Toto už brzy neuvidíte: Ostuda mosteckého Chanova zmizí z povrchu zemského

28.04.2013 21:45

Po několika letech zvažování, co s doslova průsvitným vybydleným domem v Chanově u Mostu, který vítá řidiče ze směru od Ústí nad Labem, konečně politici rozhodli. Půjde k zemi. Žádné sociální služby pro tamní, víceméně romské obyvatelstvo, se v něm za evropské peníze vytvářet nebudou.

Toto už brzy neuvidíte: Ostuda mosteckého Chanova zmizí z povrchu zemského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nelichotivý pohled při příjezdu do Mostu

Blok číslo 12 v Chanově u Mostu čeká demolice. Ano, je to přesně ta barabizna, která je vítací kulisou na vršku po pravé straně silnice, pokud jedete do Mostu od Bíliny. Právě její fotka se celé roky objevuje jako ostuda Mostu v médiích, pokud se píše o tomto statutárním městě, byť hyzdící skelet stojí zcela mimo město. Před časem se objevila myšlenka odbourat část domu a zprovoznit aspoň přízemní podlaží. Od toho se nakonec ustoupilo.

Další sociální služby romské ghetto nedostane

Politici se ale konečně rozhoupali a vyřkli verdikt. „Původně jsme objevili dotační titul od Ministerstva práce a sociálních věcí, kdy by se zachovala činnost ve dvou podlažích. Ale my máme v této lokalitě veškeré sociální aktivity pokryty, takže není potřeba pro ně tento objekt zachovávat,“ uvedla náměstkyně primátora města Mostu Hana Jeníčková. „V Chanově máme pro tyto činnosti dostatek místa a jsou zde již umístěny,“ doplnil ji primátor Vlastimil Vozka a pokýval nad tím, že se konečně zbaví Mostečané ostudy města.

Tohle není žádný tvrdý oříšek

Co však bude s dalšími budovami v romské okrajové čtvrti, to se ještě neví. Zda je čeká stejný osud, mostečtí konšelé nepotvrdili. „Ještě uvidíme,“ podotkl primátor s tím, že nyní městská rada skutečně řešila jen onu „vítací ohyzdu“. Ta by měla zmizet z povrchu ještě letos. „Možná už do léta,“ odhaduje Hana Jeníčková. Je to přibližně deset let od doby, kdy se jiná budova v Chanově rovněž likvidovala.

Likvidaci vybydleného panelového domu zajistí Technické služby města Mostu zhruba za 3,5 milionu korun. V ceně je zahrnuta nejen samotná demolice, ale také zajištění projektové dokumentace, odvoz materiálu, jeho likvidace, terénní úpravy, jejich rekultivace a následná čtyřletá pěstební péče. Na pozemku nemá nic nového vyrůst. Pozemek se zkultivuje a zaseje se tráva.

Město si před časem vyzkoušelo, jaké to je přistoupit k rozsáhlé demolici starého objektu. Před časem z mapy města zmizelo někdejší kulturní středisko na Zahražanech, které přiléhalo těsně k panelovým domům a tamní obyvatelé jeho postupnou likvidaci mohli sledovat přímo ze svých obývacích pokojů.  Chanovskou demolici tak mostečtí politici považují za mnohem méně náročný oříšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…