Trnka je jen loutka mafiánů z ODS, tak vidí čtenáři podvody s dotacemi EU

27.04.2011 12:56

Bývalý ředitel úřadu Regionální rady regionu Jihozápad Jiří Trnka a jeho zástupce Martin Půlpytel budou možná obžalováni kvůli podvodům v rozdělování evropských dotací v 5. kole výzvy. Vrchní státní zastupitelství v Praze totiž už obdrželo od policie návrh na podání obžaloby na tyto dva lidi.

Trnka je jen loutka mafiánů z ODS, tak vidí čtenáři podvody s dotacemi EU

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Podle mluvčí zastupitelství Ireny Válové teď bude minimálně dva měsíce trvat, než zastupitelství materiály prostuduje. „Spis je velmi rozsáhlý a až po jeho důkladném prostudování rozhodneme, zda obě osoby obžalujeme," řekla Válová.

Policie Trnku (na snímku) stíhala kvůli nejasnostem při přidělování evropských dotací. Loni na jaře ho zadržela policie a zhruba tři měsíce byl ve vazbě. Spolu s ním byl na svobodě stíhán i jeho podřízený Martin Půlpytel. Trnka loni v létě ze své funkce po dohodě s tehdejší předsedkyní výboru a plzeňskou hejtmankou Miladou Emmerovou (ČSSD) odstoupil.

Teď oběma hrozí v případě prokázání viny několikaleté vězení.

A jak to vidí Jihočeši a také diskutéři na Parlamentních listech? O případu se toho napsalo hodně. Jsou ale lidé, kteří evidentně vědí více, než jsou oficiální verze, a také mají svůj názor. Shodují se na jediném - Jiří Trnka je jen nastrčenou figurkou a za pomyslné nitky podle nich tahá někdo jiný.

Mají nás za hlupáky

„Oni totiž snad mají všechny obyčejné lidi za hlupáky. Hlavně lidé tady na Hluboké vědí, co jsou lidé spojeni s EU dotacemi, jako místostarosta Pavel Dlouhý, jihočeský šéf ODS a vícehejtman Martin Kuba a další zač. Je to prostě jedna velká mafie," míní jeden z obyvatel městečka Petr Řezáč.

Příspěvky z diskuzí pod jednotlivými články, které se o případu jedné z největší korupční kauzy už napsaly, stojí skutečně za to. Zda lidé mají či nemají pravdu, nechce redakce posuzovat, ale i v tomto případě zřejmě platí staré známé přísloví - na každém šprochu, kus pravdy trochu.

Tak třeba diskutér se jménem „kubicek" si myslí: „Mezi držiteli titulu JUDr. z Plzně je i vazebně stíhaný ředitel Úřadu regionálni rady regionu soudržnosti Jihozápad JUDR. Jiří Trnka, který manipuloval s bodováním a hodnocením projektu a přiděloval evropské stamiliony z ROP Jihozápad kamarádům z ODS a jejich anonymním firmám - a.s. a také Trnkovo bratranec JUDr. Jan Šmidmayer, který prostřednictvím své firmy G-project zpracovával žádosti do ROP za provize 25% z rozpočtu projektu. O provize se dělil s Trnkou. Rozkrádání ROP probíhalo pod kontrolou mafie ODS v cele s kmotrem Dlouhým, bývalým hejtmanem Zahradníkem a současným náměstkem hejtmana Kubou."

Kdy je konečně zavřou?

Další diskutér k tomu dodává informace, jak prý celé rozdělování peněz z EU funguje:
„Firma G-Project Jana Šmídmayera oslovuje žadatele, že jim zpracuje žádost s tím, že pokud to bude zpracovávat jeho firma, tak žadatel dotaci dostane. Má to ale jeden malý háček - chce za to 10-15% z rozpočtu projektu. Jeho bratranec a člen mafie Trnka se spolužákem Půlpytlem poté boduji a tím pádem schvaluji a vybírají vybrané a domluvené projekty zpracované G-Projectem. Poté si s Trnkou a Půlpytlem dělí vyplacenou částku z objemu 10-15% rozpočtu projektu. Tímto krokem rozkrádají evropské peníze a legalizuji výpalné. V celkovém objemu se jedná o minimálně 100 milionů, které takto vyinkasovala firma G-Project. To ale není vše. Následuje pro firmu G-projekct dalších 10% z rozpočtu projektu na řízení projektu a vše je korunováno tím, že velké stavební projekty jsou přihrávány a přiděleny spřízněným firmám s ODS v popředí s firmou MANE, kterou vlastni kmotr Dlouhý s Nedvědem. Tato mafiánská struktura spolehlivě funguje od první výzvy ROP Jihozápad a není proti ní žádná obrana. Pokud se ozvete, tak už nikdy nic z ROP Jihozápad nedostanete, tak jako několik odvážných starostů, co měli tu odvahu se ozvat. Kdy policie zveřejní, kolik milionů vyinkasovala firma G-Project, a kdy zatknou také spolupachatele Schnidmayera a hlavy tohoto tunelu - Dlouhého, Zahradníka, a Kubu?" ptají se diskutéři.

Více:

Hejtmanův muž žádal o manipulaci dotací, ukázala nahrávka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …