Ty musíš být úplnej de..., řval prý John na ministra Dobeše

25.02.2011 9:38

Nemělo se to dostat na veřejnost, ale dostalo. Na zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných na ministra školství Josefa Dobeše, zvaného prý důvěrně Pepe, spolustraníci křičeli. Radek John mu podle MF DNES dokonce řekl, že musí snad být "úplnej de...", pokud neví, kolik třeba stojí fotografování. Podle Jaroslava Škarky je však interpretace jednání jen značně zdramatizovaná.

Ty musíš být úplnej de..., řval prý John na ministra Dobeše

Ministr školství Josef Dobeš (VV) asi neprožívá právě šťastné životní období. Kritika a průšvihy se na něj valí ze všech stran, a tak není divu, že si ho pozvali v úterý na kobereček i jeho spolustraníci na jednání poslaneckého klubu. A rozhodně s ním nejednali podle informací, jež získala MF DNES, v rukavičkách. Teď se však všichni svorně zlobí, že to prasklo. Možná i proto, že se dnes vrací ze zahraničí Dobešův velký spojenec Vít Bárta.

"Ty musíš být úplnej de..., když nevíš, že focení nestojí 70 tisíc korun! Poslal bych ti naši fotografku a ta by ti to udělala za dva tisíce," hřímal prý podle svědků jež si přáli být v anonymitě na Dobeše ministr vnitra  a předseda strany John. Nedovedl pochopit, proč fotografování rodiny Josefa Dobeše a některých zamětstnanců musel dělat právě Ondřej Pýcha - tedy umělecký fotograf, který díky svému jménu nedělá práci "za hubičku".

Práce většinou spíš píšou podřízení nadřízeným, ne?

Ovšem i bývalá učitelka a poslankyně za Věci veřejné Dagmar Navrátilová se do Dobeše pustila s tím, že teď neví, jak má vysvětlit svým kolegyním s podprůměrnými platy, že ministr dává stotisícové odměny podřízené, které nemá ani vysokou školu. "A navíc - bývá to spíš tak, že podřízení píší práce za ministra, ne naopak," rýpla si Navrátilová do průšvihu s ministrovým podílem na seminární práci jeho šéfky kabinetu Jany Machálkové.

Čtěte také:

Stanislav Huml zase vyjádřil přání, že by za takových podmínek s takovými odměnami rád k Josefu Dobešovi do úřadu nastoupil. Před tím ho však pojmenoval politickým dinosaurem, proti kterým strana vystupovala příkrou kritikou.

Stranou ostrých vyjádření nezůstala ani šéfka poslanců véčkařů Kristýna Kočí. "Josefe, všude se šetří, i poslanci si snížili platy o dvacet tisíc a ty rozdáváš takovéhle odměny," kárala Kočí Dobeše.

Jsou to jen spekulace MF DNES, říká mluvčí strany Žižka

"Jde o pouhé spekulace MF DNES, založené jen na anonymních hlasech. To, jestli to probíhalo tak ve skutečnosti, okomentovat nemohu, protože já sám nejsem členem poslaneckého klubu, tudíž jsem tam nebyl. Jediné, co mohu potvrdit, je to, že se skutečně o panu ministru Dobešovi jednalo a bude se jednat i na dalším schůzce," sdělil ParlamentnímListům.cz k záležitosti mluvčí Věcí veřejných Jakub Žižka.

Jaroslav Škárka, jeden z účastníků úterního jednání poslaneckého klubu VV, se podle svých slov podivil nad tím, kolik přímých řečí prý na jednání poslaneckého klubu vůbec zaznělo. "Situace je navíc popsaná značně dramatičněji, než ve skutečnosti byla. Přiznám se, že si ani nevzpomínám na to, že by Radek John použil to slovo de... - byť možná nějaké expresivnější výrazy padnout mohly," připustil pro ParlamentníListy.cz Škárka.

Dobeš má podporu premiéra

Přes všechna mračna, jež se nad ministrem školství stahují, však zatím úvahy o jeho výměně ve vládě nepadají. Zatím však Josef Dobeš uvedl, že při čtvrtečním jednání s premiérem Petrem Nečasem cítil jeho podporu. Předseda vlády sice ve svém prohlášení přímo o podpoře mlčí, případ "Dobešových mailů" má ale podle něj rysy osobního útoku. Nečas řešil s ministrem školství hned několik kauz, v nichž figuruje.

Čtěte také:

 Čtěte také:

Pozor však i na anonymní zdroje, varuje mediální odborník

Článků o Josefu Dobešovi se v poslední době vyrojilo několik - v každém jde o závažnou kauzu. Problémem však může být i to, že většina podnětů vyšla najevo díky anonymním zdrojům.

"Byl by problém, pokud by se ukázalo, že jde pouze o jediný anonymní zdroj. Tam je totiž vždy riziko, že jde o jednoho práskače, který vše může dělat účelově, emocionálně záležitost posouvat dle svých představ k nějaké své následné vlastní výhodě či prospěchu," varuje před jednostraným a rychlým úsudkem pro ParlamentníListy.cz mediální expert Karel Hvížďala.

Princip anonymního zdroje tím nezpochybňuje, zdůrazňuje však, že je vždy nutné, aby - pokud lidé nechtějí veřejnosti prozradit svoji identitu - jich bylo více, nejlépe tři. "To by mělo být pro novináře ukazatelem, že je jeho předkládání skutečnosti objektivní," doplnil Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…