Topkařský starosta má řešení problému Šluknov. Práce všem, žádní bezdomovci

20.11.2011 13:57

Starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09) je typický patriot, který "starostuje" už třináctým rokem a pro svou obec dělá maximum. Podle jeho slov není důležité, jaké politické tričko nosí představitel obce, ale co pro svou obec udělá.

Topkařský starosta má řešení problému Šluknov. Práce všem, žádní bezdomovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Pane starosto, před třemi lety jste byli Vesnicí roku v Moravskoslezském kraji, co se od té doby u vás změnilo?

Myslím si, že se změnilo toho hodně. Jednak jsme v roce 2009 získali 3. místo na světě v porovnání kvality života občanů v soutěži LivCom 2009 (konala se v Plzni) a před námi se umístilo městečko z Kanady a Anglie. (Tato soutěž je organizována pod patronací OSN.)

V roce 2010 se také malinko obměnilo složení zastupitelstva, i když nadále v něm jsou lidé, kteří chtějí něco udělat pro svoji obec i občany obce. Také se nám podařilo získat několik dotací z ROP na opravu školy a zdravotního střediska, ze SFŽP jsem získali dvě dotace na novou zeleň v obci a především ještě více komunikujeme s občany o různých důležitých věcech( jako je beseda nad novým centrem obce, beseda o nové zeleni v obci, řešení největších problémů v obci, atd.) a dokonce jsme získali na zlepšení komunikace s občany dotaci z revolvingového fondu MŽP. Stále nám přibývají občané, a to je tou nejlepší vizitkou obce, ve které stojí za to žít. V letošním roce jsme získali 1. místo v třídění odpadů v Moravskoslezském kraji v kategorii nad 4000 obyvatel. Snažíme se občany zapojovat do dění v obci a co nejvíce řešit jejich problémy a připomínky.

Ve vaší obci loni drtivě zvítězila TOP 09, i vy jste jejím představitelem. Myslíte si, že to máte v obci jednodušší, když tato strana patří mezi vládnoucí?

I když jsme poměrně velkou obcí (4 400 obyvatel), tak u nás se vůbec nehledí na to, kdo je z jaké strany. Občané nevolí strany, ale především osobnosti a naštěstí za celou dobu od Sametové revoluce nevznikl mezi zastupiteli žádný konflikt a všichni se soustřeďují jen na práci pro obec a pro zlepšení kvality života v obci.

Ptají se vás občané a chtějí vysvětlit kroky TOP 09 na celostátní úrovni?

Neptají se, sledují televizi, čtou noviny a nechápou, co vlastně všeobecně poslanci chtějí a dělají. Jsou opravdu velmi znechuceni chováním některých poslanců.

Jak vypadá podpora občanů dnes, myslíte si, že by jste opět tak drtivě uspěli?

Jsem přesvědčen, že ano. Nedávno, asi před měsícem, jsme vyhodnotili dotazníkové šetření, které děláme jednou za dva roky a jeho výsledky byly pro nás lepší než v předchozích letech!

Co je v současné době v Bolaticích vaší prioritou číslo jedna?

Prioritou v obci je zlepšovat vztahy mezi lidmi, zapojovat občany do dění v obci, přesvědčit občany, aby netopili uhelnými kaly a v době inverze aby topili plynem a elektřinou. Další prioritou je opravit místní komunikace a chodníky, na které se nedostává dostatek financí. A také chceme řešit problémy, které nejvíce zatěžují občany. Z dotazníkové šetření nám vychází například smuteční síň, dům pro seniory, atd.

Co se vám za dobu starostování povedlo? Na co jste hrdý?

