Tunel za miliardy, kolaps hospodářství. Nové a zlé zprávy o cenách elektřiny

27.03.2013 8:10

ODS přišla s lákavým slibem pro voliče, že zasáhne proti růstu cen elektrické energie. „Je to věc, která zasahuje nejenom české domácnosti, ale začíná i podlamovat konkurenceschopnost českého průmyslu,“ prohlásil šéf ODS a premiér Petr Nečas k programovému dokumentu Agenda 2014, který určuje programově politické priority ODS do sněmovních voleb v příštím roce. „Je to blábol. To je stejné, jako kdyby si nějaká strana dala do programu, že příští rok nebude mrznout,“ řekla ParlamentnímListům.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Tunel za miliardy, kolaps hospodářství. Nové a zlé zprávy o cenách elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Anketa

Myslíte si, že je elektřina v ČR předražená?

99%
1%
hlasovalo: 16462 lidí

Ekonomka vysvětlila, že cena elektřiny se tvoří na energetické burze, především v Německu. A ta funguje podle toho, jak se vyvíjejí ceny ropy a plynu na evropských trzích. „Chci vidět naši ODS, jak poručí ceně ropy na světových trzích, aby se nezvyšovala,“ směje se Markéta Šichtařová. A dodává, že cena elektřiny může klesnout, když dojde k celosvětovému snížení tržních cen elektřiny a dalších energií. „My o tom rozhodovat nemůžeme,“ vysvětlila, proč slib ODS považuje za naprostou hloupost. „Nevím, kdo to vymyslel, asi nevěděl, o čem mluví,“ domnívá se.

Není jiné cesty než teď platit vysoké ceny

Ale ODS nebyla první. S podobným úmyslem přišla už před časem předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, když na serveru ČeskáPozice.cz prohlásila, že „řeší hlavně snížení ceny energií nejen pro kolabující průmysl, ale i pro domácnosti“. A dodala, že průmysl v České republice se z důvodu neodůvodnitelně vysokých cen za zelenou energii nachází na pokraji konkurenceschopnosti, mnoho podniků přemýšlí kvůli tomu o ukončení výroby a domácnosti se kvůli vysokým nákladům za energie dostávají do závažných finančních problémů.

Jenže Markéta Šichtařová vysvětluje, že když si minulé vlády nasekaly problémy v podobě obnovitelných zdrojů, není jiné cesty, než už to dotáhnout. „Nebýt tunelu kolem fotovoltaiky, mohla být cena elektřiny mnohem nižší. Můžeme jen zamezit dalšímu podporování solárních energie nebo podpoře výroby bioplynu do budoucna,“ prohlásila.

Česko nemá možnost, jak dnes cenu energie ovlivnit

Česká republika nemá možnost, jak cenu energie v současné době ovlivnit. „U nás máme sice také energetickou burzu, ale ta tvrdě kopíruje německé ceny. Velkoobchodní ceny silové elektřiny jsou naprosto tržní, v této oblasti to funguje naprosto normálně jako třeba u ropy. Ale úplně jiná otázka je, jaké jsou maloobchodní ceny pro domácnosti, protože ty jsou tvořeny jednak cenou, která se obchoduje na burze, a s tím nemůžeme nic udělat, to je v pořádku, a pak dalšími příplatky, které určuje Energetický regulační úřad,“ popsala ParlamentnímListům.cz tvorbu ceny, kterou platíme za elektřinu. A právě tento úřad v minulosti svoji roli regulátora nezvládl, nedokázal ochránit spotřebitele, proto podle údajů Eurostatu úroveň cen elektřiny a plynu dosáhla v České republice jedné z nejvyšších v Evropě.

Vysoké ceny za elektřinu budeme platit ještě mnoho let

Cena elektřiny je garantována na určitou dobu, rozhodně delší, než je čtyřleté volební období. „Je to otázka delší doby. Víme, že na mnoho let dopředu budeme platit vyšší koncovou cenu elektřiny, než mohla být. Jen proto, že předchozí vlády umožnily vytvoření určitých tunelů zakládáním solárních parků,“ kritizuje ekonomka. Takže s takto nastavenými cenami se po dobu několika let nedá hnout?

„Už jsme si jednou nadělali ten problém, že teď kvůli podpoře obnovitelných zdrojů máme vyšší koncovou cenu pro zákazníky. Nikdo už neudělá nic s tím, že předchozí vlády jednou podporu obnovitelných zdrojů energie zavedly, a vyšší cenu platíme za to, co je tady instalováno. Kdybychom řekli, že je nám jedno, že solárníci si tady nasekali spoustu solárních elektráren, a přestali je podporovat, začnou arbitráže. I Ústavní soud by takové rozhodnutí smetl se stolu, protože by znamenalo porušení podmínek smlouvy. Jediné, co můžeme udělat, je zabránit dalšímu nárůstu do budoucna. Ale že už tady jednou je ta cena vyšší, s tím už se nedá dělat vůbec nic. Jediné, co můžeme, je zabránit dalšímu nárůstu ceny do budoucna. Ale že už tady jednou je ta cena vyšší, s tím už se nedá dělat vůbec nic,“ maří ekonomka naděje těch, kteří by rádi slibu ODS, že už brzy zaplatí za elektřinu méně, uvěřili.

Ani ČEZ nemůže dotovat ceny

Hypoteticky by se k levnější elektřině dalo jít ještě jednou cestou: že by ČEZ jako polostátní podnik mohl koncovou cenu pro klienty dotovat. „Čekám, až to nějakého politika napadne,“ obává se ekonomka, protože to by byl podle ní hodně špatný nápad. „Touto cestou jít také nemůžeme, a to jednoduše proto, že je to proti zákonu. ČEZ je sice polostátní, ale to neznamená, že je státní podnik. Má mnoho soukromých akcionářů, které by dotování ceny pro domácnosti poškodilo. ČEZ má ze zákona povinnost chovat se jako obezřetný hospodář, maximalizovat zisk, a tím pádem si nemůže jen tak začít vyrábět ztrátu, kdyby se státu zachtělo. Naopak se vyžaduje, aby záležitosti, jako je podpora solární energie, si dotoval stát, nikoli ČEZ,“ konstatuje Šichtařová.

Jak v budoucnu? Nezavádět takové věci, jako je podpora obnovitelných zdrojů energie

Ale podle ekonomky nemusíme platit drahou elektřinu navěky. „Dá se s tím něco dělat do budoucna. Dá se zabránit tomu, aby se už nezaváděly takové věci, jako je podpora obnovitelných zdrojů energie, které prodražují finální cenu elektřiny pro spotřebitele,“ navrhuje jako jedinou možnost Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…