Tvrdé udání opoziční političky: Přerovskou ODS financuje hazard

14.12.2011 9:28

Na jednání přerovského zastupitelstva to opět vřelo. Zastupitelé totiž projednávali dvě vyhlášky týkající se hazardu. První z nich, kterou předložila opoziční strana Společně pro Přerov, počítala s úplným zákazem heren na celém území města. Tato varianta ale neprošla. Zastupitelé dali přednost vyhlášce z dílny radních, která pouze snižuje počet adres, na kterých lze loterie provozovat.

Tvrdé udání opoziční političky: Přerovskou ODS financuje hazard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Dvě odlišné obecně závazné vyhlášky týkající se hazardu projednávali přerovští zastupitelé. Opozice chtěla herny zakázat na celém území města. Nenašla však pro tento návrh mezi svými kolegy dostatečnou podporu. Naproti tomu vedení města prosadilo snížení počtu adres, na kterých bude možné loterie a jiné podobné hry provozovat. To je však podle opozice jen kosmetická úprava, která nepovoluje hrací automaty tam, kde nejsou.

Heren bude míň. O osm

Počet adres, na kterých bude možné od ledna příštího roku provozovat loterie a podobné hry, se sníží o osm, tedy z původních 52 na 44. Nově tak nevzniknou herny v Kojetínské a Kratochvílově ulici, na náměstí T. G. Masaryka, dále v ulicích Tyršova, 9. května, Velká Dlážka, Jateční a na Žerotínově náměstí. Herny tu nevzniknou, protože jejich provozovatelé tu skončili a město nechce, aby se do těchto míst hazard vrátil. V únoru radnice plánuje také zakázat světelné poutače a polepy na hernách.

„Cesta kupředu je herny omezit na co nejmenší množství. Pokud se mají herny rušit celoplošně, má to zaznít ze strany parlamentu, nikoliv odspodu ze zastupitelstva. A pokud se nám ještě povede prosadit vyhlášku, že zakážeme jakékoliv reklamy, ať to jsou ty světelné jackpoty nebo polepy výloh, tak si myslím, že to není úplně špatná vyhláška,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Jeho stranický kolega a náměstek primátora Josef Kulíšek k tomu říká: „Zakázat provoz loterií celoplošně nepovažuji za nejšťastnější řešení, protože každá akce přináší reakci. Obávám se, že by se v Přerově jen rozrostly černé herny a vznikla tu šedá ekonomika,“ uvedl Kulíšek s tím, že by ve městě zůstaly ještě čtyři stovky videoloterijních terminálů, které nepovoluje město, ale Ministerstvo financí.

Netopilová: Vlk se nažral a koza…

Opozice má ale jiný názor. „Jak je vidět, zvítězily zcela určitě zájmy jedné politické strany. Herny v Přerově jsou napojené na ODS a může tady jít o skryté financování této politické strany, praní špinavých peněz a podobně. Přijatá vyhláška je jen kosmetická úprava typu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Není to nic jiného. Navíc mám pocit, že se z občanů dělají blbci, protože všichni víme, že například radní Čermák a někteří vlivní lobbyisté za ODS jsou majitelé budov a hracích přístrojů, takže jejich zájmy jsou jasné,“ řekla redakci Helena Netopilová z opozičního uskupení Společně pro Přerov (SPP).

Čermák: Žádné herny nevlastním

ODS ale nařčení opozice odmítá. „Žádné herny nevlastním a nikdy jsem je nevlastnil. Pronajímám pouze nemovitosti, které slouží jako restaurace a jestli si ten majitel restaurace vyjedná s městem, že tam může mít nějaké automaty, tak to jde naprosto mimo mě. Jedná se pouze o nájemní vztah," hájil se Čermák.

Opozice si trvá na svém. „Změnit jejich postoj k tomu, že hazard regulujeme, tedy konzervujeme a máme z toho byznys, je absolutně nezměnitelné. Pokud se nezmění politické poměry v zastupitelstvu, ke změně nedojde,“ řekl Vladimír Puchalský (SPP) ParlamentnímListům.cz s tím, že vyhláška, která snižuje počet heren o osm podle něj nemá logiku. „V těch 44 hernách se bude koncentrovat ta pravá herní a hazardní podstata. Klidně z těch zrušených heren se můžou přenést hrací přístroje do těch zbývajících,“ dodal.

Občan: Bojím se chodit kolem heren

Jeden z občanů Přerova na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by uvítal, kdyby z Přerova zmizely herny, odpověděl: „Je to tady jedna herna vedle druhé. Vždyť je to hrůza. Tím, když se tu herny zruší, tak jen zkrásní město a bude tu snad i bezpečněji. Bojím se chodit kolem heren, a to hlavně za tmy. Když vidím, jaké živly se okolo pohybují, snažím se těm lokalitám vyhýbat. Ale jde to těžko. Herny jsou skoro všude. I v historickém jádru města,“ řekl.

Opoziční návrh o zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na celém území města podpořilo 16 zastupitelů z 34 přítomných. Mezi nimi křesťanští demokraté nebo komunisté. Ke schválení vyhlášky radniční koalice ČSSD a ODS stačilo 19 hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …