Toušlová pryč, kráska v korzetu na její místo. Nové a lepší Události ČT

02.03.2012 14:16

Česká televize už představila některé zbraně, s nimiž hodlá přetáhnout konkurenci diváky hlavních zpravodajských pořadů. Kromě prodloužené stopáže půjde také o nově sestavené kvarteto moderátorů, kteří nebudou vystupovat ve dvojicích jako dosud, ale sami. Vedle trojice ostřílených byla pro moderování Událostí vybrána i bývalá modelka Aneta Savarová.

Toušlová pryč, kráska v korzetu na její místo. Nové a lepší Události ČT
Foto: Glamour
Popisek: Moderátorka ČT Aneta Savarová

Když se bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák ucházel o post generálního ředitele České televize, tvrdil, že ani v ní by nerezignoval na sledovanost, která je ukazatelem úspěšnosti komerčních televizí. „Jako konkrétní příklad pořadu, kde sledovanost má svůj smysl, bych uvedl zpravodajské Události, kde by ČT měla mít ambici oslovit maximální množství svých diváků. To by ale musela změnit i formu tohoto pořadu,“ prohlásil Dvořák ještě předtím, než ho Rada ČT vybrala do čela veřejnoprávní televize.

Na změně Událostí se pracuje už téměř půl roku a jejich novou podobu představí ČT od 1. dubna. Diváci přitom budou muset zapomenout na moderování ve dvojicích, stejně jako na čtveřici Bohumil Klepetko, Josef Maršál, Roman Pistorius a Iveta Toušlová, kteří neprošli výběrovým sítem. Naopak si budou muset zvykat na rozšířenou stopáž 50 minut, což spolu se sportovní částí Branky, body, vteřiny vydá na celou hodinu. Události se tak budou překrývat se zpravodajstvím obou soukromých televizí, Nova i Prima.

Moderátor si obvykle v televizi musí něco odžít

Z původního složení moderátorského týmu zůstaly jen šestačtyřicetiletá Marcela Augustová, která se objevila v televizi už v osmdesátých letech, a dvačtyřicetiletá Jolana Voldánová. Ta byla nejdéle sloužící moderátorkou Událostí už i v předchozí sestavě, protože diváky tímto pořadem provází už sedmnáct let. Když byla jako začínající na stáži v USA, dívali se na ni nevěřícně. „Vy jste hodně divná země, říkali a koukali na mě s úžasem,“ vzpomínala Voldánová nedávno v pořadu Všechnopárty, jak velkou kuriozitou je ve světě mladičká moderátorka hlavních zpráv.



„Byla jsem v jedné lokální televizi a tam si hodně považovali svého moderátora. Byl to pán kolem padesáti let. Jeho jedinou nevýhodou z pohledu vedení televize bylo, že měl hodně výrazné hnědé až černohnědé vlasy. A tak mu vždy před vystoupením v maskérně barvili skráně na šedivo, aby mu dodali důvěryhodnost,“ připomněla Voldánová jedno ze zásadních kritérií pro moderátora hlavních zpráv nejen ve Spojených státech. „Tam si člověk musí něco odžít, než se stane moderátorem,“ dodala.

Na moderátory se má jinak pohlížet ve veřejnoprávní než komerční televizi

Hledání nových tváří do hlavních zpravodajských pořadů veřejnoprávních televizí totiž příliš časté není. „U BBC to funguje tak, že jen proto, že to někdo dělá třicet let, neodejde. Před kamerou jsou i do pozdního věku. Ve veřejnoprávní televizi by měl existovat jiný pohled než v komerční. Důvodem k výměně by měla být jedině kvalita,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Martin Potůček, ředitel GUIDELINE, agentury pro oblast reaklamy a PR.

Ve světle těchto skutečností proto působí až překvapivě, že se ve vybraném kvartetu moderátorů objevuje teprve šestadvacetiletá Aneta Savarová. Hned po zveřejnění této zprávy se v bulvárních denících objevily její fotky z doby, kdy se živila jako modelka. Jejích fotek se proto dá na internetu nalézt velké množství. A to včetně těch ve spodním prádle a lechtivých pózách.  

Šámal na Savarovou sázel už v soukromé televizi

„Před mnoha lety jsem se věnovala modelingu a focení v prádle bylo standardní součástí této práce,“ komentovala to Savarová pro deník Blesk. „S modelingem jsem skončila ve chvíli, kdy jsem se rozhodla pro novinářskou profesi,“ dodala s tím, že vedení ČT o fotkách ví. V roce 2010, kdy byl nynější ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal ředitelem soukromé zpravodajské televize Z1, začala Savarová v dnes už neexistující Z1 pracovat jako moderátorka ekonomického zpravodajství.

