Tůmo, učte se. Svobodo, držte pověst. Rady adeptům na primátora

17.09.2010 7:29

PANEL Čtyři hlavní hráči, kteří svedou v podzimních komunálních volbách souboj o křeslo primátora, jsou konečně známí. Na konci cesty jednoho z nich čeká vítězství, díky němuž bude mít k dispozici nejtučnější komunální rozpočet v republice. Ale také zdědí po svém předchůdci hromadu starostí, jejichž společným jmenovatelem je při vnějším pohledu zjevně nedobrý poměr výkon/cena a kterým bezpochyby kraluje malá elektronická karta temně červené barvy.

Tůmo, učte se. Svobodo, držte pověst. Rady adeptům na primátora

Parlamentní Listy.cz oslovily trojici odborníků. Politolog Rudolf Kučera odpovídal na otázku, co by kandidáti měli udělat pro svůj případný úspěch v klání pražských superlídrů. Mediální odborník Milan Kruml pak u každého ze čtyř jmen hodnotil začátek kampaně včetně jejího načasování. Závěrečné doporučení pak patří Petru Jansovi z nevládní organizace Transparency International, který svou radu oproti předchozím respondentům udělil všem kandidátům dohromady.

MARKÉTA REEDOVÁ, Věci Veřejné. Je po celé Praze vidět ze všech nejdéle. A zároveň jako jediná má určitou magistrátní zkušenost. A právě s tím by mohla mít podle oslovených problém.

Kučera: Ona se především musí pokusit zbavit té své magistrátní minulosti. Přestože se tam neustále vůči něčemu vymezovala, byla tam až do doby, než byla odejita. Veřejnost toto vnímá negativně, protože očekává, že politik v takové situaci sám pořádně práskne dveřmi.

Kruml: Ona tu kampaň začala ze všech nejdříve, její tvář je součást veřejného prostoru a navíc vypadá velmi dobře. Obecné proklamace ale už dnes na voliče, hlavně toho pražského, nestačí. Ona si navíc tak trochu přivlastnila téma Opencard.

ZDENĚK TŮMA, TOP 09. Bývalý guvernér ČNB přichází do politiky z finanční oblasti. Je hlavním esem strany Karla Schwarzenberga a podle zlých jazyků v podstatě zopakováním úspěšné taktiky TOPky z letošních sněmovních voleb. Na slovo odborníka Češi slyší.

Kučera: Tak především, pan Tůma není politik. Přál bych mu jediné, aby v té politice byl dobrým žákem a velmi brzy překonal své učitele. Pokud se mu tuto nepodaří, příště už neuspěje, protože se stane závislým na zkušených politicích, což Pražané poznají.

Kruml: Pan Tůma má výhodu, on je nezpochybnitelný odborník. Před soupeři má náskok i přes to, že nebyl dosud moc vidět. On totiž nemusí veřejnost přesvědčovat, že něčemu opravdu dobře rozumí. Je skutečným esem.

BOHUSLAV SVOBODA, ODS. Nečasova strana dlouho nevěděla, s kým vyrazí do boje o magistrát. Nebo své horké želízko mistrovsky tajila až do samotného startu kampaně. ODS na rozdíl od ostatních stran nemusí ani tak bojovat se svými soupeři, jako spíš s primátorským odkazem svého bývalého „korunního prince." A ve Svobodovi si prý zvolila dobrého bojovníka.

Kučera: Má mimořádné zkušenosti jak ze svého oboru, tak z politiky. Toto je nejzkušenější kandidát. Musí jediné, udržet svou čistou pověst. Je to podle mě tabulkový vítěz, budí ve mně dojem, že se ODS skutečně rozhodla Prahu neztratit. Jemu bych asi neradil vůbec nic, bylo by to nošení dříví do lesa.

Kruml: ODS sáhla po člověku, který má nezpochybnitelnou profesní kariéru, navíc je jeho kariéra veřejnosti dobře známá. Na poslední chvíli tedy nasadili tu nejtěžší munici, co měli. Na Prahu nemají nikoho lepšího.

JIŘÍ DIENSTBIER, ČSSD. Jeho tvář je vidět po celé Praze, pokud ji ovšem zrovna nevytěsní spolustraníci z Prahy 5 svými proklamacemi o krásném životě bez narkomanů, bezdomovců a jiných nešvarů. Možná je nadějí ČSSD, navíc nosí slavné jméno. Podle expertů si ale na svůj start musí asi ještě počkat do dalších voleb.

Kučera: Upřímně, tady naprosto nechápu, proč ČSSD nominovala pana Dienstbiera. Je to relativně nová tvář, hovoří se o něm dobře, ale on nevyniká naprosto ničím. ČSSD musí být jasné, že v Praze není tak silná, jak by chtěla. Ohledně doporučení je to stejné jako s panem Svobodou z ODS, ale přesně z opačného důvodu.

Kruml: Pan Dienstbier má obrovskou výhodu, že nosí veřejně známé jméno. Zároveň je ale v politice veřejnosti neznámým člověkem. Minimálně pro své spolustraníky je ale poslem dobrých zpráv, v ČSSD jej mnozí považují za naději do budoucna. A právě z toho důvodu by jej pražská veřejnost mohla vzít jako člověka, který sice za ČSSD kandiduje, není ale typickým funkcionářem této strany, na které jsme zvyklí.

A co korupce?

Na magistrátu dosud vládnoucí ODS byla nucena obměnit některé své dosavadní tváře kvůli stínu korupce, který na nich alespoň mediálně ulpěl. Aby nová generace budoucích pražských lídrů nedopadla podobně, doporučuje jim Petr Jansa z Transparency International především... transparentnost.
,,My každému radíme: zveřejňujte příjmy, ať je volič nemusí dohledávat. Transparentnost je otevřený proces, který musí trvat i po případném zvolení. Buďte čitelní a stejně tak se musí chovat i lidé ve vašem týmu, jinak je celé renomé poskvrněno," uvedl.

,,Nedá se říci že by povolání kandidátů na primátora nějak inklinovala ke korupci více nebo méně. Ať už je tu bankéř Tůma, lékař Svoboda, právník Dienstbier či politička Reedová. Opravdu závisí na jejich průkaznosti, důvěryhodném chování a míře zveřejňování klidně i nepovinných informací," dodal Jansa.

Čtěte také:
Tůma: TOP 09 má styl a šanci na úspěch. Proto jsem to vzal
Dienstbier ml. primátorem? Proč ne, všechno zařídí
V prvé řadě zeleň, pak až beton, slibuje Reedová před volbami
Nebudu loutkou. To raději odejdu, říká kandidát ODS na primátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Jaroslav Polanský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…