Tvrdý policista z CzechTeku má nový úkol. Mírnit radikály v Plzni

03.11.2010 11:28

Funkce policejního ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se 1. listopadu ujal zastánce tvrdých opatření, plukovník Jaromír Kníže. Ten proslul především v srpnu roku 2005, když velel spornému a brutálnímu zákroku policistů proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku.

Tvrdý policista z CzechTeku má nový úkol. Mírnit radikály v Plzni

Drsnému zákroku policie proti technařům, které těžkooděnci rozehnali pomocí slzného plynu a obušků, za cenu mnoha zranění účastníků akce, velel tehdy Kníže z pozice okresního policejního ředitele v Tachově. Bezprostředně po CzechTeku Kníže odmítl, že policie zasahovala proti příznivcům techna na politickou objednávku a za svým zákrokem si stál.

Podle slov Knížete policie plnila své poslání, kterým je ochrana majetku. Důvodem zásahu na poli u Mlýnce byla trestní oznámení majitelů okolních pozemků, dále pak snaha zabránit škodám a trestné činnosti účastníků technoparty. Policejní zákrok obhajoval i tehdejší premiér Jiří Paroubek a také jeho tehdejší ministr vnitra František Bublan.

V tvrdších zákrocích nyní Kníže pokračuje i při pochodech pravicových radikálů ulicemi Plzně. Ve funkci krajského policejního ředitele nahradil Kníže generála Miloslava Mašteru, který odchází do penze.

Krizové scénáře prý nehrozí

Policejní prezident Oldřich Martinů si v Plzni vybíral nového krajského ředitele ze dvou kandidátů a přednost nakonec dostal právě Jaromír Kníže. „Jsem si vědom odpovědnosti, která mě bude čekat, ovšem krajské ředitelství je nyní ve vynikajícím stavu. I když máme před sebou razantní snížení rozpočtu, budeme jako policie plnit to, co nám ze zákona přísluší, nehrozí nám žádné krizové scénáře," uvedl pro Parlamentní listy Jaromír Kníže.

Nový krajský šéf policie v současné době trvale žije se svou rodinou v Domažlicích. Do služebního poměru k Policii ČR nastoupil v roce 1984 jako starší inspektor pořádkové služby na obvodní oddělení do Kdyně. V roce 1990 byl Kníže jmenován vyšetřovatelem Okresního úřadu vyšetřování v Domažlicích a začal dálkově studovat Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

Po získání titulu magistr v roce 1995 povýšil Kníže do funkce ředitele Okresního úřadu vyšetřování v Domažlicích a od roku 2002 vykonával funkci náměstka ředitele pro trestní řízení na Okresním ředitelství policie v Domažlicích. V dubnu 2004 byl jmenován ředitelem Okresního ředitelství policie v Tachově a v lednu 2008 ustanoven do funkce náměstka ředitele tehdejší policejní správy Západočeského kraje. Na ředitelské křeslo poustoupil Kníže z postu náměstka ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

118 policistů odchází

Vedle ředitele Maštery odešel z krajské správy policie také ekonomický náměstek Jiří Tyc, ředitel řízení lidských zdrojů Luboš Berka a také šéf plzeňského městského ředitelství Lubomír Kučera. Od ledna do konce roku 2010 odejde v rámci Plzeňského kraje ze služebního poměru od policie 118 policistů. Do služebního poměru naopak nastoupilo během roku 78 policejních nováčků. V současné době je největší podstav v řadách policie v Domažlicích, kde chybí do plného stavu padesát procent lidí.

„Řada policistů ve věku kolem 50 až 55 let odchází nyní od policie do státních institucí nebo do soukromého sektoru, není to ale žádný masový exodus, jedná se o běžnou generační obměnu," komentoval odchody svých podřízených policejní prezident Martinů.

Foto autor

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …