Troška odrovnal Tachecí: Dnes můžete říct cokoliv. Ale chcípnete hlady

20.03.2013 8:16

Režisér Zdeněk Troška je v poslední době předmětem rozsáhlé veřejné debaty, která se snaží pochopit úspěch jeho nejnovějšího filmu Babovřesky. Po prezidentské volbě se jedná o další téma, které rozdělilo společnost. Dokonce se ozývají znechucené hlasy, že ti, co dostali na Hrad Zemana, chodí na Trošku.

Troška odrovnal Tachecí: Dnes můžete říct cokoliv. Ale chcípnete hlady
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Sám režisér nového prezidenta Miloše Zemana stabilně vychvaluje. Tvrdí o něm, že se bude snažit nastolit vládu práva, slušnosti a spravedlnosti. „Lidi uvidí, že pan prezident Zeman za nimi stojí a bojuje v jejich prospěch, nebo se alespoň snaží bojovat proti těm ředitelům, zkorumpovaným tam nahoře,“ věří režisér.

„Určitě je slušnější a upřímnější než ti, kteří se schovávají za krásná slůvka,“ prohlásil v rozhovoru pro MF DNES na adresu kritiků prezidentova svérázu. A posléze konkrétně dodává: „Určitě si myslím, že je slušnější, než například pan Kalousek.“

Pak potvrdil svůj dřívější výrok, že současná vláda je nejasociálnější od druhé světové války. Na překvapený dotaz redaktorky Barbory Tachecí pak myšlenku rozvedl, že komunistické vlády byly „určitě“ lepší.

Zavírání lidí pro jejich názory se podle něj děje i dnes. „Když řeknete, že nesouhlasíte se šéfem, tak letíte. Oni Vás mohou vyhodit z práce bez udání důvodu. Jako kluk z vesnice Vám řeknu, že když vidím, kam se lidé touhle politikou dostali, tak za starýho režimu nebylo všechno špatný,“ prohlašuje.

Námitku, že špatná byla samotná nesvobodná podstata režimu, rezolutně odmítl: „Dneska máte svobodu, můžete říct, že císař pán je vůl, ale chcípnete hlady.“ Když mu na to Tachecí namítla, že v tom případě byl celkem fajn chlapík i Hitler, který v Německu minimalizoval nezaměstnanost, Troška nepolemizoval.

„Ano, to máte pravdu. Postavil Německo na nohy. Ale nesmíte to brát globálně - máte tady třeba osm věcí, z nichž čtyři jsou zavrženíhodné, ale určité věci pro svůj národ udělal dobře - dal jim najíst, postavil je na nohy,“ řekl Troška. Pak se dlouze zamyslel po námitce, že jakákoliv z těchto dobrot je bezpředmětná, pokud Vám režim vezme život, načež vše uzavřel: „Jestli si myslíte, že je to tak úžasný, ta svoboda, tak Vám to brát nebudu. Já si to ale nemyslím.“    

Barbora Tachecí v tradičním přiloženém sloupku „jejíma očima“ poznamenala, že  „své myšlenky o nepotřebnosti lidské svobody pronášel naprosto vážně a bez známky pochybností.“ Zoufale prý čekala, kdy se režisér svým charakteristickým způsobem rozesměje a naznačí, že se jednalo o vtip. Jenže Zdeněk Troška podle všeho svá slova myslel naprosto vážně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…