Toto se Porošenkovi moc nepovedlo. Vyhlásil blokádu východní Ukrajiny a tam...

29.07.2015 21:11

Kyjevská blokáda východu Ukrajiny, který spadá pod správu separatistů, má jiné účinky, než by si ukrajinská vláda přála. Místním chybí přístup k surovinám, tak obchodují přes hranice s Ruskem. Informuje server Russia Insider.

Toto se Porošenkovi moc nepovedlo. Vyhlásil blokádu východní Ukrajiny a tam...
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Na východě Ukrajiny podle článku na Wall Street Journal dnes můžete platit hřivnami, rubly či dolary, drobné se však vrací hlavně v rublech. Banky zavřely a hřiven není dost. Koupíte tu ruské pivo, ruskou vodu, ruské jídlo, ukrajinské produkty jsou nedostupné. Místní tvrdí, že se nejedná o politické rozhodnutí, jde jim čistě o přežití.

„Musíme si vydělat na živobití,“ říká Boris Bit-Gevorgizov, 57letý majitel restaurace. „Ukrajina nás odstrkuje pryč,“ vysvětluje svoje rozhodnutí k přechodu na ruské zboží i měnu. Nastalá situace akorát prohlubuje rozdíly mezi jednotlivými částmi Ukrajiny.

Ukrajina se mezitím snaží připravit separatisty o přísun peněz a zdrojů, čímž ale o to samé připravuje i svoje občany, kteří žijí ve stejných oblastech a žene je tak do náruče Ruska. „Kyjev nebode podporovat a přispívat na vrahy a pistolníky, pomáhat banditům udržet se nad vodou,“ prohlásil v červnu prezident Porošenko. Nechal se také slyšet, že k obnovení ekonomických vztahů dojde, jakmile Kyjev získá kontrolu nad oblastí.

Ukrajina sice nabízí lidem žijícím v těchto oblastech peníze za návrat, to však pro mnohé není dostatečné a dnes je pro ně výrazně bližší Rusko než Ukrajina. Některé firmy však stále platí daně na Ukrajině, což separatisté potichu kvitují. Existuje však spousta firem, které separatisty podporují, buď tajně v hotovosti, nebo zcela otevřeně.

Vladimír Trubčanin, ředitel závodu na výrobu těžké techniky, začal platit separatistům již na začátku roku. Po tom, co mu ukrajinské jednotky zničily kus továrny a zabily jednoho z jeho řidičů. „Nechci platit daně zemi, která mě bombarduje,“ řekl. Nyní svoje zboží prodává místním a hlavně do Ruska. „Nejde o to, že bych nechtěl, jde o to, že oni nechtějí,“ vysvětluje a odvolává se na ukrajinskou vládu. „Nejde o politiku, jde o byznys.“

Nefungující bankovní systém pak nutí místní jezdit do Ruska s taškami plnými peněz na nákupy, čehož využívají ozbrojené skupiny po cestě do Rostova nad Donem, nejbližšího ruského města. Přesto je však ruské zboží levnější a dostupnější než to ukrajinské, které však stále, i přes velké přirážky, někteří kupují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…