Tuhne krev. Mocný člen ODS přirovnal odvolání Pospíšila k vraždě

30.06.2012 20:38

Místopředseda plzeňské ODS, podnikatel někdy označovaný za kmotra Roman Jurečko, nebyl v médiích nikdy moc vidět, pokud o něm nemluvili ostatní. Odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnost mu však evidentně nedá spát a i on vystoupil do „záře reflektorů“. Lidé nechápou a nechápu to ani já, proč z vlády odchází pracovitý, ale někomu nejspíše nepohodlný ministr, napsal Jurečko pro ParlamentníListy.cz.

Tuhne krev. Mocný člen ODS přirovnal odvolání Pospíšila k vraždě
Foto: tan
Popisek: Místopředseda regionálního sdružení a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko

Místopředseda plzeňské ODS, někdy označován za kmotra, Roman Jurečko, nebyl v médiích nikdy moc vidět, pokud o něm nemluvili ostatní. Odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnost mu však evidentně nedá spát a i on vystoupil do „záře reflektorů“. Lidé nechápou a nechápu to ani já, proč z vlády odchází pracovitý, ale někomu nejspíše nepohodlný ministr., uvedl Jurečko pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj nedávné komentáře některých politiků, že podpora Pospíšilovi je jen uměle vyvolanou jeho několika věrnými příznivci, se ukazují s odstupem několika dnů jako naprosto liché. „Zájem médií přetrvává, neustále se spekuluje a přichází s novými a novými důvody, co za odvoláním jednoho z nejpracovitějších a nejpopulárnějších ministrů současné vlády mohlo ve skutečnosti být,“ míní Jurečko.

Nicméně je prý zásadní, že odvolání Pospíšila premiérem Nečasem bylo „minimálně velice nestandardní a překvapivé i pro členy vedení vlastní strany, přestože na něj má jako předseda vlády právo“.

Rozkaz zněl jasně...

„Myslím, že se stále více potvrzuje, že podstatu celého odvolání bych mohl vyjádřit parafrází slavné hlášky z jednoho známého českého filmu. V něm se říká: 'Rozkaz zněl jasně: Muž s koženou brašnou nesmí projít.' Teď se ukazuje, že heslem posledních dnů se stalo: 'Žena s koženou brašnou nesmí projít. ' Jméno Lenky Bradáčové hraje v celé situaci klíčovou roli“. Podle Jurečka toto stejně vidí i veřejnost, která se v drtivé většině postavila za Jiřího Pospíšila. „Málokdy nějaký politik uspěje třeba v pořadu Hydepark ČT tak, aby ho podpořilo 87 % diváků,“ říká dále pro ParlamentníListy.cz Jurečko a jako další příklad zmiňuje výzkum společnosti SANEP, podle nějž čtyři pětiny občanů nesouhlasí s odvoláním ministra Pospíšila.

„Smát se musím ojedinělým komentářům některých politiků, že se jedná o uměle vyvolanou podporu, za níž stojí několik málo Pospíšilových příznivců,“ komentuje zástupce vedení plzeňské ODS. Příčiny vysoké míry sympatií, kterým se těší Jiří Pospíšil, vidí spíše ve způsobu, jakým byl dnes už bývalý ministr spravedlnosti odvolán. „Lidem asi připadá zvláštní, že byl jeden z nejpopulárnějších ministrů vlády odvolán i s cestou na Hrad za 30 minut. Tak rychle se to snad v naší zemi ještě nestalo. Kdyby šlo o nějakou aféru nebo hrubou ministrovu chybu, dalo by se to asi pochopit. Ale to určitě není tento případ.“

Lidé se podle Jurečka také diví, že byl odvolán ministr, kterého dokonce chválí opozice, takže asi nepracoval tak špatně, jak je mu teď podsouváno. „Pozoruhodné je také to, že se uskutečnilo dokonce několik demonstrací. Jsme zvyklí, že se demonstruje proti vládě. Ale za vládního politika? To už o něčem vypovídá,“ dodává místopředseda ODS na Plzeňsku.

Roman Jurečko také reagoval pro ParlamentníListy.cz na mediální spekulace, že se v minulosti setkal s kandidátkou na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenkou Bradáčovou, a je s ní proto spojován. „Není to pravda. Nikdy jsem se s ní osobně nesetkal,“ vyvrací tato tvrzení Jurečko. I tyto nepodložené spekulace ale podle něho potvrzují, že za vším je třeba hledat hlavně „ženu s koženou brašnou, co nesmí projít“.

V sobotu ParlamentníListy.cz získaly otevřený dopis, který ovšem odvolání Jiřího Pospíšila prakticky schvaluje:

My, níže podepsaní místopředsedové, členové grémia, předsedové regionálních sdružení a ministři za ODS, tak jako v případě předcházejících změn v osobách ministrů vlády, respektujeme ústavní právo premiéra navrhovat ministry své vlády a stejně tak je i z vlády odvolat. V tomto kontextu má středeční krok premiéra Petra Nečase naši plnou podporu.
 
Důvěra premiéra v osobu ministra je klíčová pro akceschopnost vlády jako celku, za kterou nese premiér nedělitelnou odpovědnost a má plné právo ztrátu své důvěry kdykoli vyjádřit právě odvoláním ministra z funkce.
 
Mediální popularita žádného politika nic nevypovídá o jeho skutečných politických, odborných a manažerských kvalitách při řízení svěřeného resortu ani o jeho schopnosti být členem vlády jako nejvyššího exekutivního orgánu státu.
 
Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně ODS
Alexandr Vondra, místopředseda ODS
Pavel Blažek, místopředseda ODS
Pavel Drobil, místopředseda ODS
Richard Svoboda, předseda senátorského klubu ODS
Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS a předseda regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji
Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu ODS
Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí
Petr Bendl, ministr zemědělství a předseda regionálního sdružení ODS ve Středočeském kraji        
Jan Čechlovský, předseda regionálního sdružení ODS v Pardubickém kraji
Jiří Kadrnka, předseda regionálního sdružení ODS v Jihomoravském kraji
Robert Knobloch, předseda regionálního sdružení ODS v Olomouckém kraji
Martin Kuba, předseda regionálního sdružení ODS v Jihočeském kraji
Jan Kubata, předseda regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji
Libor Lukáš, předseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji
Ivo Strejček, předseda regionálního sdružení ODS v kraji Vysočina
Bohuslav Svoboda, předseda regionálního sdružení ODS v hl. m. Praze
Jiří Vaněček, předseda regionálního sdružení ODS v Karlovarském kraji

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…