V Bolaticích se nám toho podařilo udělat velmi mnoho. Já totiž nedělám pro obec sám, ale mám tým desítek lidí, kteří mi pomáhají a další stovky lidí se zapojují do dění v obci. Z hlediska investic se nám podařilo téměř vyřešit protipovodňovou ochranu obce, opravili jsme a zmodernizovali jsme školní budovy, postavili jsme novou sportovní halu, máme kvalitní čističky odpadních vod, zrealizovali jsme 16 ha průmyslovou zónu, ve které je více jak 20 firem a zatím okolo 200 zaměstnanců, opravili jsme větší polovinu místních komunikací a vysadili jsme velké množství zeleně v obci i v okolí obce, atd. V neinvestiční činnosti jsme hrdí na náš bohatý spolkový život (v obci působí na 30 různých spolků a organizací), na bohatý kulturní život našich občanů a také na zapojování se občanů do dění v obci.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

Občas se také něco nevydaří, například v minulosti jsme pronajali nebytové prostory po revoluci místo místnímu (bývalému členu KSČ), tak cizímu a ukázalo se to jako chybné rozhodnutí. Také jsme povolili rozšíření Lanexu (největší firmy v obci, která zaměstnává 500 lidí a vyrábí různá lana a objemové vaky), kde vznikla budova, která je o 2 metry vyšší, než by měla být a my jsme si to neuvědomili.

Podle analýzy Ministerstva vnitra ČR je jednou z lokalit, kde hrozí v důsledku zvýšené aktivity extremistů šíření nepokojů a protiromských nálad také severní Morava. Máte připravenou nějakou strategii jak řešit extremistické aktivity?

Máme. Všichni budou pracovat, tak jako všichni, kteří mají zájem o práci.

Máte představu kolik u vás bydlí Romů a kolik bezdomovců?

Mám, žádný. Ale žijí u nás lidé, kteří nežijí v dobrých podmínkách sice vlastní vinou, ale víme o nich a snažíme se zapojit jejich příbuzné do péče o ně.

Víte co v současné době nejvíce trápí vaše občany?

Vím, výsledky dotazníkového šetření zveřejněny na našich webových stránkách i ve zpravodaji. Trápí je neopravené některé cesty, znečištěné ovzduší, atd.

Kdyby jste měl občany ČR nebo cizince pozvat do Bolatic, co by jste jim rád ukázal?

Pozval bych je nejen do Bolatic, ale také do regionu Hlučínska. Jak u nás, tak i na Hlučínska uvidí návštěvníci opravené kulturní památky, upravené zahrady, opravené domy, ulice, velké množství zeleně, bohatý kulturně společenský život, krásnou a zajímavou přírodu a mnoho míst pro relaxaci i sport. Například v Bolaticích mohou navštívit v létě bolatické koupaliště, kde je také ubytování, posilovna, sauna, restaurace, relaxační centrum Azpek (výborná pekárna, restaurace, spinnig, solná jeskyně, squash), kulturní památku kostel svatého Stanislava z roku 1703, kapli svatého Mikuláše z 18. století, skanzen lidových tradic (ukázka života na vesnici před více jak 80 lety), mohou vyrazit po přírodní naučné stezce v našem lese nebo mohou na kole zajet po některé z cyklostezek do sousedních vesnic a měst, kde je čeká také spousta zajímavostí.

Herbert Pavera (53) je bolatickým patriotem. Narodil se v Bolaticích a celý život v této obci žije. Vystudoval Gymnázium v Hlučíně a Pedagogickou fakultu v Ostravě. Svým původním povoláním je učitel matematiky a chemie pro základní i střední školy. Učil na základní škole v Opavě - Kylešovicích, kde posléze působil tři roky ve funkci zástupce ředitele školy a šest let byl na této škole ředitelem.
V roce 1990 byl poprvé zvolen zástupcem starosty obce Bolatice. V roce 1998 si ho bolatičtí vybrali za starostu a je jím dosud. Od roku 2006 pracuje také ve funkci předsedy Sdružení obcí Hlučínska, jak říká díky důvěře svých kolegů a kolegyň. Dále uvádí, že je šťastně ženatý, má dvě dcery a s celou rodinou bydlí v Bolaticích v rodinném domku.
K zálibám bolatického starosty Herberta Pavery patří sport, především fotbal, který dlouho i hrál, ale má rád i další sporty. Dnes už mu však času na sportování příliš nezbývá. Jak sám pro ParlamentniListy.cz říká: "K mým dalším koníčkům patří i četba knih (v současné době však na ně mám také velmi málo času), pěstování bonsaí a také občasné moderování, psaní scének. A rád si sám pro sebe zahraji na kytaru. Mám velmi dobré organizační schopnosti, jsem komunikativní, ale trošku i tvrdohlavý, jsem pracovitý a také soutěživý. "

Čtěte také:

v

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…