Tvrdá fakta. V roce 2015 se prý na vysokou školu dostane každý

31.10.2011 10:55

Na střední školy nastupuje stále méně dětí. Na školy zakončené maturitou letos dorazilo jen osmdesát pět tisíc studentů. Vysoké školy přitom standardně přijímají kolem sta tisíc zájemců. Letošní prváci se tak po maturitě mohou teoreticky těšit na téměř jisté místo v posluchárně. Vysoké školy se však brání poklesu kvality, uvažují o snížení stavů a chtějí nalákat i cizince, hlavně Slováky

Tvrdá fakta. V roce 2015 se prý na vysokou školu dostane každý

Na maturitní obory na středních školách nastoupila letos asi osmdesát pět tisíc studentů. I kdyby chtěl po maturitě na vysokou školu úplně každý absolvent, má reálnou šanci, že se mu podaří na vysokou školu nastoupit. Nejvýše postavené vzdělávací instituce totiž přijímají přibližně sto tisíc studentů ročně. Zprávu přináší server Týden.cz.

Šanci budou mít i třicátníci a starší

Výše řečené platí za předpokladu, že se na vysokých školách nic nezmění. Některé z nich ovšem již dnes plánují, že v budoucnu přijmou o desetinu méně studentů. Touto cestou půjde jak Západočeská univerzita v Plzni, tak i Masarykova univerzita v Brně. Mluvčí univerzity Tereza Fojtová k tomu navíc dodává, že se pokusí nalákat na školu více Slováků.

"Jsme hodnocení jako nejžádanější vysoká škola v Česku, a proto chceme přijímat skutečně jen ty nejlepší - a to i ve slabších populačních ročnících. Chystáme se kvůli tomu obrátit i na Slovensko, abychom zajistili dostatečný počet kvalitních uchazečů o studium," říká Fojtová.

Univerzity se také chystají oslovit lidi, kteří již nejsou ve věku studentů, ale chtěly by si vzdělání doplnit, např. proto, aby si udrželi práci nebo našli zaměstnání nové. Nabízí se však otázka, zda nové potencionální uchazeče neodradí školné.

Související:

Hodný ministr Dobeš: Stát zaplatí studentům úroky za školné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…