Týden s Kuberou: Svět se zbláznil. Ale volné pátky bez peněz jsou logické

10.12.2011 10:46

TÝDEN Tématem komentářů uplynulého týdne od Jiřího Koskuby, poslance ČSSD a senátora ODS Jaroslava Kubery je hrozící rozpad eurozony, jeho dramatické následky (recese) a možný návrat k původním měnám jednotlivých států. Také to, zda odchod dalšího ministra z vlády znamená to, že se sešla tentokrát ve vládě mimořádná parta amorálních lidí? Nebo jde o ukázku toho, že se něco začíná měnit k lepšímu?

Týden s Kuberou: Svět se zbláznil. Ale volné pátky bez peněz jsou logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Otázka jasná. Odpověď enormně těžká. Bohužel, nejen pro mne. Dokonce i velcí a s veškerou úctou i jaksi samozvaní kormidelníci eurozóny tápají. Nevědí, nemohou či nechtějí se dohodnout? Často jsme svědky velkých slov o velké Evropě. Ale jakmile přijde na lámání chleba, vítězí zájmy státu, národa. Samozřejmě státu pokud možno též velkého. A to pomíjím mocné finanční či jiné zájmové skupiny v pozadí. Není divu, že důvěra lidí v projekt sjednocené Evropy prudce klesá. Je to malér, velký malér. Euroskeptici se musí radovat. Já jednoznačný recept, jak to zastavit a navíc z Čech ovlivnit, nemám. To bych asi seděl v Bruselu a nejen u škeblí či pralinek," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Čtěte také:
Nečas se zdráhá poslat na euro 90 miliard korun
Mach (Svobodní): Eurozóna se rozpadnout může. Zbavte se eur

Podle něj, aby EU opravdu fungovala, musela by být opravdu "superstát". „Takové Spojené státy evropské. Že federace nefunguje, a jak končí, víme dobře sami. A nejen my. To zde byl konec ještě kulturní. Obávám se, že samotná myšlenka vzniku EU ušlechtilá byla. Ostatně již za našeho Jirky z Poděbrad! Ale jakmile se do čehokoliv ušlechtilého a vznešeného namotá hlavně kšeft, je z toho průšvih. A to se dle mého stalo. A že by právě naše současná vláda tomuhle v Bruselu bránila, tak to by mne úžasem kleplo," svěřuje se v nadsázce dále Koskuba ve svém komentáři týdne.

Čtěte také:
Výzkum: Téměř polovina Čechů očekává rozpad eurozóny

Kubera: Padne-li eurozóna, zvládnout to půjde. Jen se budeme muset uskromnit

Podle senátora Jaroslava Kubery se pád eurozóny dá očekávat. A s tím si musí všichni Češi uvědomit a připravit se na hlubokou recesi.

"Sleduju to pozorně, hodinu po hodině, co a jak se v tom Bruselu k těm problémům staví, ale musím konstatovat, že dvojka Merkozy - tedy pardon, Merkelová a Sarkozy, je úžasná. Sice na oko předstírají, jak stojí za Evropou, ale přitom je už vidět, že každý bojuje sám za sebe," řekl na úvod senátor ve svém komentáři s pohledem na aktuální vývoj situace ParlamentnímListům.cz.

Podle něj není třeba panikařit a obávat se toho, že by v případě propadu naše země neustála to negativní, co by s sebou pád eurozóny přinesl. "Holt si budeme jen muset zvyknout na to, že se vrátíme ekonomickým vývojem o několik let zpět. Stálo by možná za to, najít - pokud se naše HDP propadne na nějakou úroveň, kdy takovéto výše v naší historii dosáhlo. A jelikož pořád fungujeme, určitě to zvládnout půjde také - jen holt bude třeba šetřit. Všude.Tedy včetně úřadů," říká dále Jaroslav Kubera.

Jak dodal, velmi se mu líbí i návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV), aby se v případě krize zavedl v Česku zkrácený pracovní týden s volnými pátky. "Ono to sice nebude tak prima, jak si někteří lidé namlouvají, protože to volno bude logicky vykoupeno tím, že se sníží příjmy, poněvadž čas jsou peníze. Vhodné řešení to ale opravdu je," pochválil návrh senátor.

Další ministr z kola ven...Koskuba: Zavřeli zatím ale stejně jen jednoho "socana"

Odchod ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09 a STAN) znovu navodil otazníky nad tím, zda taková vysoká „úmrtnost" ministrů značí to, že se něco pozitivního začíná na politcké scéně dít, nebo jen to, že se sešlo mimořádně koncentrované množství lidí se sklony k amorálnosti.

