že je utlačován, odstrkován, že je obětí rasismu, doporučuji, aby začal pracovat, vzdělávat se, aby posílal své děti do školy, pomáhal lidem kolem sebe. Ano, bude to trvat delší dobu, stejně jako to trvalo mě. Ale je to podle mě jediný lék na to, jak veřejné mínění vůči konkrétní osobě či minoritě obrátit k lepšímu," popisuje svůj recept na rasismus Okamura.

Podle něj se názor majority jen tak mávnutím kouzelného proutku nezmění. „A to se netýká jen názorů na menšinu, ale názorů na politiku, názorů na drogy a podobně. Prostě moje celoživotní zkušenost je, že není řešením stěžovat si, brečet nad sebou, stát s nataženou rukou, to není cesta," zdůrazňuje Okamura.

Začal jsem makat a nevím, co je rasismus

Prý už patnáct let neví, co je rasismus. „Já teď mohu říct, že žádný rasismus nezažívám, žádnou xenofobii nezažívám. Naopak zažívám ty nejlepší reakce. A musím zdůraznit, že jsem přesvědčen, že Češi jako celek nejsou rasistický národ. To bych byl nerad, kdyby tady někdo podsouval, to mi přijde velmi laciné," tvrdí podnikatel.

„Říci, že je někdo rasista a xenofob, je jednoduché, ale tady platí základní pravidlo, které učíme své děti. Začni nejdřív u sebe. Nejdřív zpytuj své svědomí, zameť si před svým prahem, že děláš všechno co se dá a pak teprve hledej chyby někde jinde," tvrdí o svém životním krédu Okamura.

„Já začal pracovat od osmnácti let jako popelář. Tři roky jsem se živil jako prodavač v obchodu s popcornem a colou. Pracoval jsem v dělnických profesích. V život jsem si nevzal půjčku od rodičů, ani z banky. Žádné dotace, nic. Co chci říct je, že jsem nikdy nepotřeboval žádné berličky a mám opravdu jen tu zkušenost, že je potřeba pracovat, pracovat, pracovat. Vzdělávat se, vzdělávat se, vzdělávat se. A být přínosem. Když lidi viděli, že pracuji, že jsem pracovitý, a to jsem nebyl nikterak známý, už jsem nezažil to, čemu se říká rasismus," uzavírá Okamura v odpovědi na obvinění „kolegy" blogera Hassana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…