Třeba dojdeme i k federaci, říká Dolejš o EU

25.12.2011 8:42

Jiří Dolejš (KSČM) odpovídá čtenáři ParlamentníchListů.cz na otázku současných problémů Evropské unie. Podle Dolejše je nutné prohlubovat integraci a nebrání se ani případné federaci, která by mohla vzniknout.

Třeba dojdeme i k federaci, říká Dolejš o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Slabinou fungování evropské integrace je podle Dolejše fakt, že EU je koncipována jako hospodářská unie. Rozhodně je podle něj nutné uplatňovat společnou fiskální politiku.

Určitá míra federace

„Výhledově nemusí vadit ani určitá míra federace, k té je ale složitá cesta - předpokládá větší souhlas s přenosem suverenity na společně vykonávanou nadnárodní úroveň. Nyní vidím nadějnější hlubší integraci,“ napsal Dolejš.

Dolejš by také nechal EU mluvit do otázky daní – ty by podle něj sice částečně zůstaly v kompetenci každého státu, ale některé prvky by byly společné. To by podle něj zabránilo sociální diferenciaci. „Je zřejmé, že jsme pro uvážlivé prohlubování rozpočtové integrace až k fiskální unii, které by mohlo vyřešit některé problémy, které se v EU nakupily,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…