„Upřímně řečeno, je otazníkem, zda v kruzích, ze kterých se nejen poslepovala současná vláda, podobné kauzičky považují za amorální. Pochybuji. To není ani tak o morálce. Ta mnohé a mnohé mocné, vlivné či úspěšné už dávno netrápí. Maximálně je trápí jen to, když něco nemilého praskne. A bylo by falešné tvrdit, že se to jiným partajím vyhýbalo či vyhýbá. I když stále jediným zavřeným politikem byl právě "socan", vicepremiér a kamarád důchodce z Vysočiny. Nicméně nutno uznat, že páně Nečasova protikorupční vláda dovedla své věčné maléry k dokonalosti a zařadila je na svůj program jako pravidelnou rubriku. Zda oblíbenou, to nevím. Je to už prostě takový jejich kolorit, nová politická kultura," konstatuje dále Koskuba.

A dodává, že co taky očekávat od slepence čistě účelového, neustále vzájemně tu vnitřně, tu i navenek soupeřícího.

Čtěte také:

„Ono těch věcí k privatizaci již zase tolik není. Prosil bych ocenit, že jsem mimořádně kulantně vynechal termín "k rozkradení", byť zhusta jde o totéž. A z dobrodružné literatury dobře víme, že kapitán pirátské lodě měl vždy značný problém udržet posádku na uzdě, bylo-li málo nejen rumu, ale hlavně kořisti. Petr Nečas navíc žádný Jack Sparrow není. Domnívat se proto, že se něco obrátilo, by bylo velmi naivní. Až hloupé. Ale vydržet se to už jaksi nedá. Taky nelze přehlédnout, že náhle dokonce tu a tam i média, poté, co se svým způsobem podílela na vzniku a hlavně volebním úspěchu nového protidinosauřího politického subjektu, vědoma si své spoluviny občas i něco "většího" pustí na světlo světa. Dokonce se někdy k tomu i vrátí. Je to jejich práce. Měla by být," pokračuje dále v komentování uplynulého týdne pro ParlamenntíListy.cz poslanec Koskuba.

A připomíná, že naděje umírá poslední. „Pan kolega poslanec John řečený Skromný, se zřejmě opět vyšvihne alespoň na post předsedy nějakého nově vytvořeného sněmovního výboru. Sliby o zmenšení jejich počtu v rámci úspor je pochopitelně pro tak velkou věc, jako je sám předseda VV, nutné obětovat! A pak, až kšeftíky s placenými funkcemi v rámci trojkoalice završí, jistě ve spolupráci s paní vicepremiérkou roztočí takový protikorupční kolotoč, že tady nezůstane kámen na kameni.... Nebo zase ne?!?!" uzavírá otázkou Koskuba své názory na aktuální události.

Kubera: Novináři vytvářejí pseudokauzy, svět je "zblázněnej"

A co si myslí o velkém počtu padajících ministrů této vlády Jaroslav Kubera? "Svět je zblázněnej, to, co se děje, není opravdu normální. Ale zkuste si kriticky vzít jednotlivé kauzy těch politiků, co rezignovali. A zjistíte, že nakonec skončily skoro všechy s nula body. Tedy v oblasti jejich viny. Drobil, Vondra, Besser...Novináři na ně něco, na co chybí dostatečné důkazy, bývá často jen ve fázi spekulací a dohadů, vytáhnou, celý národ se nad tím pohoršuje, když to čte v novinách, ale nikdo se už pak nezajímá, jak to opravdu bylo a zda se ti lidé fakt něčeho dopustili. A jelikož média od sebe opisují, šíří se to jako lavina," reagoval ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera. 

Jako důkaz svého tvrzení dodal svoji zkušenost. "Jeden významný web uvedl, že na východě Asie, nemají věřitelé na splácení svých dluhů. Ano, uvedl, že věřitelé.  A nikoho to nezarazilo, postupně jsem stejnou informaci viděl na dalších webech - což znamená, že to prostě od sebe opsaly nebo ještě hůř, pouze zkopírovaly. Stejné to je, když si přečtu noviny a pustím televizi. To, s čím ty noviny v daný den příjdou, televize prezentuje skoro celý den. A aby se kruh uzavřel, tak televize přinesou večer Televizní noviny, a z nich zase žijou s většiny tištěné noviny v následující den. Logiku to samozřejmě má, ale teď si vezměte, že to jedno médium, přinese informaci nepravdivou nebo neověřenou, nebo pravdivou jen z části. Poté, co o té informaci ale záhy mluví celá země a každý se snaží k ní ještě něco přidat, už je skoro nemožné, ji vyvrtátit. A tak vznikají pseudokauzy, které ale mohou končit tak, jak jsme toho nyní svědky - rezignací ministrů. Jen proto, že mají někde dům nebo byt v zahraničí. To má ale dnes každý vekslák, i celá řada jiných lidí a nevyčítá se jim to," uzavřel Kubera. 

Další komentáře předcházejících týdnů čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …