Topolánek kope ze záhrobí. Ach, ta sebereflexe, reaguje ODS

27.08.2010 15:34

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že ODS s ním mohla vyhrát sněmovní volby, ale raději je bez něj prohrála a nyní to vydává za neprohru. Redakce zjišťovala názory Topolánkových stranických kolegů. Ti se většinou shodují, že to je čistá spekulace nebo že by občanští demokraté s Topolánkem získali méně hlasů.

Topolánek kope ze záhrobí. Ach, ta sebereflexe, reaguje ODS

„Každý má právo na názor. A každý má právo se mýlit," zafilozofoval si stručně v esemesce předseda ODS Petr Nečas. „S Mirkem Topolánkem by ODS fatálně prohrála. Stačí si připomenout paniku v táboře ČSSD po jeho pádu," vyjádřila se odvážněji první místopředsedkyně ODS a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která byla dlouhodobým kritikem Mirka Topolánka.

Topolánek žije asi v jiném světě

Podle místopředsedy ODS a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila lze těžko prokázat, jak by ODS dopadla s Topolánkem v čele. „Nevím z čeho Mirek Topolánek vychází, z jaké analýzy, nikdo to nemůže exaktně změřit. Osobně si ale myslím, že ODS s ním mohla jen těžko volby vyhrát. Domnívám se, že ODS s Nečasem získala o dvě až tři procenta více než s Topolánkem," řekl serveru ParlamentníListy.cz Jiří Pospíšil.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka, který první vyzval Topolánka k odstoupení, s jeho tvrzením rovněž nesouhlasí. „Pravděpodobně žijeme každý v jiném světě. Já žiji v České republice, kdy ODS měla příznivce, za Mirka Topolánka je ztrácela a pak některé zase zpět získala. Jeho prohlášení se nezakládá na realitě," míní Sobotka.

Volby s ním bychom nevyhráli

„Volby s ním bychom nevyhráli a výměna na předsednickém postu byla ku prospěchu strany, čímž nepopírám, že vykonal dobré věci. Ale stal se časem, abych tak řekl, nepřínosem pro ODS," řekl poslanec Jan Vidím, který stál na straně Topolánka v jeho souboji s Bémem po posledních prohraných krajských a senátních volbách.

Europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček se domnívá, že Topolánek udělal pro ODS řadu dobrých věcí a není ho třeba posuzovat černobíle. „Říkat, že by s ním ODS vyhrála volby je ale čirá spekulace a já si to ani nemyslím," uvedl Strejček. Podle jeho europoslaneckého kolegy Hynka Fajmona jde o pouhé spekulace, které nelze ověřit.

"Paroubek utrpěl Pyrrhovo vítězství a my Pyrrhovou porážku. No a Topolánkovo vyjádření patří do kategorie ´Kdyby byly ryby...´," míní senátor Jaroslav Kubera.

Ztráta sebereflexe

„ODS volby nevyhrála, což je empiricky dokazatelný fakt. Vše ostatní jsou pouze spekulace nebo přání a k těm já se nevyjadřuji. V politice platí pouze výsledek voleb, nikoli průzkumy a nebo ´kdyby´," uvedl místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Podle senátora Petra Pakosty je třeba bývalého předsedu ocenit za všechno pozitivní, co přinesl, ale podle něho Topolánek neovládal umění včas odejít a časem ztratil sebereflexi, čemuž odpovídá i jeho vyjádření v tisku. Bývalý místopředseda ODS a poslanec Petr Gandalovič, který byl Topolánkovým rivalem, řekl, že rozhovor četl, ale odmítá ho komentovat.

„To jsou věci, které nestojí za komentář. Odkud Mirek Topolánek ví, jak by voliči hlasovali?" odpověděla senátorka Alena Venhodová. Poslanec David Šeich míní, že se dá tato otázka bez hluboké analýzy těžko posoudit.

Více:

Němcová: Od Topolánka jde o laciné gesto bez osobní odvahy

Topolovi jsme do zadnice nelezli, vzkazují Kalouskovi ódéesáci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…