Svůj úspěch ve výběrovém řízení považuje Savarová za velkou čest. „Beru to jako velký průlom,“ řekla moderátorka deníku MF Dnes a dodala: „Takhle mladou moderátorku Události ještě neměly a doufám, že to přiláká i mladší publikum.“ Minimálně v tom prvním se však plete. Její nová kolegyně Jolana Voldánová moderovala Události už ve svých pětadvaceti, kdy bylo Savarové teprve osm let. A jak to bude s příklonem mladých ke sledování Událostí, se dozvíme nejdříve v řádu měsíců.

Železný politiky nešetřil, ta šance mu možná zůstane

Co do zkušeností působí kontrastně k Savarové jediný muž v moderátorském kvartetu, Jakub Železný. Ten začal získávat moderátorské ostruhy už v roce 1994, kdy se objevil jako moderátor zpravodajství Čro1 – Radiožurnálu. Vyzkoušel si všechny tři největší české televize. Na Primě v publicistickém pořadu K věci! a na Nově si jako velký fotbalový fanoušek užíval tuto svoji zálibu v roli komentátora fotbalových zápasů.

Ve veřejnoprávní televizi připravoval diskusní pořad Špona, později uváděl pořad Dobré ráno s Českou televizí a několik let už moderuje publicistický pořad Události, komentáře. Právě v něm svými dotazy znepříjemnil život už nejednomu politikovi, a tak se v souvislosti s jeho stěhováním z jednoho pořadu do druhého spekulovalo, zda nejde spíš o trest než o odměnu. Pokud však bude ČT v rámci nového pojetí Událostí zvát do pořadu i hosty, bude mít Železný před svými kolegyněmi náskok několika koňských délek.

Prodloužení je v pohodě, reportáže mohou jít do hloubky

Odlišné pohledy existují na změnu počtu moderátorů. „Jestli to bude uvádět jeden místo dvou, to není pro úspěšnost pořadu nijak klíčové,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz šéfredaktor Marketing&Media Daniel Köppl. „Ten model se dvěma moderátory je prověřený a podle mě má i něco do sebe. Nota bene, pokud se pořad prodlouží,“ oponoval mediální odborník Martin Potůček.

Naopak nad prodloužením délky pořadu panuje shoda. „Pokud budou mít Události moderní podobu, tak by delší stopáž neměla být problémem. To by mělo být v pohodě,“ poznamenal Köppl. „To prodloužení mi připadá jako sofistikovanější model, což mi vyhovuje, tedy pokud mají jít reportáže do hloubky a nebude se zvyšovat jejich počet,“ přidal se pro ParlamentníListy.cz Potůček.

Diváci se zakoukají na Události a zapomenou na Novu

Jak se daří České televizi naplňovat ambici svého šéfa Dvořáka oslovit Událostmi maximální množství diváků, bude tedy možné sledovat už od 1. dubna. Zatím se na ně denně dívalo zhruba o 200 tisíc lidí méně než na Zprávy Primy FTV a dokonce jen třetina počtu těch, kdo si k ohlédnutí za dnem vybírají Televizní noviny na Nově. Těm až dosud Události vzhledem k různému začátku nekonkurovaly, nyní po prodloužení délky svou druhou polovinou už ano.

Pokud diváky Události v první půlhodině zaujmou, může se stát, že je uprostřed nich ani nenapadne přepnout na začátek Televizních novin. „K tomu, že ČT přebere část diváků Nově, jsem skeptický. Navíc to ani není role veřejnoprávní televize. Jejím úkolem je brát témata seriózně a důkladně. Co vidím na Nově, je hodně povrchní. Proto by nemělo být cílem ČT honit se s Novou o sledovanost,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Potůček.

Události ČT budou mít co dohánět

Ta nyní vypadá následovně. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že včerejší Události sledovalo 686 tisíc diváků při podílu na sledovanosti 18,2 procenta, k nimž je třeba připočíst 128 tisíc diváků (3,4 procenta), kteří se na ně dívali na ČT24. Na Zprávy Primy FTV byl zvědav milion a 62 tisíc lidí (29 procent) a na Televizní noviny Novy dva miliony a 116 tisíc diváků (53,1 procenta).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…